Szükséges a D-vitamin pótlása!

D-vitamin hiányunk van, mert

1. kevés a napsütés
Az őszi-téli időszakban keveset látjuk a Napot. A napsütéses órák száma igen alacsony.

2. a szolárium nem alkalmas D-vitamin képzésre
A szoláriumokkal nem lehet pótolni a hiányzó napsugárzást, mert a
D-vitaminképzéshez szükséges UV-B sugár mennyisége nagyon kevés.

3. a táplálékkal nem lehet pótolni
A D-vitamin nagyobb mennyiségben található meg a tengeri halakban, a csukamájolajban. Tudatosabb étkezéssel tehát valamennyivel több D-vitamint vihető be a szervezetbe, azonban ez különösen a téli hónapokban nem elegendő.


Naponta 4.000 egység az igény

Naponta 4.000 egység D-vitamint használ fel az emberi szervezet. Ennek pótlására a téli hónapokban egyedüli megoldás a D3-vitamin készítmény szedése.

Egészséges felnőttek D-vitamin pótlására napi 1.500-2.000 egység D-vitamin ajánlott.

Vásároljon D3-vitamin készítményt, vagy keresse fel háziorvosát (ő kedvező áron tud felírni receptre D3-vitamint, pl. Vitamin D3 Fresenius 90x – indokolt esetben), és kezdje el mihamarabb a hiányzó D-vitamin pótlását!

D3Fresenius-mod

Lisztérzékeny vagy nem lisztérzékeny: az itt a kérdés.

Tudományos ülés a coeliakia diagnosztikus kérdéseiről, a Focus IN CD nemzetközi felmérés* tapasztalatai

Ott voltunk, ezt hallottuk:

1. A szövettani leleteknél sok a téves diagnózis. Ennek okai a mintavételi-, metszetkészítési- és a leletező rutintalanságából fakadó hibalehetőségek. (Prof. Markku Mäki előadása, Finnország)

2. A laborvizsgálatok (Anti-TGA-IgA és EMA) megbízhatók, kis hibaszázalékkal használhatók a diagnózis megállapításához. (Katharina Werkstetter előadása, Németország)

3. Az IgG alapú labordiagnosztika nem ajánlott. (Katharina Werkstetter előadása, Németország)

4. Ha a genetikai vizsgálat negatív és a laborvizsgálatok pozitívak, akkor meg kell ismételni a genetikai vizsgálatot, mert ennél is előfordulnak hibák. (Prof. Korponay-Szabó Ilma előadása, Heim Pál Kh)

5. A coeliakia diagnosztizálásában a laborvizsgálatok fejlődése folyamatos, egyre megbízhatóbb eredményeket nyújtanak a diagnózis felállításához. (Prof. Korponay-Szabó Ilma előadása, Heim Pál Kh)

6. Nagyon sok a felderítettlen coeliákiás Európában. Németországban például a coeliakiások 90%-a még nincs diagnosztizálva. (Prof. Sibylle Koletzko előadása, Németország)

7. Magyarországon az orvosoknak csak a fele tudja, hogyan kell szakszerűen diagnosztizálni a coeliakiát. (Dr. Gyimesi Judit előadása, Heim Pál)

*A Focus IN CD
Nemzetközi felmérés: EU által támogatott project.
Neve: „FOCUS IN CD”, azaz „Fókuszban a Coeliakia”.
Célja: A coeliakiás (lisztérzékeny) betegek innovatív, páciensközpontú ellátása egy szorosan együttműködő közép-európai hálózattal.
A project vezetője Maribor város önkormányzata és 3 horvát, 2-2 szlovén, német, olasz és magyar partnerrel.
Magyarországról a Heim Pál Kórház Coeliakia Centruma és a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete vesz részt benne. 36 hónapra tervezett project. 2016-ban indult, teljes költsége 1.885.000 Euro.

glutenerzekenyseg-liszterzekenyseg-kenyer

Szakértők vagyunk a cöliákiában

Fontos, hogy teljes biztonságban tudhassuk ügyfeleinket. Ezért veszünk részt minden magas színvonalú, orvos-szakmai tudományos ülésen.

A legfrissebb tudással rendelkezünk a coeliakia (cöliákia, lisztérzékenység) kórképről.

Tudományos ülés a coeliakia diagnosztikai kérdéseiről (Budapest, 2017.11.09.)

A Magyar Gyermekgasztroenterológiai Társaság Malabszorpció szekciója meghívott külföldi előadók részvételével 2017. november 9-én 14:00 órától tudományos ülést tart a coeliakia diagnosztikai kérdéseiről,melyben bemutatjuk a Focus-IN-CD felmérés során feltöltött betegcsoportok eredményeit is.

Helyszín: Heim Pál Gyermekkórház, Budapest, Üllői út 86 – Czinner Terem (G ép.)
A részletes program letölthető ide kattintva >>

Csontsűrűség mérés cöliákiásoknál

A csökkent csontsűrűség (bone mineral density, BMD) a cöliákia egyik leggyakoribb kísérő kórképe. Még megfelelő gluténmentes diéta mellett is számolni kell vele!

Egy hazai tanulmány1 megmutatta, hogy a jól gondozott cöliákiás gyermekek 11%-nál csökkent a csontsűrűség.
A vizsgálatból az is kiderült, hogy a csökkent csontsűrűség oka nem csak a felszívódási zavar.
Van egy másik mechanizmus is: a cöliákiát okozó autoimmun mechanizmusnak közvetlenül a csontszövetre kifejtett negatív hatása.

Megállapítások:

1. A cöliákiát kísérő csontfejlődési zavarral már gyermekkorban is számolni kell!

2. A korai felismerésével és kezelésével mértéke javítható.

3. A felismerésben a legegyszerűbb eszköz a csontsűrűség mérés (csontdenzitometria, DXA).

Forrás: MGYGT VII. Kongresszusa, 2017. 10. 5-7., Dr. Balogh Márta

1. Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályának vizsgálata (Szombathely). Az elmúlt 10 év gondozottjaiból 228 cöliákiás, akik 7-20 év közöttiek, amelynek 2/3-a lány és 1/3-a fiú. A 228-ból 24-nek csökkent csontsűrűséget mértek (a 24-ből 18 lánybál és 6 fiúnál volt alacsony csontsűrűség).

csontsuruseg

Így tud tartósítószer-mentes diétás ételt rendelni

A 45. héttől már azt is megtudhatja étlapunkról, hogy a kiválasztott étele tartalmaz-e tartósítószert.

Minőségi diétás ételeink döntő többsége nem tartalmaz semmilyen tartósítószert. A gluténmentes, tejmentes, laktózmentes és tojásmentes alapanyagainkat nagy odafigyeléssel úgy választjuk, hogy lehetőleg ne tartalmazzon tartósítószert sem. Néhány alapanyagban (pl. Univer cethupban vagy a számunkra megfelelő lángolt kolbászban) azonban előfordul tartósítószer.

Megbízhat bennünk!
A 45. héttől ezt is jelöljük az étlapunkon az adott étel összetevőiben.

Így, ha Ön kerülni szeretné a tartósítószereket, még a rendelés leadása előtt egyszerűen ellenőrizheti, hogy a biztosan glutén-, tej-, laktóz-, és tojásmentes étel nem tartalmaz tartósítószert sem.

Ehhez az egér kurzorát vigye az étlapon az adott ételhez tartozó kisikonokhoz!

Osszetevok_tapanyagertekek

Rendeljen Mindenszentekre is ebédet!

A jövő héten november 1-re, szerdára is tud rendelni.

Kínálatunk:

(B) Sült libamáj mézes öntetben sült almával, Steak burgonya

(A) Borzas csirkemell fokhagymás öntettel, Párolt zöldséges rizs kókusztejszínnel

(L) Májgaluskaleves

(NM) Májgaluskaleves, Borzas csirkemell fokhagymás öntettel, Párolt zöldséges rizs kókusztejszínnel

A fentiek gyermekadagos (GyM, B1, A1, L1) változatait is megtalálja étlapunkon.

Étlapunkhoz kattintson IDE!

A november 1-re leadott rendeléseit előző nap, kedden szállítjuk ki.

Mindenszentek

Nem tudnak eleget a hazai háziorvosok a lisztérzékenységről

Ma még nem bíznám magam a hazai háziorvosokra cöliákia (lisztérzékenység) ügyében.

Egy friss (2017 tavaszán) végzett hazai vizsgálat szerint ugyanis vagy szerencsém lenne vele, vagy nem. Annak esélye, hogy cöliákiából éppen megfelelő tudású háziorvoshoz mennék csupán 50%!

Néhány adat a háziorvosok válaszai alapján:

– hogy mi egyáltalán a betegség, csak a megkérdezett orvosok fele (51%-a) tudja pontosan meghatározni,

– hogy milyen gyakori a lisztérzékenység előfordulása, azt például csak minden ötödik (20%) tudja jól,

– hogy hogyan lehet megállapítani, hogy lisztérzékeny vagyok vagy nem, erre a kérdésre a házi gyermekorvosok fele (48%) hibás választ adott.

Ha a félig tele poharat nézem, akkor a magyarországi felmérés eredményei alapján a házi (gyermek) orvosok fele felkészült a cöliákiából.

Ha viszont a félig üres poharat nézem, akkor katasztrofális a helyzet, mert ma minden második házi (gyermek) orvos könnyedén félre diagnosztizálná a lisztérzékenységet Magyarországon.

Mivel a cöliákia kezelése az egész életen át tartó, szigorú gluténmentes diéta, és a diéta hiányában súlyos tünetek, illetve szövődmények jelentkezhetnek, nagyon nagy a tét. Ezért a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság VII. kongresszusán elhangzott: „Ebben a tekintetben a háziorvosok edukációjára van szükség”.

Megjegyzésem: Mindenki számára elképzelhető, hogy ha a lisztérzékenységről ilyen fokú hiányosságokat találtak a magyar háziorvosok körében, akkor mekkora tudással rendelkeznek a hazai kuruzslók, a magukat táplálkozási szakembereknek nevezők, természetgyógyászok, varázslók.

Tanácsom: ha valakinek táplálékérzékenységgel, vagy táplálékallergiával kapcsolatos problémája van, akkor keressen meg egy ebben gyakorlott gasztro-enterológust! Mindenki más lutri.

Dr. Utassy Gábor
Forrás: MGYGT VII. Kongresszusa, 2017. október

pohar

Meddig fog tartani az ételallergia – szakmai választ kaphat a kérdésre.

Amikor ételallergiát diagnosztizálnak gyermekünknél, vagy akár saját magunknál, elsőként merül fel a kérdés, hogy kinőheti-e a gyermek, mikorra fogok meggyógyulni.

A modern, komponens alapú allergén-meghatározással sok esetben megbecsülhető az ételallergia lefolyásának időtartama. Megválaszolható, hogy egész életen át tartó, szigorú diétát kell folytatni, vagy várhatóan egy adott idő után – a megfelelő diéta mellett-, megszűnik az allergia (orvosi nyelven: kialakul az orális tolerancia).

A táplálékallergiákat csoportosíthatjuk úgy is, hogy IgE (immunglobulin-E) mediáltak és nem IgE mediáltak.

A nem IgE mediált ételallergiák általában könnyebben gyógyíthatók (hamarabb kialakul az orális tolerancia).

Az IgE mediált allergiáknál lehetőség van az allergének elleni specifikus IgE-k szintjének meghatározására. Például a tejfehérje allergiások közül, akiknek a kazein elleni specifikus IgE szint emelkedett (náluk a tejfehérjék közül a kazein allergizál leginkább), hosszabb ideig fennáll a tejallergia, mint akiknek más tejfehérje komponens, például az alfa-laktalbumin, vagy béta-laktoglobulin okozza a specifikus IgE szint emelkedését. Mogyoró allergia esetében is nagyon fontos tudni, hogy melyik allergén komponens az érintett. Amennyiben például a tüneteket a nyírfa Bet v 1 homológ Ara h8 pozitivitást látnak, csak enyhe tünetek várhatók, ha azonban az Ara h 2 és 3, akkor igen súlyos, életveszélyes anafilaxiás reakcióval járhat, ha mogyoró kerül az ételbe.

Forrás: Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság VII. Kongresszusa, 2017. október

A komponens alapú allergén-meghatározás már Magyarországon is, több centrumban elvégezhető.

A komponens alapú tesztről bővebben ITT olvashat.

MGYGT_kongressz_2017_10_5-7_530

A sokszínű fűszerek

fuszerek

 

 

 

 

 

 

 

Mai változó világunk szinte megkívánja a változatosságra törekvést, aminek megvalósítására majdhogy nem tálcán kínálják a lehetőséget a sokszínű fűszerek.

A fűszerek olyan növényi részek, melyeket frissen vagy szárítva az ételek, élelmiszerek ízesítésére, illatosítására használnak.

Nézzük meg, mely fűszerrel, mit érdemes ízestíteni!


Fűszerpaprika:
 A magyar konyhában szinte mindent (pl. pörköltek, gulyások).

Bors egészben: pl. pácokat, gulyásokat, Őrölve: leveseket, egytálételeket. Salátaönteteket, szószokat, mártásokat.

Oregánó: Mediterrán jellegű ételeket, salátákat, pizzákat, spagettiket, paradicsomos ételeket.

Rozmaring: Sülteket (pl. bárány), szárnyasokat.

Kakukkfű: Leveseket (pl. bab, borsó) káposztát, salátákat, sülteket, körözöttet, növényi eceteket.

Majoránna: Leveseket (pl. krumpli), főzelékeket, mártásokat, húsokat (szárnyas és vadhúsok) húskészítményeket.

Babérlevél: Leveseket, főzelékeket, szószokat, mártásokat, savanyúságokat, ecetes ételeket.

Forrás: MDOSZ

 

 

Kötelező a diétás étel biztosítása – Alapvető jogok biztosa 2017. szeptember

Jogsértő módon járt el egy nyugat-magyarországi város önkormányzata akkor, amikor a fenntartásában működő óvodában nem biztosította a speciális étkezési igényű kisgyermek számára a diétás közétkeztetést – állapította meg az alapvető jogok biztosa.

Székely László a város polgármesteréhez fordult, hogy az önkormányzat teljesítse az esélyegyenlőséget, a gyermeki jogokat szolgáló kötelezettségét.

Az ombudsman a speciális étkezési igényű gyermekek közétkeztetésének jelenlegi anyagi háttere kapcsán a szaktárca vizsgálatát kérte.

A részletekről itt olvashat: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Ombudsmani_hivatal