A tudás alapú OKOSTÁNYÉR

Okost-2_cr
Top 10 OKOSTÁNYÉR® tipp
  

1. Együnk minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségfélét, például sárgarépát, paradicsomot vagy brokkolit, változatos formában: nyersen, főve, párolva, zöldséglének, salátának vagy szendvicskrémnek elkészítve.

2. Tízóraira, uzsonnára, desszertként kiváló választás a gyümölcs.

3. Heti 2-3 alkalommal elropogtathatunk 1-1 kis maréknyi nem sózott olajos magvat, például mandulát, diót, tökmagot. Remekül kiegészítheti a tízórait vagy uzsonnát.

4. Naponta egyszer együnk teljes értékű gabonafélét, például kenyér, péksütemény, müzli, levesbetét vagy köret formájában. 

5. Minden nap szerepeljen az étrendünkben tej vagy tejtermék! A tejtermékek, pl. sajtok, joghurtok, tejföl közül zsírtartalmuk alapján válasszunk. Kerüljön nagyobb hangsúly a sovány alternatívákra, pl. Óvári vagy Tolnai sovány sajt, 12%-os tejföl. 

6. Hetente legalább egyszer kerüljön az asztalunkra tengeri hal, de jó választás a busa, a pisztráng és a kecsege is.

7. Igyunk meg naponta 8 pohár (2-2,5 dl/pohár) folyadékot. Ebből legalább 5 pohár ivóvíz legyen.

8. Vásárláskor olvassuk el az élelmiszerek címkéjét! Hasonlítsuk össze a termékek zsír-, só- és cukortartalmát. Helyezzünk nagyobb hangsúlyt az alacsonyabb értékekkel rendelkező termékekre! 

9. Hetente legfeljebb kétszer fogyasszunk desszertet, édességet! Törekedjünk a felhasznált
cukormennyiség csökkentésére!

10. Csak alkalmanként csemegézzünk a nagy zsírtartalmú fogásokból, élelmiszerekből, mint például a kolbászok, szalámifélék, tejszínes mártások és desszertek, majonéz. 

Forrás: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 9. ÉVFOLYAM, 5. SZÁM – 2016. MÁJUS

Hajrá Magyarok!

Szurkolunk a Vizes VB Magyar Sportolóinak!

A közlekedési nehézségeket legyőzve, igyekezünk minden kedves ügyfelünkhöz eljuttatni a rendeléseit. :)

… és közben: HAJRÁ MAGYAROK!

lili-lali_530

Érdekességek a hidratációról

TUDTA-E, HOGY

a felnőtt emberi szervezet 60%-a víz, amelyből már 1-2%-os veszteség olyan tüneteket okozhat, mint a fejfájás, a fáradtság vagy az állóképesség csökkenése

különböző mértékben, de minden létfontosságú szervünk tartalmaz vizet: az agyunk és szívünk kb. 78%-a, a vérünk 86%-a, míg csontjaink 22%-a víz

minél nagyobb testtömeggel rendelkezünk, annál több folyadékra van szükségünk, így a túlsúllyal és elhízással küzdőknek fokozottabban kell ügyelniük a vízpótlásra

egy tálka friss zöldségsalátával már 1 pohár vizet elfogyaszthatunk, hiszen a zöldségeknek átlagosan 85-90%-a víz

a kávé enyhe vízhajtó tulajdonsága ellenére is hozzájárulhat folyadékfogyasztásunkhoz, hisz 1 mg koffein 1,17 ml vizet hajt ki, így egy hosszú vagy tejeskávé esetén már pozitív a vízmérleg

Forrás: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 8. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM – 2015. MÁRCIUS
 (mdosz.hu)
hidratacio

Laktózintolerancia – nem olyan vészes dolog!

Magyarországon a felnőttek 37%-a un. C/C genotípusú. Ez olyan génkombinációt jelent, amelynél kisded- és gyermekkorban nincs laktózérzékenység, viszont az életkor előrehaladtával kialakul a tejcukorintolerancia. Hogy pontosan hány éves korban, arra különböző adatokat találunk a szakirodalomban (9 éves kortól, 12 éves kortól, fiatal felnőttkortól vagy később).

Mivel lehet kimutatni a tejcukor-bontás zavarát?

Gyanú esetén végeztessük el a hidrogén kilégzési tesztet!

Mother holding her little baby girl, shallow DOF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit tegyünk, ha a teszt pozitív?

Szükség esetén táplálkozzunk laktózmentesen! Az egyéni tűrőképességben nagy különbségek vannak! Illetve használjunk laktózbontó enzimet tartalmazó tablettákat!

A DrSÉF ételei laktózmentesek (is), ezért laktózérzékenyeknek is ajánljuk.
Étlapunkhoz kattintson IDE!

A DrSÉF ételei hozzáadott FRUKTÓZ MENTESEK

Mi a fruktóz emésztési zavar és mikor gyanakodjak rá?

A fruktóz emésztési zavar az esetek zömében átmenetileg áll fenn.

A fruktóz felszívódása normálisan a vékonybélből történik, az emésztési zavarban azonban, a fel nem szívódott gyümölcscukor tovább halad a vastagbélbe, ahol a baktériumok használják fel. A vastagbélben található baktériumok rövid szénláncú zsírsavakat és hangyasavat szintetizálnak, amelyek a bélnyálkahártyát irritálhatják, gyulladást okozhatnak. Emellett még gázok (hidrogén) képződnek. Ezek összessége vezet a jellegzetes emésztőrendszeri tünetekhez, mint a gázképződés, hasi fájdalom, hasi görcsök, laza széklet, vagy hasmenés. A tünetek erőssége betegenként eltérő.

gyumolcscukorhoz

 

 

 

 

 

 

 

Ezek a tünetek tulajdonképpen számtalan betegségre utalhatnak, így a laktózintolerancia, vagy a gyulladásos bélbetegségek tünetei is lehetnek. Lényeges tehát, hogy orvos zárja ki az egyéb betegségeket.

Étrend
A kezelés lényege, hogy csökkenteni javasolt az étrend fruktóz tartalmát úgy, hogy az változatos és kiegyensúlyozott maradjon. Lényeges, hogy nincs szó a gyümölcscukor teljes tilalmáról (ez, egyébként majdnem megvalósíthatatlan lenne). A diéta szigorúságát az szabja meg, hogy körülbelül mennyi fruktóz váltja ki a tüneteket, tehát lényeges ismerni az egyéni tűrőképességet. Az étrendben a fruktóz fogyasztás 50 g/nap alatti legyen, de inkább a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz hasonlóan 10 g/nap körül az ideális.

Nagy fruktóz tartalmú gyümölcsök és zöldségek:
alma, kajszibarack, körte, nashi gyümölcs, füge, datolya, cseresznye, szilva, őszibarack, mangó, sárgadinnye, görögdinnye, agave, sütőtök

gyümölcs- és zöldségkészítmények:
gyümölcspürék, smoothie-k, gyümölcslevek, gyümölcsnektárok, cukros üdítők, szörpök, befőttek, dzsemek, lekvárok, szárított és kandírozott gyümölcsök, paradicsompüré és paradicsomlé

azok az élelmiszeripari termékek, amelyekben fruktózt használnak édesítésre:
a csökkentett szénhidrát tartalmú termékek egy része édességek, ízesített reggeliző pelyhek és a gyorsan fogyasztható,

konyhakész édes ételek méz, kukoricaszirup, izocukor, invertcukor.

A DrSÉF ÉTELEI NEM TARTALMAZNAK HOZZÁADOTT FRUKTÓZT!

Forrás: Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 10. évfolyam, 5. szám (mdosz.hu)

Tízórai, ebéd, uzsonna a táborokba

Válassza a biztosat!

Rendeljen gyermekének tízórait, ebédet, és uzsonnát a táborokba tőlünk!

A képen egy GyME látható, gyermekeknek ajánljuk. Tartalmaz 1 GyM-t (Gyermek menüt: leves + főétel) és 1 E-t (Elemózsiát: tízórait és uzsonnát).

Külön is rendelhet tízórait és uzsonnát! Ezt úgy hívjuk, Elemózsia (E).

Amennyiben külön rendeli a tízórait és uzsonnát (étlapon “E” sorból), akkor azt is a lentiek szerint szállítjuk ki.
Elem2
A kiszállításuk így történik:

A GyME-t legkésőbb 12 óráig adjuk át a kért címre. Így az első rendelési napon nem biztos, hogy 10 óráig megérkezik a csomag, ezért kérjük, hogy erre gondoljon! A soron következő napokon a tízórai már az előző napon kiszállítottakból biztosított!

Keresse étlapunkon az Elemózsiát (E), és a Gyermek menük Tízóraival és Uzsonnával kombinált változatait (GyME-t)!

Étlapunkhoz kattintson IDE!, és belépés után adja le rendeléseit!

Nálunk a probléma nem létezik

Konyhai eszközök- és felületek vizsgálata során igazolódott, hogy a különböző anyagok különböző mértékben gluténmentesíthetők.

A kerámia és fém felületek, illetve eszközök a legkönnyebben mentesíthetők a gluténszennyeződéstől.
A fából készült konyhai eszközök (fakanál, vágódeszka, nyújtódeszka) jelentik a legnagyobb veszélyforrást a lisztérzékenyek számára, mert alapos, mosószeres mosogatás után is kimutatható felületükön a gluténszennyeződés!

Az otthoni ételkészítéseknél, vendéglátásban, illetve a közétkeztetésben, ahol GM és normál ételek készítése is történik, használjanak fém- és kerámia eszközöket! A fa- és műanyag felületek használata pedig tilos.

giphy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A DrSÉF konyhájában csak és kizárólag gluténmentes (GM) ételek készülnek, normál ételek nem, így a fenti problémák nem léteznek.

A keresztszennyeződés 100%-ban kizárt.

Használja fel a SZÉP kártyáján megmaradt keretét nálunk!

Vásároljon előre diétás ételt a SZÉP kártyán 2017. május 31-én lejáró keretből!

OTP Széchenyi Pihenőkártya elfogadóhely vagyunk, az OTP SZÉP kártya portálon keresztül élhet a lehetőséggel.

Amennyiben MKB SZÉP kártyával szeretne előre utalni, akkor kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot velünk telefonon a 06-30-5910505-ös számon (h-p: 7-től 14 óráig)!

Az utalásról az összeg beérkezésekor automatikusan küldjük elektronikus számláját.

Az egyenleg követő rendszerünkön láthatja, hogy pontosan mennyi kerete van az előre feltöltött összegből, amelyet folyamatosan felhasználhat a későbbi rendelései során.

Megjegyzés: az ételeink fizetésére a „vendéglátás” zseb használható.

otp

Minőségi diétás ebédszállítás a nyári táborokba!

Már most kezdje el tervezni gyermeke nyári táborait!

Minőségi diétás ebédjeinket, akár tízóraival és uzsonnával együtt is rendelheti a nyári táborokba.

Használja ki szolgáltatásunkat!

Gluténmentes, tejmentes, laktózmentes és tojásmentes ebédszállítás akár tízóraival és uzsonnával is a Budapesti és környékbeli nyári táborba*!

Keressen bennünket a 06-30-591-0505-ös telefonon munkanapokon 7 és 14 óra között, vagy emailben: info@drsef.hu !

* A szállítási területünkről részletesen itt tájékozódhat.

Kezmuves-tabor-2-005

Nem az a csoda …

“Nem az a csoda, hogy nem vagyunk ételallergiások, hanem az, hogy nem mindannyian vagyunk ételallergiások.” -prof. Arató András

Aratóea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A minap előkerült a közösségi portálon egy videó, amely laikusoknak készült az ételallergiáról. Az előadás a Mindenki Akadémiája című sorozat része.

Néhány szó a sorozatról: a Mindenki Akadémiája új ismeretterjesztő sorozat a hazai tudományos élet kiválóságaival. Minden nap egy újabb előadás a természettudomány, az élettudományok, vagy a humán tudományok magyar szakértőitől. Az előadások a tudományos élet legfrissebb hazai kutatási eredményeit tárják elénk.

Ajánlom azoknak, akik ételallergiások, vagy akiknek a gyermekük ételallergiás. Közérthető módon ismerteti Arató professzor az ételallergiák okait, a szervezetben lejátszódó élettani- és kóros folyamatokat, az ételallergiák diagnózisát és terápiáját is.

Hasznos időtöltést kívánok! A videóhoz kattintson ide: Előadás