Hogyan kezeljük a búzaallergiát?

A búzaallergia kezelésének módja attól függ, hogy a tünetek a betegnél mennyire súlyosak, hogyan
jelentkeznek pontosan, a legtöbbször ugyanakkor arról van szó, hogy az étrendből el kell távolítani a búzát, azokat a tápanyagokat pedig, amelyeket a búzatermékekből naponta magunkhoz veszünk, más típusú termékekből kell pótolni.

A búza kivonása az étrendből egyáltalán nem olyan könnyű, mint amilyennek hangzik, hiszen nem
csak alapvető élelmiszer – azaz számtalan olyan termékeknek képezi a részét, amelyet napi szinten
fogyasztunk -, de adalékanyagként is rengeteg más termékben tűnhet fel, nem is beszélve a
keresztszennyeződésekről. Folytatás

Asztmarohamot okozhat az iskolakréta tejallergiásoknál

asztmarohamot okozhat az iskolakrétaAllergiás és asztmás tüneteket okozhatnak az iskolákban használt pormentes kréták a tejallergiában szenvedő gyermekeknél, állítja egy neves szaklapban megjelent tudományos cikk.

Az iskolák egyre gyakrabban választják a hagyományos kréták ellenében, a kevésbé porzó, un. pormentes krétákat, amelyekkel a tantermek tisztábban tarthatóak. Ezek az új kréták azonban kazeint, egy tejfehérjét tartalmaznak, amelynek egészségügyi kockázatát vizsgálták spanyol allergiakutatók, írja az ételallergiásoknak.hu oldal.

A kutatás vezetője Carlos H. Larramendi szerint, a pormentes kréták használata, nevük ellenére is porkibocsátással jár. A kísérlet során a tejallergiás gyermekeknél a krétapor belélegzését követően köhögést, orrfolyást, fulladást figyeltek meg. Folytatás

Veszélyes lehet a babára a terhesség alatt szedett D-vitamin

D-vitamin szedése terhesség alattA terhesség alatt szedett D-vitamin növeli gyermekek körében az ételallergia kockázatát, a legfrissebb német kutatási eredmények szerint.

Az Allergy című szakfolyóiratban publikált kutatás szerint a terhesség ideje alatt szedett D-vitamin megnöveli a megszülető gyermeknél az ételallergia kockázatát.

A német kutatók eredménye azért meglepő, mert a D-vitaminnak mindig pozitív volt a megítélése. Erősíti a csontokat, véd a téli időszakban a megfázásos betegségek ellen és már közel ötven éve adják a kisgyermekeknek a csontrendszerük erősítésére. Hazánkban is három éves korig ajánlott a D-vitamin szedése, különösen a napfényszegény téli időszakban.

Éppen a leírt pozitív hatások miatt újszerű a német kutatók eredménye. A D-vitamin és az allergia közötti összefüggésre már az 1990-es években felfigyeltek, de átfogó vizsgálatok nem készültek. Most a Luther Márton Egyetem és a Helmholtz Környezetkutató Intézet kétéves közös projektjében ezt a kérdést vizsgálták meg. Folytatás

Legfrissebb tudományos hírek – cöliákia

nutrigenomika

Nutrigenomika, nutrigenetika

Minden ember egyedi és megismételhetetlen, így a táplálkozástudomány legfőbb és legjelentősebb vívmánya a személyre szabott tápanyag-beviteli ajánlások létrehozása. Ennek megvalósítását célozzák meg a táplálkozástudomány innovatív irányai, a nutrigenomika és a nutrigenetika.

A nutrigenomika által feltárható a tápanyagok DNS-re, fehérjékre és anyagcsere folyamatokra gyakorolt hatása, míg a nutrigenetika révén megismerhető, hogy genetikai felépítésünk hogyan képes befolyásolni a táplálkozás és betegségek közti kölcsönhatást, illetve hogy miként hatnak génjeink egyes tápanyagok hasznosulására.

Bizonyító erejű vizsgálatok állnak a rendelkezésünkre

  • A nutrigenomika akár az elsődleges megelőzés eszközévé is válhat, ugyanis amennyiben az egyén genetikai felépítését már a korai életkorban megismerjük, táplálkozását időben a helyes irányba tudjuk terelni = egyénre szabott diéta.

Folytatás

DrSÉF ételei biztosan gluténmentesek!

Csak úgy, mint 2012-ben, idén is bevizsgáltattuk az új, gluténmentes ételeinket – akkreditált mintavétellel.

Konyhánk az országban egyedülálló módon csak és kizárólag speciális ételeket készít és igazoltan gluténmentes alapanyagokat használ. A gyártási szennyeződés 100%-ban kizárt. A DrSÉF célja a folyamatosan ellenőrzött, magas minőségű, kockázatmentes allergén-kerülő diéta biztosítása Budapesten és vonzáskörzetében.
Folytatás