Nyári szünet a DrSÉF-nél

Augusztus 20-tól 31-ig a szolgáltatásunk szabadság miatt szünetel.
Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, laktózmentes ebéd- és tízórai illetve uzsonna szállítása a nyári szünetünk után 2018. szeptember 3-tól lesz ismét.

Augusztus 27-től már megtalálja étlapunkat a weboldalunkon, így kényelmesen leadhatja a szeptember első hetére vonatkozó rendeléseit:
www.drséf.hu

arara_530

A “lehetetlen” hamburger

Az amerikai Impossible Food vállalkozás kifejlesztette a „Lehetetlen” hamburgert, egy húsmentes burgert, amibe növényi (erjesztéssel előállított) hem-et tesznek, hogy a tökéletes élményt nyújtsák.

Élelmiszerkereskedelemben még nem kapható a hem – a hem kifejezés a görög “vér” szóból ered –, ami egy olyan makromolekula, amely természetes állapotában az állati izomsejtekben vashoz kötődve (hem-vas) található, ez biztosítja a sült hús (pl. marha, sertés) színét (pl. félig átsült-véres szín) és jellegzetes ízét.

Forrás: Táplálkozási trendek 2018-ban, Táplálkozás akadémia hírlevél, 11. évfolyam, 04. sz.

Valódi húsból készült gluténmentes, tejmentes, laktózmentes és tojásmentes ételek rendelése: DrSÉF

Hemburger_530

DrSÉF ételek az egészségért

Gluténmentes, tejmentes, laktózmentes és tojásmentes ételeinket nagy odafigyeléssel készítjük, hogy Ön és szerettei egészségesen táplálkozhassanak:

Saját fűszerkeverékek
Ételeink elkészítésénél figyelmet fordítunk arra, hogy az ízvilágukat alapvetően a zöldségek, natúr fűszerek és saját fűszer keverékeink adják, és ne az ételízesítő.

Pároló sütés
Amikor csak lehet pároló sütési technológiát alkalmazunk, hogy ne legyen felesleges, nehezebben emészthető zsiradék az ételben.

Színezés zöldségekkel, gyümölcsökkel
Ételfestékeket nem használunk, csak fűszerekkel, és természetes zöldségekkel, gyümölcsökkel színezünk.

Saját készítésű pácok
Pácolás során saját készítésű, természetes pácokat alkalmazunk.

Habarás
Rántás helyett habarást alkalmazunk.

Sűrítés
Főzelékeink készítésekor igyekszünk minél nagyobb arányban saját anyagával végezni a sűrítést.

vegetable_530

Tízórai-ebéd-uzsonna a DrSÉF-től, akár táborokba is!

Válaszd a biztosat!
Rendelj gyermekednek minőségi tízórait, ebédet, és uzsonnát a táborokba is tőlünk!

Keresd étlapunkon a Gyermek menük Tízóraival és Uzsonnával kombinált változatait (GyME-t) és az Elemózsiát (E)!

Étlapunkhoz kattints IDE! (http://etelallergiasoknak.hu/ ), és belépés után add le rendeléseidet! A Gyermek- és Óvodás menüket az étlapunk alsó részén találod.

Gluténmentes, tejmentes, laktózmentes, tojásmentes, nátrium-glutamát mentes, olajosmagvaktól mentes ételek.

rendeles_leadasa

Nyári szabadság 2018-ban

Nyári táborok

Hamarosan kitör a vakáció!
A nyári táborokba is rendelhetnek akár napi 3-szori (tízórai, ebéd, uzsonna) diétás étkezést. A szállítási területünkön belül vállaljuk a táborokba történő ételszállításokat.

Nyári leállásunk

Augusztusban 2 hét szabadságra megyünk, ekkor a szolgáltatásunk szünetelni fog:
augusztus 20. (hétfő) – augusztus 31. (péntek)

Tehát
Utolsó szállítási napunk: augusztus 17. (péntek)
Első szállítási napunk: szeptember 3. (hétfő)

Minden kedves olvasónknak kellemes nyarat kívánunk!

Dr. Utassy Gábor és Dr. Utassyné Kormos Zsuzsanna
ügyvezetők
DrSÉF Kft.

szurikáták

Legfrissebb adatok a táplálékallergiák előfordulásáról

A táplálékallergiák előfordulása világszerte magas, különösen a gyermekek körében. Az USA-ban a gyermek lakosság 8 %-a, Európában 5%-a érintett.

A leggyakoribb kiváltó élelmiszerek a tej, tojás, földimogyoró, olajos magvak, búza, szója, hal és kagylók/rákok. Gyermekkorban a földimogyoró az anafilaxia leggyakoribb kiváltója.

A tej, tojás, szója és búza allergiát a gyermekek 80-85 %-a általában „kinövi”, a mogyoró olajos magvak, halak, rákok okozta allergia éppen fordítva, 80-85 százalékuknál megmarad.

Forrás: Útmutató az allergén specifikus immunterápia gyakorlatához 2018, Szerk: Dr. Balogh Katalin, Dr. Gáspár Krisztián

Útmutató_immunterápia_2018_530

Mikor beszélünk Nem Cöliákiás Glutén Érzékenységről (NCGS)

Két fő fehérjének van szerepe a kialakulásában:
1. Gliadin
2. Glutein

Jellemző, hogy a bélfal áteresztőképessége kórosan fokozott. Az un. „lyukas bél” kialakulásával többféle allergiát okozó fehérje jut át a bélfalon, ami multiplex allergia kialakulásához is vezethet.

Tünetek gyakorlatilag nem különböznek a cöliákia tüneteitől. A nem-gyomorbélrendszeri panaszok és tünetek (fáradékonyság, fejfájás, gyengeség) előfordulása igen gyakori.

Kimutatására speciális eljárás nincs, biztos laborvizsgálatot nem ismerünk, a genetikai vizsgálat sem nyújt egyértelmű segítséget. Egyedül dupla-vak, placebo-kontrollált, keresztezett terheléssel (DBPCCO) lehet bizonyossá tenni az NCGS diagnózisát.

A tünetek megszüntetésére egyedül a gluténmentes diéta a megoldás.

Forrás: Dr. Polgár Marianne, MAKIT 46. Kongresszusa 2018. 05. 10-12.

MAKIT_2018_530

Már olajos magvaktól mentest is rendelhet a DRSÉF-től

Egyre nagyobb az igény az olajos magvatól* mentes diétás ételekre is. Ezért úgy döntöttünk, hogy a glutén-, tej-, laktóz-, és tojás tojásmentes ételeleinkből összeállítunk egy felnőtt adagos, és egy gyermekadagos heti menüsort, amely olajos magvaktól* is mentes:

Az étlapunk felső két sorában (2 fogásos felnőtt NGF menü = NMNGF, és 2 fogásos gyermek NGF menü = GyMNGF, zölddel jelölve) találhatók az olajos magvaktól* mentes menüsoraink.
Ezek nemcsak olajos magvaktól* mentesek, hanem nátrium-glutamáttól is mentesek, és természetesen glutént, tejet, laktózt és tojást sem tartalmaznak.

Az olajosmagvaktól* is mentes ételeink (NMNGF és GyMNGF menüsorok) már a 20. héttől rendelhetők!
Tehát a 20. heti NMNGF és GyMNGF menük (az étlap felső 2 sorának menüi) már olajos magvagtól* is mentesek lesznek!

*olajos magvaktól mentes, azzal a megkötéssel, hogy mogyoróallergiásoknak és földimogyoró allergiásoknak nem vagy feltételesen ajánljuk. Ezek az ételeink nem tartalmaznak szezámmagot, szezámmagolajat, dióféléket (“hagyományos” dió, pekándió, kesudió, paradió). Ugyanakkor egy-egy nyersanyagunk nyomokban tartalmazhat mogyoróféléket, illetve földimogyoró származékot. Ennek oka, hogy a glutén-, tej-, laktóz- és tojásmentes beszállítóink közül néhányan nem tudják garantálni a keresztszennyeződés-mentességet a mogyorófélék és földimogyoró esetében. Javasoljuk, hogy a mogyoróallergiával vagy földimogyoró allergiával kapcsolatban konzultáljon a DrSÉF orvos tanácsadójával és a gasztroenterológus szakorvosával, hogy a fenti információk ismeretében megfelelőnek tartják-e az általunk készített és forgalmazott ételeket a kezelt páciens számára.

Dr. UTASSY Gábor
DrSÉF KFT.

olajos_magvak

A DRSÉF biztosan gluténmentes (GM)

A MEGRENDELŐINK BIZTONSÁGA ELSŐDLEGES!

Az akkreditált mintavétellel készült szakvélemények szerint ételeink glutén és gliadin tartalma a mérhetetlen tartományban volt, GLUTÉNMENTESEK.

Itt olvashatóak a legfrissebb gluténmentességet igazoló vizsgálati jegyzőkönyveink:
(További jegyzőkönyveket talál a honlapunk “Ételeinkről” oldalának alsó részén.)
2018_GM_Szines_tarhonyas_serteshus_530 2018_GM_Speko_Sef_kenyer_5302018_GM_Burgonyafozelek_530

A nagymami és a nagypapi felelőssége a gluténmentes diétában

Amikor a gyermeknek ételallergiája van, vagy ételérzékenységgel küzd, nem csak a szülőkre és a közétkeztetőkre hárul nagy felelősség a diéta biztosításában. A nagyszülők is kulcsszerepet töltenek be a diéta betartásában.

Hiába főzi anya otthon például a gluténmentes finomságokat, hiába kapja a kicsi az intézményben a tejmentes ételt, ha a hétvégén a nagymaminál „lehet egy kicsit bűnözni”. Ilyenkor az egész heti szoros diéta értelme veszik el.

Sajnos sokszor a nagyszülők tájékozatlansága vezet a „könnyed” diétahibához. Ezért a szülőknek érdemes energiát fordítaniuk a mamára és a papára is, hogy ők is megértsék a diéta feltétlen szükségességét.

Tudjuk, hogy a nagyszülőket is a szeretet és a jó-akarás jellemzi. Csak a legjobbat akarják unokáiknak. Biztosak lehetünk benne, ha pontosan tudják, hogy mivel tesznek jót a kis kedvenceiknek és mivel ártanak, akkor jobban betartatják a diétát amikor náluk töltik az unokák hétvégét vagy akár a szünidőt.

Nagyszulo_unoka