Tízórai-ebéd-uzsonna a DrSÉF-től, akár táborokba is!

Válaszd a biztosat!
Rendelj gyermekednek minőségi tízórait, ebédet, és uzsonnát a táborokba is tőlünk!

Keresd étlapunkon a Gyermek menük Tízóraival és Uzsonnával kombinált változatait (GyME-t) és az Elemózsiát (E)!

Étlapunkhoz kattints IDE! (http://etelallergiasoknak.hu/ ), és belépés után add le rendeléseidet! A Gyermek- és Óvodás menüket az étlapunk alsó részén találod.

Gluténmentes, tejmentes, laktózmentes, tojásmentes, nátrium-glutamát mentes, olajosmagvaktól mentes ételek.

rendeles_leadasa

Nyári szabadság 2018-ban

Nyári táborok

Hamarosan kitör a vakáció!
A nyári táborokba is rendelhetnek akár napi 3-szori (tízórai, ebéd, uzsonna) diétás étkezést. A szállítási területünkön belül vállaljuk a táborokba történő ételszállításokat.

Nyári leállásunk

Augusztusban 2 hét szabadságra megyünk, ekkor a szolgáltatásunk szünetelni fog:
augusztus 20. (hétfő) – augusztus 31. (péntek)

Tehát
Utolsó szállítási napunk: augusztus 17. (péntek)
Első szállítási napunk: szeptember 3. (hétfő)

Minden kedves olvasónknak kellemes nyarat kívánunk!

Dr. Utassy Gábor és Dr. Utassyné Kormos Zsuzsanna
ügyvezetők
DrSÉF Kft.

szurikáták

Legfrissebb adatok a táplálékallergiák előfordulásáról

A táplálékallergiák előfordulása világszerte magas, különösen a gyermekek körében. Az USA-ban a gyermek lakosság 8 %-a, Európában 5%-a érintett.

A leggyakoribb kiváltó élelmiszerek a tej, tojás, földimogyoró, olajos magvak, búza, szója, hal és kagylók/rákok. Gyermekkorban a földimogyoró az anafilaxia leggyakoribb kiváltója.

A tej, tojás, szója és búza allergiát a gyermekek 80-85 %-a általában „kinövi”, a mogyoró olajos magvak, halak, rákok okozta allergia éppen fordítva, 80-85 százalékuknál megmarad.

Forrás: Útmutató az allergén specifikus immunterápia gyakorlatához 2018, Szerk: Dr. Balogh Katalin, Dr. Gáspár Krisztián

Útmutató_immunterápia_2018_530

Mikor beszélünk Nem Cöliákiás Glutén Érzékenységről (NCGS)

Két fő fehérjének van szerepe a kialakulásában:
1. Gliadin
2. Glutein

Jellemző, hogy a bélfal áteresztőképessége kórosan fokozott. Az un. „lyukas bél” kialakulásával többféle allergiát okozó fehérje jut át a bélfalon, ami multiplex allergia kialakulásához is vezethet.

Tünetek gyakorlatilag nem különböznek a cöliákia tüneteitől. A nem-gyomorbélrendszeri panaszok és tünetek (fáradékonyság, fejfájás, gyengeség) előfordulása igen gyakori.

Kimutatására speciális eljárás nincs, biztos laborvizsgálatot nem ismerünk, a genetikai vizsgálat sem nyújt egyértelmű segítséget. Egyedül dupla-vak, placebo-kontrollált, keresztezett terheléssel (DBPCCO) lehet bizonyossá tenni az NCGS diagnózisát.

A tünetek megszüntetésére egyedül a gluténmentes diéta a megoldás.

Forrás: Dr. Polgár Marianne, MAKIT 46. Kongresszusa 2018. 05. 10-12.

MAKIT_2018_530

Már olajos magvaktól mentest is rendelhet a DRSÉF-től

Egyre nagyobb az igény az olajos magvatól* mentes diétás ételekre is. Ezért úgy döntöttünk, hogy a glutén-, tej-, laktóz-, és tojás tojásmentes ételeleinkből összeállítunk egy felnőtt adagos, és egy gyermekadagos heti menüsort, amely olajos magvaktól* is mentes:

Az étlapunk felső két sorában (2 fogásos felnőtt NGF menü = NMNGF, és 2 fogásos gyermek NGF menü = GyMNGF, zölddel jelölve) találhatók az olajos magvaktól* mentes menüsoraink.
Ezek nemcsak olajos magvaktól* mentesek, hanem nátrium-glutamáttól is mentesek, és természetesen glutént, tejet, laktózt és tojást sem tartalmaznak.

Az olajosmagvaktól* is mentes ételeink (NMNGF és GyMNGF menüsorok) már a 20. héttől rendelhetők!
Tehát a 20. heti NMNGF és GyMNGF menük (az étlap felső 2 sorának menüi) már olajos magvagtól* is mentesek lesznek!

*olajos magvaktól mentes, azzal a megkötéssel, hogy mogyoróallergiásoknak és földimogyoró allergiásoknak nem vagy feltételesen ajánljuk. Ezek az ételeink nem tartalmaznak szezámmagot, szezámmagolajat, dióféléket (“hagyományos” dió, pekándió, kesudió, paradió). Ugyanakkor egy-egy nyersanyagunk nyomokban tartalmazhat mogyoróféléket, illetve földimogyoró származékot. Ennek oka, hogy a glutén-, tej-, laktóz- és tojásmentes beszállítóink közül néhányan nem tudják garantálni a keresztszennyeződés-mentességet a mogyorófélék és földimogyoró esetében. Javasoljuk, hogy a mogyoróallergiával vagy földimogyoró allergiával kapcsolatban konzultáljon a DrSÉF orvos tanácsadójával és a gasztroenterológus szakorvosával, hogy a fenti információk ismeretében megfelelőnek tartják-e az általunk készített és forgalmazott ételeket a kezelt páciens számára.

Dr. UTASSY Gábor
DrSÉF KFT.

olajos_magvak

A DRSÉF biztosan gluténmentes (GM)

A MEGRENDELŐINK BIZTONSÁGA ELSŐDLEGES!

Az akkreditált mintavétellel készült szakvélemények szerint ételeink glutén és gliadin tartalma a mérhetetlen tartományban volt, GLUTÉNMENTESEK.

Itt olvashatóak a legfrissebb gluténmentességet igazoló vizsgálati jegyzőkönyveink:
(További jegyzőkönyveket talál a honlapunk “Ételeinkről” oldalának alsó részén.)
2018_GM_Szines_tarhonyas_serteshus_530 2018_GM_Speko_Sef_kenyer_5302018_GM_Burgonyafozelek_530

A nagymami és a nagypapi felelőssége a gluténmentes diétában

Amikor a gyermeknek ételallergiája van, vagy ételérzékenységgel küzd, nem csak a szülőkre és a közétkeztetőkre hárul nagy felelősség a diéta biztosításában. A nagyszülők is kulcsszerepet töltenek be a diéta betartásában.

Hiába főzi anya otthon például a gluténmentes finomságokat, hiába kapja a kicsi az intézményben a tejmentes ételt, ha a hétvégén a nagymaminál „lehet egy kicsit bűnözni”. Ilyenkor az egész heti szoros diéta értelme veszik el.

Sajnos sokszor a nagyszülők tájékozatlansága vezet a „könnyed” diétahibához. Ezért a szülőknek érdemes energiát fordítaniuk a mamára és a papára is, hogy ők is megértsék a diéta feltétlen szükségességét.

Tudjuk, hogy a nagyszülőket is a szeretet és a jó-akarás jellemzi. Csak a legjobbat akarják unokáiknak. Biztosak lehetünk benne, ha pontosan tudják, hogy mivel tesznek jót a kis kedvenceiknek és mivel ártanak, akkor jobban betartatják a diétát amikor náluk töltik az unokák hétvégét vagy akár a szünidőt.

Nagyszulo_unoka

A tejallergiát sem lehet mindig kimutatni?

A leggyakoribb ételallergia gyermekkorban a tehéntejfehérje allergia.

Előfordulása:

6 év alatt: 0,6-2,5%

6 év felett: 0,3%

felnőtteknél: kevesebb, mint 0,5 %

Kimutatásához számos rutinvizsgálat és laborteszt áll rendelkezésre, amelyeket régóta használ az orvostudomány. A tehéntejfehérje allergiák között ugyanakkor vannak olyan típusok, amelyeket egyikkel sem lehet kimutatni.

100%-os biztonsággal csak az orális terheléses vizsgálattal állapítható meg, vagy zárható ki a tehéntejfehérje allergia. Ilyenkor kórházi körülmények között, szakemberek közreműködéssel és felügyelete mellett, szájon át adnak tejet a gyermeknek és vizsgálják a megjelenő tüneteket.

Tehát ezen jegyzetem címére az a helyes válasz, hogy ki lehet mutatni, de teljes biztonsággal csak orális terheléses vizsgálattal lehet diagnosztizálni, vagy kizárni a tehéntejfehérje allergiát.

Amennyiben tejfehérjeallergia gyanús esetben a hagyományos labortesztekkel nem mutathatók ki kóros értékek, és minden más betegség kizárható, akkor érdemes megfelelő intézményben elvégeztetni az orális terhelést is.

Dr. Utassy Gábor
DrSÉF

Forrás: A Gyermekgasztroenterológia, hepatológia és táplálás aktuális kérdései, Továbbképző Tanfolyam, 2018.04.13-14.
Gyermekgastro_2018_04

Egyre többféle ételallergia, vagy pontosabb kimutatási lehetőségek?

Az ételallergiák előfordulása hazánkban is egyre gyakoribb. A gyermekkori ételallergiák közül a tej-, tojás-, szója-, hal- és olajosmagvak okozta allergiákkal találkozunk legtöbbször.

Megfigyelhető az a tendencia is, hogy egyszerre több allergén szerepel az adott gyermek listáján, így többféle allergéntől is mentes diétára van szüksége.

Gyakori a tojás és tejfehérje diéta együttes igénye, de nem egyedülálló, hogy ezek mellé bekapcsolódik még a szója- és vagy az olajosmagvaktól is mentes diéta igénye.

Hogy a kombinált ételallergiák gyakoriságának növekedését azért tapasztaljuk, mert egyre többen egyszerre többféle allergénre reagálnak rosszul, vagy az allergének kimutatási módszerei lettek jobbak, nehéz megmondani.
Az azonban egyértelmű, hogy a megbízható módszerek eredményei alapján előírt diéta betartása fontos a tünetek megszüntetése és a gyógyulás érdekében.

babamosoly

Mit egyenek az iskolások?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által 2017-ben iskoláskorú gyermekek számára létrehozott új táplálkozási ajánlás az OKOSTÁNYÉR® végigvezeti a 6-17 éves gyermekeket és szüleiket az alapvető élelmiszercsoportokhoz kapcsolható legfontosabb táplálkozási tanácsokon. Emellett a megfelelő folyadékbevitelre, továbbá a zsír-, cukor- és sóbevitel mérséklésére vonatkozó útmutatás is megfogalmazódik, így adva iránymutatást egy napi étrend ajánlott összetételéről.

Forrás, ahol további részleteket olvashat: Egészséges táplálkozás az iskolában

gyerek-okostanyer_530