Így tud tartósítószer-mentes diétás ételt rendelni

A 45. héttől már azt is megtudhatja étlapunkról, hogy a kiválasztott étele tartalmaz-e tartósítószert.

Minőségi diétás ételeink döntő többsége nem tartalmaz semmilyen tartósítószert. A gluténmentes, tejmentes, laktózmentes és tojásmentes alapanyagainkat nagy odafigyeléssel úgy választjuk, hogy lehetőleg ne tartalmazzon tartósítószert sem. Néhány alapanyagban (pl. Univer cethupban vagy a számunkra megfelelő lángolt kolbászban) azonban előfordul tartósítószer.

Megbízhat bennünk!
A 45. héttől ezt is jelöljük az étlapunkon az adott étel összetevőiben.

Így, ha Ön kerülni szeretné a tartósítószereket, még a rendelés leadása előtt egyszerűen ellenőrizheti, hogy a biztosan glutén-, tej-, laktóz-, és tojásmentes étel nem tartalmaz tartósítószert sem.

Ehhez az egér kurzorát vigye az étlapon az adott ételhez tartozó kisikonokhoz!

Osszetevok_tapanyagertekek

Meddig fog tartani az ételallergia – szakmai választ kaphat a kérdésre.

Amikor ételallergiát diagnosztizálnak gyermekünknél, vagy akár saját magunknál, elsőként merül fel a kérdés, hogy kinőheti-e a gyermek, mikorra fogok meggyógyulni.

A modern, komponens alapú allergén-meghatározással sok esetben megbecsülhető az ételallergia lefolyásának időtartama. Megválaszolható, hogy egész életen át tartó, szigorú diétát kell folytatni, vagy várhatóan egy adott idő után – a megfelelő diéta mellett-, megszűnik az allergia (orvosi nyelven: kialakul az orális tolerancia).

A táplálékallergiákat csoportosíthatjuk úgy is, hogy IgE (immunglobulin-E) mediáltak és nem IgE mediáltak.

A nem IgE mediált ételallergiák általában könnyebben gyógyíthatók (hamarabb kialakul az orális tolerancia).

Az IgE mediált allergiáknál lehetőség van az allergének elleni specifikus IgE-k szintjének meghatározására. Például a tejfehérje allergiások közül, akiknek a kazein elleni specifikus IgE szint emelkedett (náluk a tejfehérjék közül a kazein allergizál leginkább), hosszabb ideig fennáll a tejallergia, mint akiknek más tejfehérje komponens, például az alfa-laktalbumin, vagy béta-laktoglobulin okozza a specifikus IgE szint emelkedését. Mogyoró allergia esetében is nagyon fontos tudni, hogy melyik allergén komponens az érintett. Amennyiben például a tüneteket a nyírfa Bet v 1 homológ Ara h8 pozitivitást látnak, csak enyhe tünetek várhatók, ha azonban az Ara h 2 és 3, akkor igen súlyos, életveszélyes anafilaxiás reakcióval járhat, ha mogyoró kerül az ételbe.

Forrás: Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság VII. Kongresszusa, 2017. október

A komponens alapú allergén-meghatározás már Magyarországon is, több centrumban elvégezhető.

A komponens alapú tesztről bővebben ITT olvashat.

MGYGT_kongressz_2017_10_5-7_530

DrSÉF: Javaslatok az ételallergia megelőzésére

kisbabanez_cr_tukorHogyan tápláljuk a kicsit:

 1. Kizárólagos anyatejes táplálás 4-6 hónapos korig
 2. Anyatej hiányában, illetve pótlására hidrolizált tápszer
 3. Hozzátáplálás szilárd ételekkel csak 6 hónapos korban fokozatosan bevezetve
 4. Az erős allergénaktivitású élelmiszerek (tehéntej, tojás, hal, dió, csokoládé) kerülése 1 éves korig, földimogyoró 3 éves korig

 

 

Mit (t)egyen szoptató anya:

 1. A magas allergénaktivitású fehérjék (tej, tojás, tengeri hal) mennyiségének korlátozása (napi 2 dl tej, heti 3 tojás)
 2. Ha a gyermeken tünetek alakulnak ki, a fentiek teljes elhagyása
 3. Ilyen diéta esetében az anyuka számára vitaminok és a kalcium pótlása
 4. A szoptató anya ne dohányozzon (ne fogyasszon gyógyszert, alkoholt)!

Ami még számít – környezeti tényezők:

 1. Dohányzásmentes környezet
 2. Portalanítás, függöny, textíliák mosása hetente
 3. Ne legyen szőnyegpadló, Plüssjátékok kerülése
 4. Háziállat (macska, kutya, madár) ne legyen a gyermek környezetében!

A fentiektől az várható, hogy a táplálékallergia nem alakul ki, vagy később és enyhébb formában jelenik meg.

Összeállította: dr. Utassy Gábor (DrSÉF)
Forrás: dr. Novák Zoltán, dr. Nagy Adrienne (szerk.): Gyermekkori allergiák

Étlapunkhoz kattintson IDE!

 

Nyári táborok Budapesten

Gondolt már arra, hogy mit fog enni gyermeke a nyári táborban?

Budapesten minden táborba kiszállítjuk diétás ebédjeinket. Használja ki szolgáltatásunkat:

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes ebédszállítás minden budapesti nyári táborba!

Az Ön gyermekének is kiszállítjuk diétás ebédjét. :)

Keressen bennünket a 06-30-591-0505-ös telefonon munkanapokon 7 és 16 óra között, vagy emailben: info@drsef.hu !

Camp-Intro-500

A táplálékterhelés a legmebízhatóbb

Egyre több az ételallergiás a világban. Tényleg több? Mennyivel? Biztos, hogy az? Ki ételallergiás igazán?

ikrek Valószínűsíthető, hogy a világban jóval többen hiszik azt magukról, hogy ételallergiásak, mint ahányan valóban azok. Az ételallergia diagnosztizálása nehéz feladat. Általában laborvizsgálatok, különböző tesztek segítik az orvosokat. A legmegbízhatóbb módszer azonban a táplálékterhelés (ételterhelés)  – állítják az egyik haza oktatókórház gyermekorvos szakemberei.

Az ételterhelés lényege, hogy a gyanús ételféleségeket adják a feltételezhetően táplálékallergiás egyénnek és vizsgálják, hogy kialakulnak-e a tünetek.

Nyílt ételterhelés

Világszerte legelterjedtebb az úgynevezett nyílt ételterhelés. A főként szubjektív tünetek miatt gyakran azonban álpozitív eredmények születnek.

KVPÉP a legjobb

Sokkal megbízhatóbb ételterheléses vizsgálat a kettős vak placebo-kontrollált étel provokációs teszt (KVPÉP). Ilyenkor sem páciens, sem az orvos nem tudja, hogy mikor evett tényleg allergént (pl. tojás, tejet stb.) tartalmazó ételt és mikor placebót (ugyan olyan, de nincs benne allergén) a vizsgált egyén. Gondosan lejegyzetelnek minden tünetet, aztán a vizsgálatsorozat végén felbontják a borítékot és a benne található kódok alapján beazonosítják a fogyasztott ételeket (melyikben volt ténylegesen pl. tej vagy tojás, és melyik volt a placébó étel).
Igen érdekes, hogy a  (KVPÉP) vizsgálatok során nagyon sokszor kapnak placebóra egyértelműen pozitív, allergiás reakciót, ami az orvosokat is megtéveszthetné.

A hazai oktatókórház  orvoscsoportjának véleménye szerint megfelelő szervezéssel a gyakorlatban is jól használható vizsgálati módszer a KVPÉP.
Forrás: FIGYEK 2016.

A tartósítószerek és az ételallergiák

A táplálékallergia kialakulása a leggyakoribb csecsemő- és kisgyermekkorban, 3 éves kor felett gyakorisága csökken. Ebben az életkorban a táplálékokban található fehérjék okoznak a leggyakrabban tüneteket. A nagyobb gyermekek és a felnőttek kóros reakcióiért leginkább az ételszínezékek, a tartósítószerek és az adalékanyagok a felelősek.

A nyers növények, gyümölcsök vagy állati eredetű táplálékok mellett, étrendünk nagy részét ezek feldolgozott formája alkotja, amelyekhez az előállítása során adalékanyagokat, tartósítószereket, ételszínezékeket használnak fel. Bár kis mennyiségben találhatók az élelmiszerekben – súlyos, nemkívánatos tünetek kialakulásához vezethetnek.

pottyös-panni

Az E211-es számmal jelölt nátrium benzoát tartósítószerként adagolva például a fogyasztását követően mellékhatásokat okozhat. Lebomlásakor megterheli a májat, ezen kívül az arra érzékenyeknél allergiát, asztmát és csalánkiütést okozhat. Másik, gyakran használt tartósítószer a szorbinsav. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését. Fogyasztása érzékeny embereknél irritálhatja a nyálkahártyát és a bőrt.

A DrSÉF:  a legtöbb ételünk nem tartalmaz tartósítószert, mert ételeik készítésekor igyekezünk kerülni a tartósítószert tartalmazó alapanyagokat.

Forrás:
1. Dr. Polgár Marianne, Dr. Novák Zoltán: Útmutató a táplálékallergia felismerésére, kezelésére és megelőzésére
2. www.patikamagazin.hu
3. www.webbeteg.hu

Tartósítószer -Kerüld!

Az élelmiszerek tartósítására használt szulfitok migrént, asztmát, csalánkiütést okozhatnak.
fejfajas_no_nagy

Tartósításra pedig szükség van, hiszen az élelmiszerek mikroorganizmusokat tartalmaznak, amelyek a tárolás folyamán nemkívánatos folyamatokat indítanak el.

Az élelmiszeriparban az úgynevezett E-számozási rendszer hivatott arra, hogy nyelvi megkötöttség nélkül jelölje az adott termékben található adalékanyagokat. Ezeket a gyártónak kötelessége feltüntetni a terméken. A tartósítószerek nagy általánosságban az E200–E299 jelöléssel szerepelnek a termékeken.

Antimikróbás hatásuk van:
E210 benzoésav
E211 nátrium-benzoát
E223 nátrium-metabiszulfit
E250 nátrium-nitrit

*Dr. Polgár Marianne, Dr. Novák Zoltán: Útmutató a táplálékallergia felismerésére, kezelésére és megelőzésére
**patikamagazin.hu
***webbeteg.hu

Akik tehát érzékenyek valamelyik tartósítószerre, mindig ellenőrizzék a termék összetételét!

A DrSÉF ételei

A DrSÉF ételei napi főzésben készülnek. Tartósításra alapvetően az un. gyorshűtéses technológiát alkalmazzuk, tartósító szereket a legtöbb esetben nem használunk. A gyorshűtés lényege, hogy az elkészült ételt +90 C0 hőmérsékletről minél rövidebb idő alatt 3 C0 -ra hűtjük, így minimalizálható a baktériumok szaporodása. Ebédjeinket OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) engedéllyel rendelkező, fóliával lezárt, egyszer használatos, mikrózható, eldobható és felcímkézett dobozokban, a hűtőlánc betartásával 0 és 4 C0 fok között szállítjuk. Így az ételeink fogyaszthatósága általában 1-2 nap, a pontos dátumot a rendeletnek megfelelően az étel címkéjén tüntetjük fel.

Ételallergia tavasszal

A tavasz beköszöntével megjelennek a környezeti allergének is. Az ételallergiásoknak érdemes tudni, hogy mikor, milyen környezeti allergénnel találkozhatnak. Illetve ismerniük kell a táplálék-allergének és a környezetben található allergének közötti lehetséges keresztreakciókat.

A tavasszal megjelenő légúti allergének közül a nyírfapollent érdemes kiemelni, mert évről-évre nő a nyírfapollenre allergiások száma, közöttük pedig különösen magas a keresztallergia előfordulása.

nyirfaA nyírfapollennek ismert keresztreakciói lehetnek az alábbiakkal: alma, burgonya, sárgarépa, zeller, mogyoró, barack, szilva, meggy, cseresznye.

Étlapunkon megtalálja az egyes ételeink összetevőit. Amennyiben Önnél, vagy családtagjainál felmerül a pollenallergia valamely formája, javasoljuk, hogy tájékozódjon ételeink pontos összetevőiről, mielőtt leadja rendelését! Így könnyedén kiküszöbölheti a keresztreakciók fellépését.

Ételeink összetevőinek megtekintéséhez vigye az egér kurzorát az “Összetétel” felirathoz!

Újdonság a táplálékallergiák diagnózisában – Harmadik rész

Az előző két írásunkban már sok fontos információt megosztottunk az új táplálékallergia meghatározási módszerről, a komponens alapú tesztről. Befejező cikkünkben informáljuk az érdeklődőket, milyen feltételek szükségesek a vizsgálat végzéséhez:

szoptatas_nagy

1. Olyan páciens számára lehet rendelni a vizsgálatot, aki valamely táplálkozási (és/vagy légúti) allergén szempontjából pozitív specifikus IgE eredménnyel vagy pozitív Prick-teszttel rendelkezik.

2. A teszt elvégzéséhez vérvétel szükséges.

3. A vizsgálat igényléséhez a synlab „Komponens alapú allergia diagnosztika” nevű kérőlapot kell kitölteni, amely a gyártó honlapján megtalálható.

A vizsgálat számos helyen elvégezhető, pl. a Budai Allergiaközpontban és több budapesti, illetve vidéki központban is. További információk: Laboratórium Kft.

Dr. Utassy Gábor
DrSÉF Kft.
2016-01-25

Újdonság a táplálékallergiák diagnózisában – Második rész

Előzőkben felsoroltam, hogy milyen előnyei vannak a komponens alapú vizsgálatnak.

Nézzük meg ezeket részletesebben is!

“High risk” vagy “Low risk”
A komponens alapú vizsgálattal a kezelőorvos un. magas rizikót (high risk) vagy alacsony rizikót (low risk) határozhat meg. A magas rizikóba sorolás esetén szigorú, az adott allergéntől teljesen mentes diéta indokolt. Ezzel ellentétben az alacsony rizikóba soroltak bizonyos esetekben az allergén főzött, vagy sütött formáját fogyaszthatják.

Keresztreakciók kizárása
A komponens alapú vizsgálattal a keresztreakciók is feltárhatók. Ez azt jelenti, hogy az eddigieknél pontosabban meghatározható, hogy milyen allergéneket kell kerülni bizonyos esetekben. Például a házipor egyes összetevőire érzékeny beteg számára nem ajánlott a rák fogyasztása.

Érdemes elkezdeni az immunterápiát?
A komponens alapú vizsgálattal pontosabb, célzott allergén meghatározás történik. Ezért nagy segítséget nyújt a kezelőorvosnak, hogy megbecsülje, várhatóan mennyire lenne hatásos az immunterápia (allergén specifikus immunterápia).

centrum-lab-kemia

 

Hogy milyen feltételek szükségesek a vizsgálat rendeléséhez és hol van lehetőség elvégezni a komponens alapú vizsgálatokat, megtudhatja következő írásunkból.

Dr. Utassy Gábor
DrSÉF Kft.
2016-01-15

forrás: synlab