Mogyoró-, földimogyoró allergia – melyek a legveszélyesebb típusok?

Két alapvető tény, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni:

1. A mogyoró és a földimogyoró allergiák a legveszélyesebb ételallergiák közé tartoznak.

2. A legbiztosabb vizsgálat az ételallergiák beazonosítására továbbra is az un. orális terheléses vizsgálat*.

????????????????

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mogyoró allergia típusok

A legveszélyesebb az rCor a8-as (mogyoró ns lipid-transzfer protein) típus. Ennél a típusú mogyoró allergiánál az anafilaxiás reakció valószínűségi nagyon magas még kis mennyiségű mogyoró szervezetbe jutásakor is. Ráadásul nagyon hasonló a nyírfapollen allergénjéhez is. A keresztreakció miatt erre is ügyelni kell!  A komponens alapú vizsgálattal még kimutathatóak az a1, a9 és az a14-es típusok.


Földimogyoró allergia típusok

A földimogyorónál szintén különböző fehérjék okozhatnak ételallergiát. Az Ara h2-es típusnál súlyos klinikai tünetek alakulhatnak ki. Az Ara h8-asnál általában enyhébb allergiás tüneteket tapasztaltak. Ezeken kívül kimutathatóak még az Ara h1, Ara h3 és az Ara h9-es típusok is.

A komponens alapú vizsgálatokkal (CRD-vel) az ételallergiákban a várható kóros reakciók súlyosságát becsülhetjük meg, amely a mogyoró és földimogyoró allergiáknál különösen fontos szempont.

* az ételallergének szájon át történő bevitele (placébó kontrollált vizsgálattal), és a hatás elemzése ételallergiákban gyakorlott gasztroenterológussal, kizárólag kórházi intézményekben!

Forrás: FIGYEGAMU IV., 2017. január 27-28.
Dr. Utassy Gábor
2017.02.13.

Mogyoróallergia – de milyen mogyoró?

Egyre többet halljuk, hogy “a gyermekem mogyoróallergiás”. Ilyenkor felmerül az alapvető kérdés, hogy mit ért ez alatt. Fontos tudni, hogy a mogyoróallergia önmagában nem pontos megfogalmazás. Az orvostudomány megkülönbözteti a földimogyoró allergiát és a mogyorófélék allergiáját.
csodalkozo-gyerekA földimogyoró
A földimogyoró allergiát a földimogyoró okozhatja. A földimogyoró a hüvelyesek közé tartozik, allergénjei hasonlítanak más hüvelyesekéhez (szójabab, zöldborsó), ezért gyakran alakulhat ki keresztreakció közöttük.

A mogyorófélék
A mogyorófélék közé soroljuk a török mogyorót, kesudiót, diót, mandulát, makadámdiót és a pisztáciát is.

Mely életkorban szokott jelentkezni?
A földimogyoró allergia csecsemő és kisdedkorban, idősebb gyermekeknél és felnőtt korban is megjelenhet. Az anafilaxiás reakcióra is lehet számítani a földimogyoró allergiánál.

A mogyorófélék hatására kialakuló allergia inkább idősebb gyermekeknél és felnőtteknél jelentkezik. Anafilaxiás reakcióra ezeknél is kell számítani.

A szerző megjegyzése:

Akiknél felmerül a földimogyoró és/vagy mogyorófélékre adott allergia gyanúja, mindig menjen el gyermek-gasztroenterológushoz, aki megfelelő szaktudással, tapasztalattal és intézményi háttérrel rendelkezve pontosan és biztosan meg tudja állapítani a diagnózist!

Dr.UG   2015.10.14.

Forrás:
MGYGT V. Kongresszusa 2015.10.1-3.
Útmutató a táplálékallergia felismerésére, kezelésére és megelőzésére 2012.