Kalciumpótlás tejtermékeket kerülőknek

A tej- és tejtermékek kerülése kalciumhiányhoz vezethet, ezért a tejmentes diétát követőknek szükséges a kalcium pótlása. Tejfehérje allergiásoknak és a laktózérzékenyeknek érdemes tudatosan ügyelni az élelmiszerekkel és ásványvizekkel történő kalcium bevitelre.

Szervezetünk kalciumigénye

Korosztályomként változó. Fél éves kor alatt napi 360 mg, egy éves korig 500 mg, két éves kor után napi 800-1000 mg a kalciumigény. Szoptatás alatt ez megemelkedik 1.200 mg/napi mennyiségre.

Az alábbi táblázat néhány étel 100 grammjának kalciumtartalmát mutatja mg-ban.

(A táblázat forrása: SpringMed Diétás Füzetek, Gyurcsáné Kondrát Ilona: Diétás tanácsok tejcukorérzékenyeknek, springmed.hu)

Ca_tartalmak

 

A “lehetetlen” hamburger

Az amerikai Impossible Food vállalkozás kifejlesztette a „Lehetetlen” hamburgert, egy húsmentes burgert, amibe növényi (erjesztéssel előállított) hem-et tesznek, hogy a tökéletes élményt nyújtsák.

Élelmiszerkereskedelemben még nem kapható a hem – a hem kifejezés a görög “vér” szóból ered –, ami egy olyan makromolekula, amely természetes állapotában az állati izomsejtekben vashoz kötődve (hem-vas) található, ez biztosítja a sült hús (pl. marha, sertés) színét (pl. félig átsült-véres szín) és jellegzetes ízét.

Forrás: Táplálkozási trendek 2018-ban, Táplálkozás akadémia hírlevél, 11. évfolyam, 04. sz.

Valódi húsból készült gluténmentes, tejmentes, laktózmentes és tojásmentes ételek rendelése: DrSÉF

Hemburger_530

Laktózintolerancia – nem olyan vészes dolog!

Magyarországon a felnőttek 37%-a un. C/C genotípusú. Ez olyan génkombinációt jelent, amelynél kisded- és gyermekkorban nincs laktózérzékenység, viszont az életkor előrehaladtával kialakul a tejcukorintolerancia. Hogy pontosan hány éves korban, arra különböző adatokat találunk a szakirodalomban (9 éves kortól, 12 éves kortól, fiatal felnőttkortól vagy később).

Mivel lehet kimutatni a tejcukor-bontás zavarát?

Gyanú esetén végeztessük el a hidrogén kilégzési tesztet!

Mother holding her little baby girl, shallow DOF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit tegyünk, ha a teszt pozitív?

Szükség esetén táplálkozzunk laktózmentesen! Az egyéni tűrőképességben nagy különbségek vannak! Illetve használjunk laktózbontó enzimet tartalmazó tablettákat!

A DrSÉF ételei laktózmentesek (is), ezért laktózérzékenyeknek is ajánljuk.
Étlapunkhoz kattintson IDE!

Laktózmentes szétválasztó diéta a DrSÉF-nél!

A frissen bevezetett szétválasztó diétás ételeink nem csak azoknak jók, akik a szétválasztó diétával szeretnének fogyni.

A laktózérzékenyek is nyugodtan rendelhetik a szétválasztó diéta szerint összeállított menüinket és főételeket is. Ugyanis a szétválasztó diétás ételeink is laktózmentesek, gluténmentesek, tejmentesek és tojásmentesek is egyben.

A szétválasztó diétás ételeinket az étlapunk alsó két sorából rendelhetők ( SM = Szétválasztó menü, S = Szétválasztó vacsora).

Rendeljen most! Rendeléshez kattintson ide!
fogyas_530

Ihat-e laktózmentes tejet a tejallergiás ?

Laktózmentes tejet nem ihat a tejallergiás gyermek, mert a tejfehérje-allergia esetében semmilyen tehéntej nem adható. A laktózmentes tejet csupán a tejcukortartalmától fosztják meg, az allergén fehérje mennyisége változatlan.

A tejallergiás ehet-e savanyított tejterméket?

Nem, a tejben található fehérje allergén hatása a savanyítással nem szüntethető meg. Nem fogyaszthat a gyermek Túró Rudit és sajtot sem.
cuki-baba-cica-fotok-05

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:
dr. Novák Zoltán, dr. Nagy Adrienne (szerk.): Gyermekkori allergiák

Laktózérzékenység – a genetikai vizsgálat rossz tanácsot adhat!

A genetikai laktózérzékenység vizsgálat hozzáférhető hazánkban is. A genetikai vizsgálat alapján előre jelezhető – már csecsemő vagy gyermekkorban – esetleges laktózintolerancia későbbi kialakulása.

Azonban genetikai laktózérzékenység vizsgálat az aktuális toleranciáról vagy intoleranciáról nem ad felvilágosítást. Ezért a genetikai vizsgálat nem elegendő az aktuális tejcukorbontás megállapítására.
A genetikai vizsgálat a hidrogén kilégzési tesztet nem pótolja!

Magyarországon a felnőttek 37%-a  un. C/C genotípusú. Ez olyan génkombinációt jelent, amelynél kisded- és gyermekkorban nincs laktózérzékenység, viszont az életkor előrehaladtával kialakul a tejcukorintolerancia. Hogy pontosan hány éves korban, arra különböző adatokat találunk a szakirodalomban (9 éves kortól, 12 éves kortól, fiatal felnőttkortól).

Miért jó, ha a fentiekkel tisztában vagyunk?

Mert fontos, hogy amíg nem alakult ki a tejcukor-érzékenység, addig nem folytassunk laktózmentes diétát, és ne tápláljuk a gyermekeinket laktózmentesen!

MÉG AKKOR SEM, HA A GENETIKAI LAKTÓZÉRZÉKENYSÉG VIZSGÁLATI LELETÉBEN AZ OLVASHATÓ:
„A laktázgén C/T_13910 polimorfizmusának vizsgálata mindkét lókuszon C allélt mutatott ki. Ez laktózintoleráns állapotra utal.

Végeztessük el a hidrogén kilégzési tesztet is!

Dr. Utassy Gábor
DrSÉF Kft.
Forrás: MGYGT VI. kongresszusa, Szekszárd, 2016, dr. B. Kovács Judit előadása

Laktózintolerancia és Lisztérzékenység

Milyen összefüggés lehet a tejcukor-érzékenység és a lisztérzékenység között?

Ahhoz, hogy megértsük, miért kell tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) esetén lisztérzékenységre is gondolni, előbb érdemes tisztázni néhány alapinformációt.

A tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) esetén a tejcukrot (laktózt) bontó enzim kevés vagy egyáltalán nincs, ezért a tejcukor (laktóz) nem képes beépülni a szervezetünkbe, lebontás nélkül tovább halad a vékonybélben és a vastagbélbe jutva az ott lévő bélbaktériumok erjesztik. Az erjedés közben gázok szabadulnak fel, a lebontatlan cukor vizet szív fel a belekbe, emiatt pedig sürgető hasmenés jelentkezik.

A tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) csoportosítása

I. Felnőttkorban igen gyakran fordul elő (hazánkban 37% a tejcukor-érzékenység gyakorisága*, tehát minden harmadik embert érint), hogy a laktázenzim (tejcukorbontó enzim) nem működik megfelelően. A laktázenzim (tejcukorbontó enzim) a magzati életben alakul ki, csecsemőkorban éri el aktivitásának csúcsát, majd 3 éves kor után lassan csökken a mennyisége – hogy kinek mennyire és mikorra csökken le, az egyénileg változó.

II. A szerzett tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia)-re az jellemző, hogy valamilyen betegség, kóros állapot (bélgyulladás, máj- és epebetegség, gyomorműtét, sugárkezelés stb.) okozza. Ezekben az esetekben, ha az alapbetegség meggyógyul, általában a tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) is meg szokott szűnni.

III. A veleszületett tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) nagyon ritka, ilyenkor egyáltalán nincs a szervezetben laktáz (tejcukorbontó enzim).

Tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia), amelyet a lisztérzékenység okoz

A fenti csoportosításból már sejthető, hogyan állhat összefüggésben a tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) és a lisztérzékenység. Lisztérzékenységben a táplálékban található glutén gyulladás vált ki a bélnyálkahártyában. A gyulladásos folyamatok miatt a bélnyálkahártya működése károsodik. A laktázenzimet (tejcukorbontó enzimet) a bélnyálkahártya termeli. A károsodott bélnyálkahártya azonban nem tud megfelelő mennyiségű laktázenzimet (tejcukorbontó enzimet) termelni, ezért kialakul a tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia). Így állhat sokszor a tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) hátterében a rejtett lisztérzékenység. Ilyenkor a gluténmentes (GM) diéta hatására nem csak a lisztérzékenység tünetei szűnnek meg, hanem elmúlik a tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) is.

Dr. Utassy Gábor
2016.02.23.

*Dr. Hidvégi Edit, Borbás Judit: Tejcukorérzékenyek nagy diétáskönyve laktózmentes receptekkel, SpringMed Kiadó, 2012

Tudja Ön, mit jelent a LAKTÓZMENTES?

Tejcukortól mentes (laktózmentes) az élelmiszer, ha a gyártása során a lent felsorolt anyagok/termékek egyike sem került az élelmiszerbe, illetve ha mérési adatokkal alátámasztva a termék tejcukor (laktóz) tartalma nem haladja meg a 0,1 g/100 g vagy a 0,1g/100cm3  értéket.
lactose-free-laktozmentes

Tejcukrot (laktózt) tartalmaznak a következő termékek/anyagok:
tej és tejpor, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, sajt, túró, vajíró, savó, savópor, Citopánpor, margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült), tejcukor (laktóz).

Forrás: Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank

A DrSÉF alapanyagai nem tartalmazzák a felsorolt anyagokat, ezért laktózérzékenyeknek is ajánljuk.

Laktózérzékenység Magyarországon

Jelenleg is folyik az első magyarországi felmérés arról, hogy milyen gyakori a
laktózintolerancia a lakosság körében. Az eddigi eredményekről, az aluldiagnosztizáltság okairól és a helyes kezelésről (tejtermékek kiiktatása vs. laktáz szubsztitúció) az MGT siófoki Nagygyűlésén Bajor Juditot kérdeztük: a video megtekintéséhez kattintson ide!
(2015-06-17)

Mennyi tejcukrot fogyaszthat egy laktózérzékeny???

2 DOLOG, AMIT JÓ TUDNOD:

  1. A TÜNETET MÉG NEM OKOZÓ TEJCUKORMENNYISÉG EGYÉNENKÉNT KÜLÖNBÖZŐ.

Attól függ, hogy az adott egyénnek mennyi tejcukor bontó enzimje van. Ezért például 1 dl tej elfogyasztása után az egyik tejcukor-érzékenynek erős hasfájása, hasmenése lehet, ugyanakkor egy másik tejcukor-érzékenynek semmilyen panaszt nem okoz ez a mennyiség.

Az egyénenként tolerálható (tünetet, panaszt nem okozó) mennyiséget mindenkinek saját magának érdemes kitapasztalnia.

  1. A “LAKTÓZMENTES” PONTOS JELENTÉSE:

Tejcukortól mentesnek (laktózmentes) tekinthető minden olyan élelmiszeripari termék, amely tejcukor tartalma a 0,1 g/100 g vagy a 0,1 g/100 cm3 értéket nem haladja meg. Tehát a laktózmentes élelmiszerek ezen határérték alatti laktóz-mennyiséggel rendelkeznek, ami NEM AZT JELENTI, hogy egyáltalán nem tartalmazhatnak laktózt.

Laktózérzékenység = Laktózintolerancia = Tejcukor-érzékenység

Glass-of-milk-2009

A tejcukor-érzékenység egy enzimhiányon alapuló táplálékérzékenység. A tejcukor (laktóz) a tejben nagy mennyiségben található szénhidrát. A tejcukor bontásáért a vékonybél bolyhain található enzimek (laktáz) felelősek. A laktózintoleranciát legtöbbször ezen enzimek csökkent mennyisége okozza.

A laktóz bontását végző laktáz nevű enzim csecsemőkorban éri el aktivitásának csúcsát, 3 éves kortól mennyisége lassan csökkenni kezd. A laktáz csökkent működésekor mindig van működő enzim is, így csekély mennyiségű tejcukor fogyasztása még lehet tünetmentes. A teljes laktázhiány nagyon ritka.

A tejcukor-érzékenység kimutatása egyszerű, szakember (gasztroenterológus szakorvos) felkeresése után biztosan kimutatható és könnyen elkülöníthető más kórképektől.

További, friss és pontos információkat itt olvashatsz a tejcukor-érzékenységről: mdosz.hu