A “lehetetlen” hamburger

Az amerikai Impossible Food vállalkozás kifejlesztette a „Lehetetlen” hamburgert, egy húsmentes burgert, amibe növényi (erjesztéssel előállított) hem-et tesznek, hogy a tökéletes élményt nyújtsák.

Élelmiszerkereskedelemben még nem kapható a hem – a hem kifejezés a görög “vér” szóból ered –, ami egy olyan makromolekula, amely természetes állapotában az állati izomsejtekben vashoz kötődve (hem-vas) található, ez biztosítja a sült hús (pl. marha, sertés) színét (pl. félig átsült-véres szín) és jellegzetes ízét.

Forrás: Táplálkozási trendek 2018-ban, Táplálkozás akadémia hírlevél, 11. évfolyam, 04. sz.

Valódi húsból készült gluténmentes, tejmentes, laktózmentes és tojásmentes ételek rendelése: DrSÉF

Hemburger_530

Laktózintolerancia – nem olyan vészes dolog!

Magyarországon a felnőttek 37%-a un. C/C genotípusú. Ez olyan génkombinációt jelent, amelynél kisded- és gyermekkorban nincs laktózérzékenység, viszont az életkor előrehaladtával kialakul a tejcukorintolerancia. Hogy pontosan hány éves korban, arra különböző adatokat találunk a szakirodalomban (9 éves kortól, 12 éves kortól, fiatal felnőttkortól vagy később).

Mivel lehet kimutatni a tejcukor-bontás zavarát?

Gyanú esetén végeztessük el a hidrogén kilégzési tesztet!

Mother holding her little baby girl, shallow DOF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit tegyünk, ha a teszt pozitív?

Szükség esetén táplálkozzunk laktózmentesen! Az egyéni tűrőképességben nagy különbségek vannak! Illetve használjunk laktózbontó enzimet tartalmazó tablettákat!

A DrSÉF ételei laktózmentesek (is), ezért laktózérzékenyeknek is ajánljuk.
Étlapunkhoz kattintson IDE!

Laktózmentes szétválasztó diéta a DrSÉF-nél!

A frissen bevezetett szétválasztó diétás ételeink nem csak azoknak jók, akik a szétválasztó diétával szeretnének fogyni.

A laktózérzékenyek is nyugodtan rendelhetik a szétválasztó diéta szerint összeállított menüinket és főételeket is. Ugyanis a szétválasztó diétás ételeink is laktózmentesek, gluténmentesek, tejmentesek és tojásmentesek is egyben.

A szétválasztó diétás ételeinket az étlapunk alsó két sorából rendelhetők ( SM = Szétválasztó menü, S = Szétválasztó vacsora).

Rendeljen most! Rendeléshez kattintson ide!
fogyas_530

Ihat-e laktózmentes tejet a tejallergiás ?

Laktózmentes tejet nem ihat a tejallergiás gyermek, mert a tejfehérje-allergia esetében semmilyen tehéntej nem adható. A laktózmentes tejet csupán a tejcukortartalmától fosztják meg, az allergén fehérje mennyisége változatlan.

A tejallergiás ehet-e savanyított tejterméket?

Nem, a tejben található fehérje allergén hatása a savanyítással nem szüntethető meg. Nem fogyaszthat a gyermek Túró Rudit és sajtot sem.
cuki-baba-cica-fotok-05

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:
dr. Novák Zoltán, dr. Nagy Adrienne (szerk.): Gyermekkori allergiák

Laktózérzékenység – a genetikai vizsgálat rossz tanácsot adhat!

A genetikai laktózérzékenység vizsgálat hozzáférhető hazánkban is. A genetikai vizsgálat alapján előre jelezhető – már csecsemő vagy gyermekkorban – esetleges laktózintolerancia későbbi kialakulása.

Azonban genetikai laktózérzékenység vizsgálat az aktuális toleranciáról vagy intoleranciáról nem ad felvilágosítást. Ezért a genetikai vizsgálat nem elegendő az aktuális tejcukorbontás megállapítására.
A genetikai vizsgálat a hidrogén kilégzési tesztet nem pótolja!

Magyarországon a felnőttek 37%-a  un. C/C genotípusú. Ez olyan génkombinációt jelent, amelynél kisded- és gyermekkorban nincs laktózérzékenység, viszont az életkor előrehaladtával kialakul a tejcukorintolerancia. Hogy pontosan hány éves korban, arra különböző adatokat találunk a szakirodalomban (9 éves kortól, 12 éves kortól, fiatal felnőttkortól).

Miért jó, ha a fentiekkel tisztában vagyunk?

Mert fontos, hogy amíg nem alakult ki a tejcukor-érzékenység, addig nem folytassunk laktózmentes diétát, és ne tápláljuk a gyermekeinket laktózmentesen!

MÉG AKKOR SEM, HA A GENETIKAI LAKTÓZÉRZÉKENYSÉG VIZSGÁLATI LELETÉBEN AZ OLVASHATÓ:
„A laktázgén C/T_13910 polimorfizmusának vizsgálata mindkét lókuszon C allélt mutatott ki. Ez laktózintoleráns állapotra utal.

Végeztessük el a hidrogén kilégzési tesztet is!

Dr. Utassy Gábor
DrSÉF Kft.
Forrás: MGYGT VI. kongresszusa, Szekszárd, 2016, dr. B. Kovács Judit előadása

Laktózintolerancia és Lisztérzékenység

Milyen összefüggés lehet a tejcukor-érzékenység és a lisztérzékenység között?

Ahhoz, hogy megértsük, miért kell tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) esetén lisztérzékenységre is gondolni, előbb érdemes tisztázni néhány alapinformációt.

A tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) esetén a tejcukrot (laktózt) bontó enzim kevés vagy egyáltalán nincs, ezért a tejcukor (laktóz) nem képes beépülni a szervezetünkbe, lebontás nélkül tovább halad a vékonybélben és a vastagbélbe jutva az ott lévő bélbaktériumok erjesztik. Az erjedés közben gázok szabadulnak fel, a lebontatlan cukor vizet szív fel a belekbe, emiatt pedig sürgető hasmenés jelentkezik.

A tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) csoportosítása

I. Felnőttkorban igen gyakran fordul elő (hazánkban 37% a tejcukor-érzékenység gyakorisága*, tehát minden harmadik embert érint), hogy a laktázenzim (tejcukorbontó enzim) nem működik megfelelően. A laktázenzim (tejcukorbontó enzim) a magzati életben alakul ki, csecsemőkorban éri el aktivitásának csúcsát, majd 3 éves kor után lassan csökken a mennyisége – hogy kinek mennyire és mikorra csökken le, az egyénileg változó.

II. A szerzett tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia)-re az jellemző, hogy valamilyen betegség, kóros állapot (bélgyulladás, máj- és epebetegség, gyomorműtét, sugárkezelés stb.) okozza. Ezekben az esetekben, ha az alapbetegség meggyógyul, általában a tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) is meg szokott szűnni.

III. A veleszületett tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) nagyon ritka, ilyenkor egyáltalán nincs a szervezetben laktáz (tejcukorbontó enzim).

Tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia), amelyet a lisztérzékenység okoz

A fenti csoportosításból már sejthető, hogyan állhat összefüggésben a tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) és a lisztérzékenység. Lisztérzékenységben a táplálékban található glutén gyulladás vált ki a bélnyálkahártyában. A gyulladásos folyamatok miatt a bélnyálkahártya működése károsodik. A laktázenzimet (tejcukorbontó enzimet) a bélnyálkahártya termeli. A károsodott bélnyálkahártya azonban nem tud megfelelő mennyiségű laktázenzimet (tejcukorbontó enzimet) termelni, ezért kialakul a tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia). Így állhat sokszor a tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) hátterében a rejtett lisztérzékenység. Ilyenkor a gluténmentes (GM) diéta hatására nem csak a lisztérzékenység tünetei szűnnek meg, hanem elmúlik a tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) is.

Dr. Utassy Gábor
2016.02.23.

*Dr. Hidvégi Edit, Borbás Judit: Tejcukorérzékenyek nagy diétáskönyve laktózmentes receptekkel, SpringMed Kiadó, 2012

Tudja Ön, mit jelent a LAKTÓZMENTES?

Tejcukortól mentes (laktózmentes) az élelmiszer, ha a gyártása során a lent felsorolt anyagok/termékek egyike sem került az élelmiszerbe, illetve ha mérési adatokkal alátámasztva a termék tejcukor (laktóz) tartalma nem haladja meg a 0,1 g/100 g vagy a 0,1g/100cm3  értéket.
lactose-free-laktozmentes

Tejcukrot (laktózt) tartalmaznak a következő termékek/anyagok:
tej és tejpor, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, sajt, túró, vajíró, savó, savópor, Citopánpor, margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült), tejcukor (laktóz).

Forrás: Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank

A DrSÉF alapanyagai nem tartalmazzák a felsorolt anyagokat, ezért laktózérzékenyeknek is ajánljuk.

Laktózérzékenység Magyarországon

Jelenleg is folyik az első magyarországi felmérés arról, hogy milyen gyakori a
laktózintolerancia a lakosság körében. Az eddigi eredményekről, az aluldiagnosztizáltság okairól és a helyes kezelésről (tejtermékek kiiktatása vs. laktáz szubsztitúció) az MGT siófoki Nagygyűlésén Bajor Juditot kérdeztük: a video megtekintéséhez kattintson ide!
(2015-06-17)

Mennyi tejcukrot fogyaszthat egy laktózérzékeny???

2 DOLOG, AMIT JÓ TUDNOD:

  1. A TÜNETET MÉG NEM OKOZÓ TEJCUKORMENNYISÉG EGYÉNENKÉNT KÜLÖNBÖZŐ.

Attól függ, hogy az adott egyénnek mennyi tejcukor bontó enzimje van. Ezért például 1 dl tej elfogyasztása után az egyik tejcukor-érzékenynek erős hasfájása, hasmenése lehet, ugyanakkor egy másik tejcukor-érzékenynek semmilyen panaszt nem okoz ez a mennyiség.

Az egyénenként tolerálható (tünetet, panaszt nem okozó) mennyiséget mindenkinek saját magának érdemes kitapasztalnia.

  1. A “LAKTÓZMENTES” PONTOS JELENTÉSE:

Tejcukortól mentesnek (laktózmentes) tekinthető minden olyan élelmiszeripari termék, amely tejcukor tartalma a 0,1 g/100 g vagy a 0,1 g/100 cm3 értéket nem haladja meg. Tehát a laktózmentes élelmiszerek ezen határérték alatti laktóz-mennyiséggel rendelkeznek, ami NEM AZT JELENTI, hogy egyáltalán nem tartalmazhatnak laktózt.

Laktózérzékenység = Laktózintolerancia = Tejcukor-érzékenység

Glass-of-milk-2009

A tejcukor-érzékenység egy enzimhiányon alapuló táplálékérzékenység. A tejcukor (laktóz) a tejben nagy mennyiségben található szénhidrát. A tejcukor bontásáért a vékonybél bolyhain található enzimek (laktáz) felelősek. A laktózintoleranciát legtöbbször ezen enzimek csökkent mennyisége okozza.

A laktóz bontását végző laktáz nevű enzim csecsemőkorban éri el aktivitásának csúcsát, 3 éves kortól mennyisége lassan csökkenni kezd. A laktáz csökkent működésekor mindig van működő enzim is, így csekély mennyiségű tejcukor fogyasztása még lehet tünetmentes. A teljes laktázhiány nagyon ritka.

A tejcukor-érzékenység kimutatása egyszerű, szakember (gasztroenterológus szakorvos) felkeresése után biztosan kimutatható és könnyen elkülöníthető más kórképektől.

További, friss és pontos információkat itt olvashatsz a tejcukor-érzékenységről: mdosz.hu

Laktózérzékenyek és lisztérzékenyek adókedvezménye

Nem csak a „súlyosan fogyatékos” személyek, illetve rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülőknek jár adókedvezmény. A hatályos törvények szerint a daganatos, szív-érrendszeri betegségben, súlyos pszichés zavarban szenvedők, de a cukorbetegek, a liszt- és laktózérzékenyek is jogosultak a súlyos betegek adókedvezményére az szja-törvény alapján.

adókedvezmény

Figyeljen az adóbevalláskor!

Évről évre többen élnek ezzel a lehetőséggel, de sokan még mindig nem tudják, hogy rájuk is vonatkozik az szja-kedvezmény.

Az adókedvezmény igénybe vételének az orvosi diagnózis mellett persze alapfeltétele, hogy az illető rendelkezzen adóköteles jövedelemmel.
(forrás: Világgazdaság)

Segítségül néhány hasznos link az érintetteknek:
335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet
Adóelőleg-nyilatkozat a személyi kedvezmény érvényesítéséről a 2014. évben