Hogyan kezeljük a búzaallergiát?

A búzaallergia kezelésének módja attól függ, hogy a tünetek a betegnél mennyire súlyosak, hogyan
jelentkeznek pontosan, a legtöbbször ugyanakkor arról van szó, hogy az étrendből el kell távolítani a búzát, azokat a tápanyagokat pedig, amelyeket a búzatermékekből naponta magunkhoz veszünk, más típusú termékekből kell pótolni.

A búza kivonása az étrendből egyáltalán nem olyan könnyű, mint amilyennek hangzik, hiszen nem
csak alapvető élelmiszer – azaz számtalan olyan termékeknek képezi a részét, amelyet napi szinten
fogyasztunk -, de adalékanyagként is rengeteg más termékben tűnhet fel, nem is beszélve a
keresztszennyeződésekről. Folytatás

Cöliákia

Lancet-coeliakiaA cöliákia (lisztérzékenység) megismerésének mérföldkövei I. :

  • A kórképet először az I. században írta le Arataeus.
  • A tünetegyüttest egységesen 1888-ban részletesen ismertette és összefoglalta Samuel Gee.
  • 1950-ben a PhD dolgozatában azonosította a cöliákiánál kulcsfontosságú glutén etiológiai szerepét. 1957-ben végezték az első biopsziát cöliákiás betegnél.

Gluténmentes – mit jelent?

2012. január 1-től kötelező a lisztérzékenyeknek szánt élelmiszerek egységes jelölése Magyarországon. Az étel nevének közelében a „gluténmentes” jelzőt kell feltüntetni minden lisztérzékenyeknek szánt élelmiszer címkéjén. Akkor írható ki, hogy gluténmentes, ha a glutén tartalma nem haladja meg a 20 mg/kg-ot. Keresse a címkén a „gluténmentes” kifejezést!

Glutén

gliadinA glutén a búzában, rozsban, árpában és a zabban megtalálható fehérje, amelyet az emberi szervezet –az arra érzékenyekben-, idegennek tekinthet. Ilyenkor ellenanyagot termel ellene. Az ellenanyagok nem csak a tápanyagban előforduló (glutén) fehérjéket, hanem a szervezet saját fehérjéit is megtámadják (autoimmun folyamat) ezért a szervezet károsodik, megbetegszik. A glutén felelős a káros folyamatok kiváltásáért, ezért a lisztérzékenyeknek gluténmentes diétát kell folytatniuk.