Diétás tízóraik és uzsonnák

Egyre népszerűbbek a nagy odafigyeléssel elkészített, tízóraink és uzsonnáink.

A képen egy GyME látható, iskolásoknak ajánljuk. Tartalmaz 1 GyM-t (Gyermek menüt, ami 1 adag leves és 1 adag főétel) és 1 E-t (Elemózsiát: 1 adag tízórai és 1 adag uzsonna).

Ovisoknak OME-t rendeljen!
 Tartalma: 1 OM (Ovis menü) és 1 E (Elemózsia: tízórai és uzsonna).

Elem_uj

Ezekre figyeljen gluténmentes (GM) étel rendelésekor

A gluténszennyeződés rendkívül könnyen bekövetkezhet! Ahhoz, hogy Ön biztosan gluténmentes (GM) ételt fogyasszon, pontosan tisztában kell lennie a gluténszennyeződés lehetőségeivel. A lentiek ismeretében okosan ki tudja szűrni a legjobb szolgáltatókat.

1. Alapanyag
Alapanyag gyártáskor előfordul, hogy az egyébként gluténmentes (pl. kukorica) gabonából készült liszt szennyeződik. Ennek oka a legtöbbször az, hogy a gyártóüzem (malom) levegőjében keringő szállópor glutént tartalmaz, mert az üzemben búzát is őrölnek. Ilyen esetekben a gluténmentesnek gondolt lisztekben a glutén szintje a határérték (20 mg/kg) többszöröse is lehet!

2. Konyha
A konyhákban legtöbbször normál ételeket is készítenek a gluténmentesek mellett ezért nem csak gluténmentes alapanyagokat használnak. Az ételek készítésénél összecserélhetődnek a gluténmentes és a nem gluténmentes alapanyagok egyszerű emberi mulasztás következtében is.
A konyhai edényzetről, illetve a konyha levegőjének gluténszennyezettségétől is történhet keresztszennyeződés, aminek következtében a GM-nek mondott étel még sem gluténmentes.

3. Kiszállítás
A rendelt ételek kiszállításakor, ha a kiszállító-futár téved és összecseréli a gluténmentes ételt a nem gluténmentessel, azonnal meg van a baj.  Gyakori eset az is, hogy a gluténmentes étel csomagolása nem megfelelő (pattintós műanyag doboz, amely könnyedén kinyílik), vagy megsérült, ilyenkor is könnyedén bekerülhet gluténes szennyeződés a gluténmentesnek készült ételbe.

4. Fogyasztás
A kiszállított gluténmentes étel átadás után is szennyeződés veszélyének van kitéve: a tálaló edénynek, illetve az evőeszközöknek is tökéletesen gluténmentesnek kell lennie mert, ha nem az, akkor hiába volt az étel gluténmentes, mégis gluténnel szennyezett étel kerül a szervezetbe, amely komoly egészségügyi károsodásokhoz vezet.


Miért lehet nyugodt, ha a DrSÉF-től rendel GM ételt:

1. DrSÉF alapanyagok
Alapanyagaink  igazoltan gluténmentesek, és a kész ételeket is akkreditált mintavétellel ellenőriztetjük, ezért Ön biztosra mehet.

2. DrSÉF szakértői konyha
A szakértői konyhában kizárólag glutén- tej-, laktóz- és tojásmentes alapanyagokból készülnek a finomságok. A konyha – egyedül állóan az országban- csak az ételallergiások/ételérzékenyek számára főz, így Ön nyugodt lehet, mert a gyártási szennyeződés nálunk kizárt.

3. DrSÉF GM ételszállítás
A gluténmentes ételeket nagy gondossággal, teljes felületén zárt csomagolásban, csak gluténmentes étel szállítását végző járművel szállítjuk.

Ujkivagas_jofogas

Kötelező a diétás étel biztosítása – Alapvető jogok biztosa 2017. szeptember

Jogsértő módon járt el egy nyugat-magyarországi város önkormányzata akkor, amikor a fenntartásában működő óvodában nem biztosította a speciális étkezési igényű kisgyermek számára a diétás közétkeztetést – állapította meg az alapvető jogok biztosa.

Székely László a város polgármesteréhez fordult, hogy az önkormányzat teljesítse az esélyegyenlőséget, a gyermeki jogokat szolgáló kötelezettségét.

Az ombudsman a speciális étkezési igényű gyermekek közétkeztetésének jelenlegi anyagi háttere kapcsán a szaktárca vizsgálatát kérte.

A részletekről itt olvashat: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Ombudsmani_hivatal

Gluténmentes búzakeményítő nélkül készített kenyér

Bővítettük választékunkat.

Az eddig népszerű Séf Bucik és Séf Kenyér mellett mostantól Séf Ropogós Kenyeret is készítünk.

A Séf Ropogós Kenyér legfontosabb tulajdonságai:

a. Nem tartalmaz gluténmentes búzakeményítőt sem
b. Gluténmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes és tojásmentes
c. 0,4 kg-os

RSK_530

Tízórai, ebéd, uzsonna a táborokba

Válassza a biztosat!

Rendeljen gyermekének tízórait, ebédet, és uzsonnát a táborokba tőlünk!

A képen egy GyME látható, gyermekeknek ajánljuk. Tartalmaz 1 GyM-t (Gyermek menüt: leves + főétel) és 1 E-t (Elemózsiát: tízórait és uzsonnát).

Külön is rendelhet tízórait és uzsonnát! Ezt úgy hívjuk, Elemózsia (E).

Amennyiben külön rendeli a tízórait és uzsonnát (étlapon “E” sorból), akkor azt is a lentiek szerint szállítjuk ki.
Elem2
A kiszállításuk így történik:

A GyME-t legkésőbb 12 óráig adjuk át a kért címre. Így az első rendelési napon nem biztos, hogy 10 óráig megérkezik a csomag, ezért kérjük, hogy erre gondoljon! A soron következő napokon a tízórai már az előző napon kiszállítottakból biztosított!

Keresse étlapunkon az Elemózsiát (E), és a Gyermek menük Tízóraival és Uzsonnával kombinált változatait (GyME-t)!

Étlapunkhoz kattintson IDE!, és belépés után adja le rendeléseit!

Nálunk a probléma nem létezik

Konyhai eszközök- és felületek vizsgálata során igazolódott, hogy a különböző anyagok különböző mértékben gluténmentesíthetők.

A kerámia és fém felületek, illetve eszközök a legkönnyebben mentesíthetők a gluténszennyeződéstől.
A fából készült konyhai eszközök (fakanál, vágódeszka, nyújtódeszka) jelentik a legnagyobb veszélyforrást a lisztérzékenyek számára, mert alapos, mosószeres mosogatás után is kimutatható felületükön a gluténszennyeződés!

Az otthoni ételkészítéseknél, vendéglátásban, illetve a közétkeztetésben, ahol GM és normál ételek készítése is történik, használjanak fém- és kerámia eszközöket! A fa- és műanyag felületek használata pedig tilos.

giphy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A DrSÉF konyhájában csak és kizárólag gluténmentes (GM) ételek készülnek, normál ételek nem, így a fenti problémák nem léteznek.

A keresztszennyeződés 100%-ban kizárt.

Minőségi diétás ebédszállítás a nyári táborokba!

Már most kezdje el tervezni gyermeke nyári táborait!

Minőségi diétás ebédjeinket, akár tízóraival és uzsonnával együtt is rendelheti a nyári táborokba.

Használja ki szolgáltatásunkat!

Gluténmentes, tejmentes, laktózmentes és tojásmentes ebédszállítás akár tízóraival és uzsonnával is a Budapesti és környékbeli nyári táborba*!

Keressen bennünket a 06-30-591-0505-ös telefonon munkanapokon 7 és 14 óra között, vagy emailben: info@drsef.hu !

* A szállítási területünkről részletesen itt tájékozódhat.

Kezmuves-tabor-2-005

Csak diétást, szokványos ételt sosem!

Ön biztonságban érezheti magát, ha a DrSÉF-től rendel.

Az ország első és egyetlen olyan speciális konyhájában készülnek megrendelései, amely csak és kizárólag diétás (gluténmentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes) ételeket készít. Szokványos ételt sosem, így a gyártási szennyeződés 100%-ban kizárt!

biztonsagiov

GM vagy Paleo?

A  gluténmentes diéta és a paleolit táplálkozás közötti kapcsolat keresése logikus, hiszen a paleolit étkezés alapanyagai között nem szerepelnek a glutént tartalmazó gabonák (búza, árpa, rozs és zab).

Azonban a glutén számos olyan paleolit alapanyagban előfordulhat, amelyről első látásra nem feltételeznénk. Például a paleolit ételekhez előszeretettel használt mandulalisztben, szezámmag lisztben, gesztenye lisztben, kókuszlisztben. Legtöbbször a lisztek gyártása során történik a gluténszennyeződés.

Gluténmentes ételt csak igazoltan gluténmentes alapanyagokból lehet előállítani!

Még ekkor sem biztoshogy gluténmentes étel kerül az asztalára!

Ennek oka a gyártási szennyeződés. Leggyakrabban az előállításban használt konyhai gépeknek-, vagy a konyha levegőjének glutén szennyezettsége okozza a bajt. Gyakori a készétel előállítása során bekövetkezett kontakt gluténszennyeződés az edényzet és a konyhatechnikai eszközök szennyezettsége miatt is.

Biztosan gluténmentes ételt csak olyan konyhában tudnak előállítani, ahol igazoltan gluténmentes alapanyagokkal dolgoznak és a gyártási szennyeződés 100%-ban kizárt.

Ezért a legbiztosabb, ha csak és kizárólag gluténmentes alapanyagokkal dolgoznak az épületben és a konyha összes helyiségében. Ilyen szolgáltatás Budapesten (DrSÉF), amely az országban egyedülálló konyhából, igazoltan gluténmentes ételeket biztosít.


Ujkivagas_jofogas

drsef_mentes_logok_felirat

 

 

 

 

 

Összegzésképpen:

A lisztérzékenyeknek –és ez alatt a gasztroenterológus által megállapított cöliákiát értjük!-, NEM javasolt a paleo ételek fogyasztása csak abban az esetben, ha saját maguknak készítik el azokat. Ugyanis tudomásunk szerint nincs ma olyan szolgáltató Budapesten, amelynek összes paleolit étele igazoltan gluténmentes lenne! Ne kockáztasson az, aki lisztérzékeny!

Újabb civilizációs ártalom: túlzott gluténfogyasztás

Gluténfogyasztás = egy újabb civilizációs ártalom?

Egyre több szakember állítja, hogy a gluténre kialakult kóros folyamatok hátterében a jelentősen megnövekedett gluténfogyasztás áll.

Tény, hogy az elmúlt 10 ezer év alatt az emberiség gluténfogyasztása ötszörösére nőtt. A glutén tartalmú gabonák (búza, rozs, árpa és zab), illetve az ezek származékaiból készített élelmiszerek nagy arányban fordulnak elő a mai ember étkezésében.

pekaruk

 

 

 

 

 

 

Ezek után nem meglepő, ha a szervezetünk nem tud megfelelően reagálni a nagy mennyiségben elfogyasztott gluténtartalmú (pékáruk, sütemények, tészták) ételekre.

Forrás: FIGYEGAMU IV., 2017. január 27-28.
Dr. Utassy Gábor
2017.02.20.