A tejallergiát sem lehet mindig kimutatni?

A leggyakoribb ételallergia gyermekkorban a tehéntejfehérje allergia.

Előfordulása:

6 év alatt: 0,6-2,5%

6 év felett: 0,3%

felnőtteknél: kevesebb, mint 0,5 %

Kimutatásához számos rutinvizsgálat és laborteszt áll rendelkezésre, amelyeket régóta használ az orvostudomány. A tehéntejfehérje allergiák között ugyanakkor vannak olyan típusok, amelyeket egyikkel sem lehet kimutatni.

100%-os biztonsággal csak az orális terheléses vizsgálattal állapítható meg, vagy zárható ki a tehéntejfehérje allergia. Ilyenkor kórházi körülmények között, szakemberek közreműködéssel és felügyelete mellett, szájon át adnak tejet a gyermeknek és vizsgálják a megjelenő tüneteket.

Tehát ezen jegyzetem címére az a helyes válasz, hogy ki lehet mutatni, de teljes biztonsággal csak orális terheléses vizsgálattal lehet diagnosztizálni, vagy kizárni a tehéntejfehérje allergiát.

Amennyiben tejfehérjeallergia gyanús esetben a hagyományos labortesztekkel nem mutathatók ki kóros értékek, és minden más betegség kizárható, akkor érdemes megfelelő intézményben elvégeztetni az orális terhelést is.

Dr. Utassy Gábor
DrSÉF

Forrás: A Gyermekgasztroenterológia, hepatológia és táplálás aktuális kérdései, Továbbképző Tanfolyam, 2018.04.13-14.
Gyermekgastro_2018_04

Milyen súlyos a tejallergia? Mikorra gyógyul meg a gyermek?

A tejallergia is többféle lehet?!

Igen.  Az orvosszakma régen tudja, hogy a tejallergiát a tej különböző fehérjéi váltják ki.

Mik ezek?

A savófehérjék:

Alfa-laktalbumin (nBos d 4)
Beta-laktoglobulin (nBos d 5)

és a

Kazeinek (nBos D 8)
(alfa1,alfa2, béta és kappa-kazein)
babatakaró

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Mi az újdonság?

Az, hogy van olyan vizsgálat, amellyel megállapítható, hogy a fentiek közül melyik okozza az adott egyénben a tejfehérje allergiát!

Miért jó, ha tudjuk, mely tejfehérje okozza a bajt?

Azért, mert a kazeinek (nBos D 8) hőstabilak és enzimstabilak, ezért sokkal ellenállóbbak a konyhatechnológiai beavatkozásokra. Másrészt valószínűsíthető, hogy tovább tart a gyermek gyógyulása – nehezebben „növi” ki a tejallergiáját (tejmentes diétázással), ha a kazein okozza az allergiáját.

Ezzel szemben, ha a laktalbumin (nBos d 4), vagy a laktoglobulinok (nBos d 5) okozzák az allergiás reakciót akkor adott esetben a gyermek fogyaszthatja a hőkezelt tejterméket – ugyanis ezek a fehérjék nem hőstabilak, ezért hőkezeléssel már jelentősen veszítenek az allergizáló hatásukból -, illetve könnyebben kezelhető a tejallergiája, várhatóan kevesebb idő szükséges a gyógyuláshoz is.

Hol lehet ilyen vizsgálatot végeztetni?

A vizsgálatról itt olvashat bővebben: ITT

Van ingyenes vizsgálat is?

Igen, 2 éves korig OEP finanszírozott vizsgálatot is végeznek néhány kórházban az allergizáló tejfehérjék beazonosítására.

Forrás: FIGYEGAMU IV., 2017. január

Dr. Utassy Gábor
2017.02.08.

Mikor nőhető ki a tejallergia?

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a tehéntej-allergia és a tejcukor-érzékenység nem ugyanazt jelenti! A tehéntej-allergiában a szervezet a tehéntejben található fehérjéket (pl. kazein, egyes laktoglobulinok – és szérumalbuminok) idegenként ismeri fel, ellenük az immunrendszer túlzott reakcióval válaszol, ez okozza a panaszainkat. Ezzel ellentétben a tejcukor-érzékenység nem allergiás folyamat, itt a szervezet a tejcukorbontó enzim (laktáz) hiánya miatt nem képes lebontani a tehéntejben nagy mennyiségben található tejcukrot (laktózt), ami tünetekkel járhat. Kétségtelen, hogy a tehéntej-allergia és a tejcukor-érzékenység hasonló tüneteket okozhat: hasfájás, haspuffadás, hasmenés vagy székrekedés, bőrkiütés, kellemetlen szájszag.

Milyen életkorban jelentkezik a tejallergia?
A tehéntej-allergia a legkorábban jelentkező táplálékallergiák közé tartozik, mert a csecsemők számára általában a tehéntej az első idegen fehérje.

boci

Kinőhető-e a tejallergia?
Pontos diagnózis után, megfelelő diétával a tejallergia gyógyítható.  Szakorvosi felügyelet melletti visszaterheléssel  az egészséges immunológiai állapot biztonsággal kimondható.

A tejallergia várható megszűnése:
1 éves korra: 50%, 3 éves korra 75%, 6 éves korra 90%.

Jó tudni:
Milyen keresztreakciók fordulhatnak elő tehéntej-allergiában?

A legnagyobb hasonlóság a kérődzők (kecske, juh, szarvas, őz, zerge ) tejének fehérjéi között van. Ezért ezek tejének fogyasztása hasonló panaszokkal járhat.

Karácsonyi speciális halászlevek a DrSÉF-től

A karácsonyi asztal elmaradhatatlan étele a hal. Ez városi hagyomány és bécsi eredetű. A halászléhalnak egyébként a magyar hagyományokban jósló jelentése is van: a halpénz, a halpikkely sok pénzt jelent. A hal gyors mozgása miatt is került az év végi ünnepi étrendbe – ahogy előrehalad a vízben, úgy haladjon a család is előre az újesztendőben.
A DrSÉF karácsonyi halászleveit lisztérzékenyek, tojásallergiások, tejallergiások is nyugodtan fogyaszthatják.
2013. december 18-án 9 óráig rendelhetők:http://etelallergiasoknak.hu/unnepi-etlap-drsef.php

A tejallergia nem azonos a laktózintoleranciával

Tejfehérjét tartalmaznak a következő termékek /anyagok:sajt
tej, tejpor, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, sajt, túró, vaj, író, savó, savópor, Citopánpor, margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült), kazein, kazeinát.

A tejfehérjétől mentes kifejezés azt jelenti, hogy a gyártás során a felsorolt termékek/anyagok egyike sem került a termékbe és a gyártás és csomagolás során a terméknek a fenti anyagokkal való szennyeződése is kizárható.

tejfehérjementes élelmiszerek listája:http://www.taplalekallergia.hu/portal/downloads/2013/tejfeherje.pdf

A tejallergia tünetei

Az allergia első jelei már közvetlenül a születést követően jelentkezhetnek, akár olyan időszakban, amikor a baba kizárólag anyatejet fogyaszt. Az ekkor tapasztalt táplálkozási zavarok és más rendellenességek mind az allergia meglétére utalhatnak.

A tejallergia leggyakoribb tünetei:NoMilk
– rendszeres hányás
– hasi fájdalom
– székelési nehézségek
– kellemetlen szájszag
– jellegzetes bőrkiütés
– légzési problémák

A tünetek első jelentkezésekor forduljon gyermek orvosához, hogy a kivizsgálás mielőbb megkezdődhessen. Fontos az allergia pontos azonosítása -legtöbbször ezt gasztroenterológus szakorvos teszi-, amelynek ismeretében megfelelő étrendet fog gyermeke számára előírni. Az étrend tartásával az allergia leggyakrabban könnyen kezelhető, a komolyabb gondok elkerülhetők. Az étrend tartása alatt is fontos azonban az esetleges tünetek folyamatos megfigyelése.

A tejallergia diagnózisa után a teljes tejmentes diéta következik. A tejmentes diétához rendeljen étlapunkról! A DrSÉF ÖSSZES ÉTELE, AMIT AZ ÉTLAPON LÁT tejmentes!

Meggyógyult a tejallergiás kisfiam – a DrSÉF-től rendeltünk tejmentes ételeket

Veronika levele:

“Kedves Dr Séf!levél

Önöknek hála, sikerült gasztronómiai letargia nélkül átvészelnünk a fiam tejallergiás időszakát.

Már szerencsére vége, ezúton köszönök mindent! Kitartást minden szülőnek, és addig is, falatozgassanak Dr Séf kajákat!

Sok sikert a továbbiakra!”

KÖSZÖNJÜK! :)

Anyatej mindenekelőtt!

A DrSÉF részt vett és támogatta a „Természetesen anyatejjel” c. rendezvényt, amelyet a 22. kerületi védőnői szolgálat szervezett a Szoptatás Világhete alkalmából.AnyatejesScan-good
A meghívottak elsősorban várandósok és sokáig szoptató édesanyák voltak. Az összejövetelen a női tejet leadó édesanyákat köszöntötték ajándékcsomaggal, virággal.

Hogy mi a teendő akkor, ha kiderül, a szoptatós anyukának tehéntej allergiája van? elolvashatja ITT

Tejmentes élelmiszerek listája

tejmentesA legutóbbi tejmentes élelmiszerek listája elérhető a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank honlapján. A letölthető, tejfehérjementes terméklista 2013. december 31-ig érvényes. A listában megtalálja többek között a tejipari termékeket, gabona-feldolgozási termékeket, desszerteket, gyümölcskészítményeket, csecsemő- és gyermektáplálásra szolgáló élelmiszereket, amelyek mind tejfehérjementesek. Ezeket tejallergiások fogyaszthatják.