DrSÉF: Megbízhat bennünk

cukicsavo

A TOJÁS- ÉS SZÓJAALLERGIÁRÓL

A tojás és a szója mind gyermek, mind felnőtt korban a vezető allergének között szerepel Európában.

A kimutatott szójaallergiások száma a teljes populációban (minden életkort figyelembe véve) 1% körüli.

A tojásallergia gyermekkorban a 2. leggyakoribb tünetokozó, előfordulása 1-2% az európai gyermekek körében.

A tojás- és szójaallergia jellemzően kinőhető iskoláskorra. 100 szójaallergiásból 69, ugyanennyi tojásallergiásból pedig 50 meggyógyul, mire eléri a 10 éves kort.

Pár évvel ezelőtt még a húsipari termékek előállításához használták fel leginkább a szóját, ma viszont ilyen szempontból a kenőzsiradékok és az olajok jelentenek nagyobb veszélyt a szójaallergiások számára.

Tojás esetében nyilvánvalónak tűnik, hogy más madár tojását is hasonlónak ismeri fel a tojás allergiás egyén immunrendszere.

A tyúktojással  keresztreagálhat a madarak húsa, tolla is, de ez a kapcsolat a tojásallergiások kisebb részét érinti, így a tojásallergiás étrendjéből a szárnyasok húsát csak akkor kell elvenni, ha az valóban klinikai tünetet okoz.

Szerkesztette: Dr. Utassy Gábor, forrás: MDOSZ hírlevele

Tojás diéta

okostojasA tojásmentes diétát leginkább a tojásallergiás egyének folytatják. Megkülönböztetünk tojásfehérje és tojássárgája allergiát. Mindkét esetben a szervezet kórosan reagál a tojás alkotóelemeire, az immunrendszer túlzott reakcióval válaszol azokra. Tojásmentes diétával esély van a tojásallergia meggyógyulására. Minden esetben fontos, hogy a tojásallergia diagnózisát szakember állapítsa meg, majd megfelelő eliminációs diéta (tojásmentes étkezés) következik. A visszaterhelést szintén gasztroenterológus szakorvos segítségével történjen. A tojásmentes diéta segítség lehet számos viselkedés zavaros, autista gyermekeknél is, bár ezek igazolására még további vizsgálatok szükségesek.

Tojásmentes ételek

loprofinA tojásallergia megszűnése 6 éves korig várható. A gyermekkori ételallergiák gyakori fajtája a tojásallergia. A tojás fehérjéi váltják ki a kisgyermekek kóros immunválaszát.  A tojás 10%-át fehérjék adják.  Allergizáló hatása van az ovalbuminnak, ovomukoidnak. Nemcsak a tojás fehérje, hanem a tojás sárgája is okozhat tojásallergiát, bár ezen esetek száma ritkább. A főtt tojás kevésbé allergizál, mint a nyer tojás. A tojásallergia előfordulás 2-3 % a kisgyermekkorban. A tojásmentes ételek biztosítása szükséges tojásallergiában. A pontos diagnózis után a tojásmentes diétával a tünetek megszüntethetők, és várhatóan 6 éves korára a legöbb gyermek tojásallergiája elmúlik. A DrSÉF ételei tojásmentesek, a tojás pótlására Loprofin tojáspótlót használunk.

Tej- és tojásmentes ételek

nyarfaA tejallergia, laktóz érzékenység és a tojásallergia együttes előfordulása sem ritka. Ilyen esetekben praktikus, ha olyan ételszállítótól rendeli ételét, amely tej és tojásmentes ételeket készít. A DrSÉF a tejet rizstejjel és rizstejszínnel (ISH Magyarország Kft.), a tojást pedig Loprofin tojáspótló porral (Nutricia) helyettesíti.

Tojásmentes diéta

tojasallargiaA tojás az egyik leggyakoribb táplálékallergia gyermekkorban. A tejallergia után a második leggyakoribb ételallergia, ezenkívül sokszor találkozunk mogyoróallergiával és szója allergiával is a gyermekeknél. A tojásallergiát leginkább a tojásban található fehérjék váltják ki. A tojásallergia diagnózisának felállítása után a tojásmentes diéta következik. A diéta hatására szervezet kóros immunregulációja visszaáll a normál állapotába, és a fokozatos tojás adagolásával elérhető a tünetmentes állapot. A diéta és a tojás visszaállítása az étrendbe legtöbbször évekbe telik, de a legtöbb esetben sikerrel megvalósítható. A tojásallergia gyanúja esetén mindenképpen gasztroenterológus  szakorvoshoz forduljanak a pontos diagnózishoz és a megfelelő terápia biztosítása érdekében!