Mikor nőhető ki a tejallergia?

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a tehéntej-allergia és a tejcukor-érzékenység nem ugyanazt jelenti! A tehéntej-allergiában a szervezet a tehéntejben található fehérjéket (pl. kazein, egyes laktoglobulinok – és szérumalbuminok) idegenként ismeri fel, ellenük az immunrendszer túlzott reakcióval válaszol, ez okozza a panaszainkat. Ezzel ellentétben a tejcukor-érzékenység nem allergiás folyamat, itt a szervezet a tejcukorbontó enzim (laktáz) hiánya miatt nem képes lebontani a tehéntejben nagy mennyiségben található tejcukrot (laktózt), ami tünetekkel járhat. Kétségtelen, hogy a tehéntej-allergia és a tejcukor-érzékenység hasonló tüneteket okozhat: hasfájás, haspuffadás, hasmenés vagy székrekedés, bőrkiütés, kellemetlen szájszag.

Milyen életkorban jelentkezik a tejallergia?
A tehéntej-allergia a legkorábban jelentkező táplálékallergiák közé tartozik, mert a csecsemők számára általában a tehéntej az első idegen fehérje.

boci

Kinőhető-e a tejallergia?
Pontos diagnózis után, megfelelő diétával a tejallergia gyógyítható.  Szakorvosi felügyelet melletti visszaterheléssel  az egészséges immunológiai állapot biztonsággal kimondható.

A tejallergia várható megszűnése:
1 éves korra: 50%, 3 éves korra 75%, 6 éves korra 90%.

Jó tudni:
Milyen keresztreakciók fordulhatnak elő tehéntej-allergiában?

A legnagyobb hasonlóság a kérődzők (kecske, juh, szarvas, őz, zerge ) tejének fehérjéi között van. Ezért ezek tejének fogyasztása hasonló panaszokkal járhat.