Elkülönített légtérben készült GM étel – ez vicc!

Divatos GM-et árulni:

A gluténmentes (GM) ételek eladásában sokan egyre nagyobb üzletet sejtenek, ezért szeretnék meglovagolni ezt a lehetőséget. Sajnos a szolgáltatók nagy része még mindig felkészületlen, sokszor csak felületes tudással rendelkezik a cöliákiáról (lisztérzékenységről), ezért nem érzi a felelősségét.

A legtöbb konyhában normál (gluténtartalmú) ételeket is készítenek. Ezért könnyen összekeverhetők a gluténtartalmú és gluténmentes alapanyagok -akár egyszerű emberi mulasztás következtében.
A legtöbb esetben azzal „igazolják” az ételeik gluténmentességét, hogy „időben elkülönítve”, „elkülönített légtérben”, „külön edényzetben” készítik a diétás ételeket.

Ez a vicc kategóriája:

„Időben elkülönítve” – azt jelenti, hogy előbb elkészítik a normál (nem GM) ételeket. Ilyenkor pl. lisztek feldolgozásával a levegőbe kerül a glutén, a szállóporral lerakódik a konyhafelületeken, majd ugyanitt elkészítik a gluténmentesnek hitt ételeket.

Az „elkülönített légtérnél” gyakorlatilag a fenti jelenség zajlik le. A legtöbbször konyha személyzetének mozgásával és ruházatáról kerül a glutén a gluténmentesnek hitt ételekbe.

A”külön edényzet” is magas rizikót jelent. Hol tárolják ezeket az edényeket? Valószínűleg a konyha épületében … A legtöbbször kimutatható a glutén az edények felszínén még nagyon alapos tisztítás után is. Kérdés, hogy mindig kerámia- és fém edényzetet, eszközöket használnak-e a GM ételek készítésekor, és mindig pontosan betartják-e a mosogatási szabályokat.

Hogyan derül ki a felelőtlenség, a hamis ígéret:

A fentiekkel sajnos a szülők sokszor csak akkor szembesülnek, amikor lisztérzékeny gyermeküknek panaszai vannak, kórházba kerülnek és a kontroll vizsgálatok során a kezükbe kapják a kóros labor-értékeket.

 

AZ IGAZÁN FELELŐSEN GONDOLKODÓ SZOLGÁLTATÓ:

 Kislogo_Seffelirat

Ön biztonságban érezheti magát, ha a DrSÉF-től rendel, mert az ország első és egyetlen olyan speciális konyhájában készíttetjük Önnek és szeretteinek ételeit, amely csak és kizárólag gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes, tojásmentes ételeket készít -normál ételt sosem!-, így nem fordulhat elő gyártási szennyeződés!