Emelt családi pótlék bélbopszia nélkül? (Cöliákia)

Ismét magas színvonalú, szakmai konferencia zajlott a hét végén. A FIGYEGAMU (Fiatal Gyermek-gasztroenterológusok Munkacsoportja) IV. konferenciája.

A fő témák között szerepelt az ételallergia, a diétás és étrendi kezelések, az ezeknél felmerülő családi pótlék jogosultságok- és visszaélési lehetőségek megbeszélése. Ugyanakkor nagy hangsúlyt kapott az ételallergiák diagnosztizálásának lehetőségei- és buktatói megtárgyalása is.

A DrSÉF ügyvezetője, Dr. Utassy Gábor (a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság és a Magyar Gasztroenterológiai Társaság tagja), szokás szerint részt vett a posztgraduális gasztroenterológiai továbbképzésen. A legfontosabb újdonságokat Ön is megtudhatja a soron következő írásaiból.

FIGYEGAMU IV_265

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FIGYEGAMU 2017. 1.

EMELT CSALÁDI PÓTLÉK BÉLBIOPSZIA NÉLKÜL?? Felállítható-e a cöliákia diagnózisa bélbiopszia nélkül?

Igen.
A nemzetközi ajánlás (ESPHGAN) nagyon pontosan meghatározza, hogy milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy bélbiopszia nélkül is teljes biztonsággal meg lehessen állapítani, hogy a gyermeknek cöliákiája (lisztérzékenysége) van.

A nemzetközi ajánlás (ESPGHAN) pontrendszerét a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság (MGYGT) is teljes mértékben elfogadja. Amennyiben e szerint a gyermeknél megállapítható a cöliákia, úgy a Társaság állásfoglalása szerint bélbiopszia nélkül is jogos lehet az emelt családi pótlék.

forrás: FIGYEGAMU IV. 2017. Balogh M. előadása

Dr. Utassy Gábor DrSÉF Kft.
2017. 01. 31.