Ezekre figyeljen gluténmentes (GM) étel rendelésekor

A gluténszennyeződés rendkívül könnyen bekövetkezhet! Ahhoz, hogy Ön biztosan gluténmentes (GM) ételt fogyasszon, pontosan tisztában kell lennie a gluténszennyeződés lehetőségeivel. A lentiek ismeretében okosan ki tudja szűrni a legjobb szolgáltatókat.

1. Alapanyag
Alapanyag gyártáskor előfordul, hogy az egyébként gluténmentes (pl. kukorica) gabonából készült liszt szennyeződik. Ennek oka a legtöbbször az, hogy a gyártóüzem (malom) levegőjében keringő szállópor glutént tartalmaz, mert az üzemben búzát is őrölnek. Ilyen esetekben a gluténmentesnek gondolt lisztekben a glutén szintje a határérték (20 mg/kg) többszöröse is lehet!

2. Konyha
A konyhákban legtöbbször normál ételeket is készítenek a gluténmentesek mellett ezért nem csak gluténmentes alapanyagokat használnak. Az ételek készítésénél összecserélhetődnek a gluténmentes és a nem gluténmentes alapanyagok egyszerű emberi mulasztás következtében is.
A konyhai edényzetről, illetve a konyha levegőjének gluténszennyezettségétől is történhet keresztszennyeződés, aminek következtében a GM-nek mondott étel még sem gluténmentes.

3. Kiszállítás
A rendelt ételek kiszállításakor, ha a kiszállító-futár téved és összecseréli a gluténmentes ételt a nem gluténmentessel, azonnal meg van a baj.  Gyakori eset az is, hogy a gluténmentes étel csomagolása nem megfelelő (pattintós műanyag doboz, amely könnyedén kinyílik), vagy megsérült, ilyenkor is könnyedén bekerülhet gluténes szennyeződés a gluténmentesnek készült ételbe.

4. Fogyasztás
A kiszállított gluténmentes étel átadás után is szennyeződés veszélyének van kitéve: a tálaló edénynek, illetve az evőeszközöknek is tökéletesen gluténmentesnek kell lennie mert, ha nem az, akkor hiába volt az étel gluténmentes, mégis gluténnel szennyezett étel kerül a szervezetbe, amely komoly egészségügyi károsodásokhoz vezet.


Miért lehet nyugodt, ha a DrSÉF-től rendel GM ételt:

1. DrSÉF alapanyagok
Alapanyagaink  igazoltan gluténmentesek, és a kész ételeket is akkreditált mintavétellel ellenőriztetjük, ezért Ön biztosra mehet.

2. DrSÉF szakértői konyha
A szakértői konyhában kizárólag glutén- tej-, laktóz- és tojásmentes alapanyagokból készülnek a finomságok. A konyha – egyedül állóan az országban- csak az ételallergiások/ételérzékenyek számára főz, így Ön nyugodt lehet, mert a gyártási szennyeződés nálunk kizárt.

3. DrSÉF GM ételszállítás
A gluténmentes ételeket nagy gondossággal, teljes felületén zárt csomagolásban, csak gluténmentes étel szállítását végző járművel szállítjuk.

Ujkivagas_jofogas