Bulgur, Alakor, Tritikálé és társaik!

Egyre népszerűbb hazánkban a „kézműves”, vagyis az őseink kultúráját felelevenítő élelmiszer-előállítás.
Előtérbe kerülnek a reneszánszukat élő ősi búzafajták. Ezek azonban veszélyt jelentenek a gluténmentes diétára szorulók számára.

Az alábbi lista felsorolja, hogy a búza és keresztezett változatai milyen néven, milyen formában szerepelhetnek az élelmiszerek csomagolásán található összetevők között.

Gluténtartalmuk miatt ezeket nem fogyaszthatják a cöliákiások (lisztérzékenyek):

– közönséges búza
– tönkölybúza
– bulgur (búzatöret, tört búza)
– durumbúza (kemény-szemű búza, üveges búza, makaróni búza)
– kuszkusz (durumbúzából vagy árpából készül)
– kamut (khorasan búza)
– hántolt búza (rizspótló, burizs, utóbbi az árpagyöngyöt, gerslit is illetheti)
– alakor (egyszemű búza)
– tritikálé (a búza és a rozs keresztezése)

Nem véletlen, hogy a tönkölybúza és a kamut is szerepelnek az élelmiszercímkéken feltüntetendő potenciális allergének listáján, mint gluténtartalmú gabonafélék.
forrás: mdosz.hu

ősi magyar búzafajták