Legfrissebb adatok a táplálékallergiák előfordulásáról

A táplálékallergiák előfordulása világszerte magas, különösen a gyermekek körében. Az USA-ban a gyermek lakosság 8 %-a, Európában 5%-a érintett.

A leggyakoribb kiváltó élelmiszerek a tej, tojás, földimogyoró, olajos magvak, búza, szója, hal és kagylók/rákok. Gyermekkorban a földimogyoró az anafilaxia leggyakoribb kiváltója.

A tej, tojás, szója és búza allergiát a gyermekek 80-85 %-a általában „kinövi”, a mogyoró olajos magvak, halak, rákok okozta allergia éppen fordítva, 80-85 százalékuknál megmarad.

Forrás: Útmutató az allergén specifikus immunterápia gyakorlatához 2018, Szerk: Dr. Balogh Katalin, Dr. Gáspár Krisztián

Útmutató_immunterápia_2018_530