Vegyük figyelembe, mi történik a való életben a menzákon?

1.Mi a legfontosabb a cöliákiás étkezésében?

Az, hogy biztosan gluténmentes legyen.

2.Életveszélybe kerülhet a cöliákiás, ha gluténnel szennyezett ételt eszik?

Igen,
mert a glutén hatására nemcsak a bélboholy, hanem a szívizom és az agyszövet is károsodhat.

3.Okozhat súlyos, hosszan tartó betegségeket a szennyezett ételekkel bekerülő glutén?

Igen,

cukorbetegséget, pajzsmirigy betegséget.

4.Hátrányt jelent, ha a cöliákiás ebédje a biztosan gluténmentes mellett, tejmentes és tojásmentes is?

Egészségügyi hátrányt nem jelent,
hiszen változatos, a gyermekek által kedvelt ételek készíthetők, ha a gluténmentes étel készítésében tapasztalt szakember állítja össze az ételsorokat.  Így a fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, ásványi anyagokat és rostokat a megfelelő arányban tartalmazó, glutén-, tej- és tojásmentes ételek biztosíthatók.

6.Könnyen lehet diétás ételeket készíteni?

Nem.
Mert ehhez megfelelő tudás és óriási tapasztalat szükséges.

7.Adottak a feltételek az iskolai, óvodai menzák konyháján arra, hogy minden gyermek az ő egyedi diétás ételét fogja megkapni névre szólóan?

Nem.

A diétás ételek összecserélésének nagy a veszélye az intézményekben.

8.Megengedhető, hogy emberi mulasztásból egy cöliákiás gyermek nem gluténmentes ételt kap, hanem mondjuk „csak” tejmenteset, vagy „csak” diabetikust, vagy akár tízféle más variációból olyat, ami nem gluténmentes?

Nem megengedhető
a magas egészségügyi kockázat miatt.

 

oroszlán