Amit tudni lehet a táplálékallergiájáról

GYAKORLATI MOLEKULÁRIS ALLERGOLÓGIA

Laza diéta elegendő, vagy szigorú diéta szükséges?
Kinövi-e a gyermek az ételallergiáját?
Érdemes-e költeni immunterápiára?
Milyen laborvizsgálatokra érdemes végeztetni?

Kiváló szakmai továbbképzésen vettünk részt szeptember 14.-én az Istenhegyi Géndiagnosztikai Központ szervezésében.

A táplálék- és légúti allergiák diagnosztizálásának és kezelésének igazán új ismereteit kaptuk meg a tanfolyamon.

Dr. Nagy Adrienne PhD, a Heim Pál Kórház és a Rózsakert Medical Center szakembere kitűnő előadásában a molekuláris allergológia alapfogalmait tisztázta. Az allergének legfrissebb, az általuk kifejtett allergiás reakciók súlyosságának alapján történő osztályozásával világossá vált, hogy ma már nem tejfehérje allergiáról kell beszélnünk, hanem arról, hogy pontosan melyik fehérje okozza az allergiát. Ugyanis ez alapjaiban meghatározza az egyén diétáját, a „kinövésre” való hajlamát vagy akár az immunoterápiáját. Ha ismerjük az allergiát okozó, elsődleges fehérjét, akkor megmondhatjuk a páciensnek, hogy teljes tejfehérje mentes, szigorú diétára van szüksége, vagy esetleg sült, főtt formában fogyaszthat tejtartalmú élelmiszereket a diétája során.  Óriási diétás különbség!
Hasonló vonatkozásai vannak a mogyoró allergiások diétás előírásainak is. Hiszen már tudjuk, hogy van, aki sosem találkozhat bizonyos mogyoró allergénnel, mert számára ez halálos veszélyt jelent, de van olyan mogyoró allergiás, aki a „nyomokban tartalmazhat” kategóriájú élelmiszereket nyugodtan megeheti, mert nem fog neki panaszt okozni.
Ezek meghatározására alkalmas módszerek a molekuláris allergológiában használatos diagnosztikai eljárások.
Az allergiák kezelésében a diéta mellett egyre erősebb fegyver az orvos kezében az immunterápia.
Az immunterápia akkor lesz sikeres, ha pontosan meg tudjuk határozni az elsődleges allergéneket. Ezek diagnosztizálására alkalmasak a komponens alapú tesztek.

Dr. Réthy Lajos Attila PhD, Dr. habil. kiváló előadásában ismertette az utóbbi időben megismert és bizonyított kereszt-allergiákat. Külön kitért a földimogyoró allergén komponenseire, a különféle táplálék allergének és a légúti allergiát okozó allergének keresztreakcióira, a barack félék elsődleges allergénjeire és keresztreakcióira.
Külön hangsúlyozta, hogy a táplálék allergének mellett, ha egyéb tényezők pl. alkohol, gyógyszer, erősebb fizikai aktivitás, vagy akár a menses is egyszerre van jelen az adott egyénnél, akár anafilaxiás reakció is kialakulhat. Ezek ismerete ma már elengedhetetlen!

Dr. Mezei Györgyi tanárnő a SE I. Gyermekgyógyászati Klinikájáról a rovarméreg, ezen belül a méh- és darázscsípés okozta allergiákról tartott érdekes és rendkívül hasznos előadást. Részletesen kitért a méh- és darázscsípés okozta allergiák kivizsgálási lehetőségeire, és beszámolt a saját tapasztalatairól.

Dr. Csáki Csilla a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet, Istenhegyi Géndiagnosztikai Központ allergológusa, molekuláris allergia és immunológia hazai szakértője a táplálékallergiák komponens alapú vizsgáló módszereit tárta a hallgatóság elé. Többek között bemutatta a tejfehérje allergia legmodernebb diétás kezelését.

A haza szakembereken kívül külföldi előadók is átadták tapasztalataikat, közülük Petra Zieglmayer, (Medical Director Vienna Challenge Chamber) tartott különösen hasznos előadást a több évtizedes bécsi tapasztalatairól.

A táplálékallergiák komponens alapú vizsgálata az orvostudomány legújabb vívmányi közé tartozik.

Használja ki a legfrissebb orvostudományi tapasztalatokat!

Kérdés esetén keresse a DrSÉF orvosszakértőjét,  Dr. Utassy Gábort a témával kapcsolatban!

Elérhetőségek:

email: info@drsef.hu
telefon: 06 30 591 0505 (h-p, 8:00-14:00)
MolAllerg_530