Miért jó gluténmentes ételt enni?

phonedoscope and juiceA glutén fehérje, amely a búza, árpa, rozs, zab alapanyagú ételekben fordul elő, ezért aki gluténmentes ételt szeretne enni,  az kerülje ezeket. A glutén egyes személyeknél a bélnyálkahártya gyulladását okozza, ezért a tápanyagok felszívódási zavara jelentkezhet, ugyanakkor az emberek egy részénél az immunrendszer kóros működése léphet fel, amely számos autoimmun betegség kiváltója lehet (lisztérzékenység, pajzsmirigy betegség, sokízületi gyulladás, cukorbetegség). Vannak, akiknél semmilyen kóros eltérést nem találnak az orvosi vizsgálatokkal, mégis gluténmentes ételekre való átálláskor jelentősen jobban érzik magukat. A gluténmentes ételtől megszűnik a fáradékonyságuk, elmúlik a fejfájásuk, könnyebbnek érzik magukat, energikusabbak lesznek. Ezt a csoportot „nem cöliákiás gluténérzékenységnek” (NCGS) hívja a tudomány. Tehát a gluténmentes étkezés valószínűleg senkinek nem árt, sőt még hasznos is lehet.