A felnőttkori cöliákia más, mint a gyermekkori?

gluten-noA gyermekeknél sokkal gyakrabban találkozunk a cöliákia klasszikus tüneteivel; gyakori a hasmenés, haspuffadás, hasi fájdalom, fogyás, növekedési elmaradás, testsúly gyarapodási problémák, zsírszéklet.

A felnőtteknél a legtöbbször ezek a panaszok háttérbe szorulnak, náluk sokszor a felszívódási zavarból eredő problémák terelik a figyelmet a gluténérzékenység felé. Gyakori a vashiányos vérszegénység, bőrrendellenességek, súlycsökkenés, de gyakran találkozunk elhízással is. A csontfájdalom, ízületi panaszok sem ritkák. Van, akinél a lisztérzékenység pajzsmirigy betegség vagy cukorbetegség társbetegségeként jelenik meg. Olyan általános tünetek sem ritkák cöliákiában, mint a fáradékonyság, gyengeség.

Gyermekeknél a betegség korai stádiumban felismerésre kerülhet, míg felnőtteknél hosszú évek is eltelnek, mire kiderül, hogy a panaszok hátterében a cöliákia áll.  A felnőttkori lisztérzékenység diagnosztizálására és kezelésére sokkal kevesebb tapasztalt hazai szakember áll rendelkezésre, mint a gyermekkori forma ellátására. Gyanú esetén forduljon gasztroenterológus szakorvoshoz!

Praktikus tanács: a Heim Pál Kórház Cöliákia Centrumában nemcsak gyermekeket, hanem felnőtteket is fogadnak!