Mit is jelen igazából az, hogy “BIO”? – első rész

Az egészséges táplálkozáshoz szükségesek a jó minőségű alapanyagok. A jó minőségű alapanyagok körébe tartoznak a bio élelmiszerek is. De mit  is  jelent valójában az, hogy bio ?

Hazánkban a biotermékek előállítását egy magyar és kilenc európai uniós jogszabály határozza meg. A szabályozás kiterjed az állattartásra, takarmányokra, növénytermesztésre, de olyan területeket is érint, mint a méhészet, gombatermesztés és a feldolgozott élelmiszerek.

biogazdasag1

Az állatartásra vonatkozó feltételek közé tartozik, hogy nem szabad az állatokat ketrecben vagy megkötve tartani, és az állat fajtájának megfelelő nagyságú életteret kell biztosítani mind zárt, mind nyitott területen. A fedett rész megvilágításában meghatározott arányú természetes fénynek is szerepelnie kell, és száraz, almozott pihenőhelyet kell az állatok számára biztosítani.

A takarmánynak is biogazdálkodásból kell származnia és tilos bármilyen szert (antibiotikum, növekedési hormon stb.) hozzáadni. A kérődző állatok esetében megfelelő időt kell biztosítani legelésre. Fontos, hogy az állatot szükség esetén csak gyógynövényekkel, homeopátiával, akupunktúrával és gyógyító ásványokkal lehet kezelni. Ha ez nem elegendő, akkor a súlyos megbetegedés elkerülése érdekében lehet gyógyszerekkel kezelni, de évente csak maximum egyszer, kétszer.

A növénytermesztés fontos szempontjai:

  • az addig nem biogazdálkodásra használt földet 2-3 évig pihentetni kell
  • a vetőmagnak is biotermelésből kell származnia
  • növényvédő szerek:  semmilyen műtrágyát és mérgező anyagot nem alkalmazhatnak. A “permetező” szerek kizárólag szerves eredetűek lehetnek, és a növényekben nem szívódhatnak fel, valamint vízzel könnyen lemoshatónak kell lenniük.