Magyar orvosok vizsgálják, hogyan előzhető meg a cöliákia kialakulása

Az eddigi részadatokból az valószínűsíthető, hogy azoknál, akik 4 hónapos koruktól csecsemotaplalasfolyamatosan kis mennyiségű (100 mg)  glutént kaptak, kevesebbszer alakul ki a cöliákia betegség.

A cöliákia (lisztérzékenység) genetikailag meghatározott, de kialakulásában más tényezők is szerepet játszanak. Egy nemzetközi, tudományos vizsgálatban arra keresik a választ, hogy csökkenthető-e a betegség kialakulása azzal, hogy a csecsemőknek pár hónapos koruktól folyamatosan kis mennyiségű glutént adnak. A 2006-ban indult vizsgálat eredményei hamarosan napvilágra kerülnek. A „PREVENT CD” kutatásban magyar orvosok is részt vesznek  185 cöliákiás, magyar családdal együttműködve. 

A hazai szakemberek ugyanakkor létre hoztak egy plusz csoportot, akik nem vesznek részt a vizsgálatban. Ennél a 311 lisztérzékeny családnál a szülőknek nem kötelező folyamatosan glutént adni a csecsemőiknek. A szakemberek itt is megfigyelik a cöliákia kialakulásának esélyét és az eredményeket összehasonlítják a vizsgálatban szereplőkével.