Hogyan kezeljük a búzaallergiát?

A búzaallergia kezelésének módja attól függ, hogy a tünetek a betegnél mennyire súlyosak, hogyan
jelentkeznek pontosan, a legtöbbször ugyanakkor arról van szó, hogy az étrendből el kell távolítani a búzát, azokat a tápanyagokat pedig, amelyeket a búzatermékekből naponta magunkhoz veszünk, más típusú termékekből kell pótolni.

A búza kivonása az étrendből egyáltalán nem olyan könnyű, mint amilyennek hangzik, hiszen nem
csak alapvető élelmiszer – azaz számtalan olyan termékeknek képezi a részét, amelyet napi szinten
fogyasztunk -, de adalékanyagként is rengeteg más termékben tűnhet fel, nem is beszélve a
keresztszennyeződésekről.

A búza helyettesítésére megfelelő termékeket kell találnunk, amelyek tartalmazzák a létfontosságú
tápanyagokat. Ilyen helyettesítő élelmiszerek lehetnek a rizs, a kukorica, a burgonya, a köles, a
hajdina, a quinoa, a teff, az amarant, a tápióka, a zab, a csicseriborsó, a borsó, a szója vagy az édesburgonya.

Arra kell odafigyelnünk, hogy a helyettesítésre használt termékek ne csak megfelelő tápértékkel
bírjanak, és így a megfelelő mennyiségű napi energiabevitel biztosítására alkalmasak legyenek, de
arra is, hogy tartalmazzák a szükséges tápanyagokat – ezek a szénhidrát, élelmi rost, niacin, tiamin, riboflavin, vas és folsav.

Azt, hogy a búzát teljes mértékben ki kell-e vonnunk az étrendünkből, a szakorvos a diagnózis
felállítása után határozza meg. A megfelelő diéta összeállítását, amely biztosíthatja a
tünetmentességet, ezután az orvos és táplálkozási tanácsadó segítségével végezhetjük el.