44 TONNA – A GÉNJEIDET KAPTAD, DE A SORSODAT TE IRÁNYÍTOD!

Mitől van egyre több ételallergiás?

Úgy tűnik, hogy tudomány egyre közelebb kerül a kérdés megválaszolásához. Sokáig azt gondoltuk, hogy a génjeink véglegesen megpecsételik sorsunkat. Ez így nem igaz!

Az életünk során bennünket érő környezeti tényezők befolyásolni tudják, hogy milyen betegségeink lesznek, hány évig élünk. A legutóbbi tudományos kutatások már molekuláris szinten is bizonyítják, hogy bár az emberi genom (a genetikai állományunk) nem változik, a sejtjeinkben található hatalmas génállományból egyes részek a szervezetünket érő külső ingerekre aktiválódnak, mások egész életünk során rejtve maradnak. Ez az oka annak, hogy valaki például soha nem lesz cukorbeteg, pedig a génjeiben, örökölten ott vannak a cukorbetegség kialakulását meghatározó génszakaszok. Másnál ugyanezek a génszakaszok megtalálhatók és ki is alakítják a cukorbetegséget. A különbség, hogy az első esetben az egyén sportol, egészségesen táplálkozik, nyugodt és kiegyensúlyozott életet él. A második minimális fizikai aktivitás mellett sok és rossz minőségű ételt fogyaszt, cigarettázik, alkoholizál, stresszes, túlsúlyos, magas vérnyomása van stb.

Környezeti hatások, melyek befolyásolják, hogy mely génjeink fejtik ki hatásukat:

– táplálékok,WhyYourDNA

– gyógyszerek,

– fertőzések,

– a testünket érő fizikai hatások, pl. sportolás

– fény,

– zene,

– stressz,

– pszichológiai és szociális hatások

Tehát azt kell mondanunk, hogy a génjeink nem közvetlenül és egyféle képen határozzák meg a sorsunkat. Hogy milyen betegségek kerülnek el bennünket, és melyek nem, az fogja meghatározni, hogy a rengeteg génünk közül, melyek fogják kifejteni a hatásukat, melyek nem. A legfrissebb tudományos kutatások (nutrigenomika, nutrigenetika) azt vizsgálják, hogy pontosan milyen táplálékalkotó elemek, és milyen hatással vannak a genetikai tulajdonságok (pl. genetikailag meghatározott betegségek) kifejlődésére.

Néhány megdöbbentő szám arról, hogy milyen erős befolyásoló tényező az elfogyasztott étel a betegségek, táplálékallergiák kialakulásában:

– 500-600 kg táplálékot fogyaszt el egy ember 1 év alatt átlagosan

– 80.000-szer eszünk életünk során

– 44 tonna táplálékot eszik meg egy ember élete során (80 év alatt)

Érdemes odafigyelni, hogy mit, illetve miből mennyit eszünk!

Dr. Utassy Gábor

Forrás: Dr. Falus András egyetemi tanár SE, előadása MDOSZ tudományos ülése, 2014.09.20.