Slider kép 1

Gluténmentes, tejmentes, cukormentes, laktózmentes, tojásmentes

ÉTEL HÁZHOZ SZÁLLÍTÁS BUDAPESTEN ÉS KÖRNYÉKÉN!

Gluténérzékeny, tejallergiás, laktózérzékeny,
tojásallergiás, biztonsan allergénmentes ételt keresőknek

 

Szállítási területek

Tejallergia! De milyen?

A tejallergia az egyik leggyakoribb étel allergia. A tejallergiások azokból lesznek, akik érzékennyé válnak a tejben található fehérjékre. A tejallergia megjelenhet már a csecsemőkorban, de felnőtt korban is gyakran előfordul.
Magyarországon a tejallergia előfordulási gyakorisága 0,5-1% között van, ami alacsonyabb, mint az átlag az Európai Unióban. A tejallergia előfordulási gyakorisága magasabb a csecsemők és kisgyermekek körében, különösen azoknál, akik családjában előfordult már tejallergia, vagy más fajta étel allergia.

Az ételallergiákról

Az élelallergia lényege, hogy az immunrendszer fokozott reakcióval válaszol az élelmiszerre, ami az allergiás tünetek kialakulásához vezet. Tejallergiában az allergiás reakció a tejfehérjék (kazein és tejsavófehérjék) elleni kóros védekezés során alakul ki. Az allergiás tünetek súlyossága változó lehet, és a tünetek megjelenése az elfogyasztott mennyiségtől és az egyén érzékenységétől is függ.

A tejallergia tünetei

A tejallergia tünetei lehetnek enyhék, mint például bőrkiütések, viszketés, puffadás és hasmenés, vagy súlyosak, mint például az anafilaxiás sokk, ami életveszélyes állapotot jelenthet. Az anafilaxiás sokk az egyik legveszélyesebb tünet a tejallergia esetén és azonnali orvosi segítséget igényel. Egyéb súlyos tünetek közé tartozik a légzési nehézség, a torok és az ajkak duzzanata, valamint a hányinger és a hányás.

Mi okozza a tejallergiát?

A tejallergia a tejfehérjék által okozott allergiás reakció eredménye, és a legtöbb esetben az allergiás tünetek az immunrendszer túlzott válaszát eredményezik a tejfehérjékkel szemben.

A tejfehérjék két fő típusát az alfa-s1-kazein és a béta-laktoglobulin alkotják. Az alfa-s1-kazein a tejben leggyakrabban előforduló fehérje, és erős allergiás reakciót válthat ki. A béta-laktoglobulin a tej fehérjéinek második leggyakoribb típusa, és szintén allergiás reakciókat okozhat.

A tejfehérjék közül a kazein a legstabilabb, ellenáll a magas hőnek, míg a savófehérjék, mint például az alfa-laktalbumin és a béta-laktoglobulin érzékenyebbek a hőre.

A kazein hőstabilitása magyarázza, hogy miért használják gyakran élelmiszerekhez adalékanyagként, például sajt előállításához. Mivel a kazein képes ellenállni a magas hőmérsékleteknek, ezért nem bomlik le és nem veszít el a kedvező tulajdonságait.

A tejallergia gyakorisága

A tejallergia az egyik leggyakoribb táplálék allergia, és bármely életkorban előfordulhat. A pontos előfordulási gyakoriság azonban változó lehet a különböző régiókban és populációkban.

A tejallergia gyakorisága általában alacsonyabb, mint a laktózintolerancia, de az előfordulása így is magas. Az észak-amerikai és az európai országokban a tejallergia előfordulási gyakorisága körülbelül 1-2,5% között van, míg Délkelet-Ázsiában az előfordulási arány általában magasabb lehet, akár a 7-10%-ot is eléri.

 

Fontos megjegyezni, hogy a tejallergia általában gyakoribb a gyermekek körében, és az életkor előre haladtával ritkábban fordul elő. Azok a gyermekek, akik tejallergiában szenvednek, gyakran „kinövik” ezt a későbbi életkorukra, de vannak olyanok is, akiknél az állapot fennmaradhat a felnőttkorban is.

Az Európai Unió országaiban a tejallergia előfordulási gyakorisága általában 1-2,5% között van, de az adatok országonként eltérőek lehetnek. Egyes országokban, például az Egyesült Királyságban és Skandináviában, az előfordulási arány valamivel alacsonyabb lehet, mint a kontinens más részein.

Fontos megjegyezni, hogy az előfordulási arányok csak becslések, mivel nem minden esetben diagnosztizálják hivatalosan a tejallergiát. Az is fontos, hogy a tejallergia előfordulási gyakorisága folyamatosan változhat, és az életkor, a lakóhely és az életmód egyaránt befolyásolhatják az állapot kialakulásának esélyét

A tejfehérje allergia tünetei

Az allergiás reakciók súlyossága a fogyasztott étel mennyiségétől is függ, és nagymértékben változhat. Az enyhe allergiás reakciók közé tartoznak az urticaria (csalánkiütés), az arcbőr és a szemek duzzanata, az orrfolyás, az étkezési nehézségek és a hasi görcsök. Az enyhe allergiás tünetek általában azonnal vagy rövid időn belül jelentkeznek a tejfogyasztás után, és általában néhány órán belül eltűnnek.

Azonban súlyosabb allergiás reakciók is előfordulhatnak, amelyek anafilaxiás reakcióként ismertek, és azonnali orvosi beavatkozást igényelnek. Az anafilaxiás reakciók súlyosabbak lehetnek, és akár életveszélyesek is lehetnek. Az ilyen típusú allergiás reakciók magukba foglalhatják az arc, a torok és a nyelv duzzanatát, a nehézlégzést, a szédülést és az ájulást.

A tejallergia diagnoztizálása

A tejallergia diagnosztizálása általában a tünetek megfigyelésével, illetve allergiateszt segítségével történik. Az allergiateszt során az allergia okozójával kapcsolatos ellenanyagokat vizsgálják a vérben vagy a bőrön.

Tejallergia és laktózintolerancia megkülönböztetése

Fontos hangsúlyozni, hogy a tejallergia nem ugyanaz, mint a laktóz intolerancia. A laktóz intolerancia a tejcukor (laktóz) emésztésének csökkenése, amely emésztőrendszeri tüneteket okoz, mint például a hasmenés, a puffadás és az émelygés. A laktóz intolerancia általában nem életveszélyes állapot, és az érintettek általában fogyaszthatnak kis mennyiségű tejtermékeket.

Mit érdemes tenni tejallergiában?

Az érintetteknek figyelniük kell az ételek összetevőire, és el kell kerülniük azokat az élelmiszereket, amelyek tejfehérjét, vagy azok származékjait tartalmazzák. A tejmentes diéta segíthet az allergiás tünetek enyhítésében. A tejmentes alternatívák közé tartozik például a szójatej, a mandulatej, a rizstej és a kókusztej. Az élelmiszer címkék alapos olvasása és az allergia tüneteinek ismerete fontos a tejmentes diéta fenntartásában.

Fontos, hogy a tejallergiával élők tájékoztassák az allergiájukról az orvosukat és a környezetüket, az allergiával kapcsolatos információkat osszák meg családjukkal, barátaikkal és munkatársaikkal, hogy megelőzzék az allergiás reakciókat kiváltó ételek fogyasztását és az allergiás tünetek kialakulását.

Az is fontos szempont, hogy az érintettek figyeljenek azokra az ételekre is, amelyeket a tejfehérjék hozzáadása nélkül készültek, de azok esetleg szennyezettek lehetnek tejfehérjékkel. Az élelmiszer-ipari gyártók általában feltüntetik az élelmiszer címkéken, ha az adott termék tartalmaz tejfehérjét, de az esetleges szennyeződések miatt mindig érdemes az élelmiszereket is gondosan ellenőrizni.

Azok számára, akiknek tejallergiájuk van, de szeretnének tejtermékeket fogyasztani, több alternatíva is létezik. A boltokban számos alternatíva kapható, amelyek tejmentesek, de a tejtermékekhez hasonló ízűek és állagúak. A bolti tejmentes alternatívák mellett a házi készítésű tejmentes ételek is lehetnek finomak és egészségesek.

Az élelmiszer címkék szerepe tejallergiában

Az ételallergiák megelőzésének legjobb módja az, ha az élelmiszercímkéket gondosan átolvassuk, és figyeljük az ételek összetevőit. A DrSéf ételeinek csomagolásán, az élelmiszer címkén pontosan feltüntetjük a tejmenteséget.
Itt tudsz rendelni tejmentes ételeket. Az érintetteknek javasolt, hogy kerüljék azokat az ételeket, amelyek tejfehérjét tartalmaznak, és használjanak tejmentes alternatívákat. A tudatosság és az odafigyelés kulcsfontosságú a tejallergia kezelésében és enyhítésében. Ha bármilyen allergiás tünetet tapasztalsz, azonnal keresd fel az orvosodat vagy más egészségügyi szakembert.


A tej és a tejtermékek számos fontos tápanyagot tartalmaznak, így az allergiás egyéneknek olyan más élelmiszereket kell fogyasztaniuk, amelyek ugyanolyan fontos tápanyagokat tartalmaznak, mint a tej. A tejallergiás embereknek azonban meg kell találniuk az egyénre szabott étrendet, amely biztosítja az összes szükséges tápanyagot ugyanakkor tejfehérje mentes.

Az Epipenről

A tejallergiát kezelő orvosok és egészségügyi szakemberek általában azt ajánlják az érintetteknek, hogy tartsanak maguknál egy epinephrine injekciós készüléket (Epipent, adrenalin-injekciót), amely sürgősségi kezelést biztosít az esetleges allergiás reakciók esetén. Az érintetteknek ezenkívül javasolt elkerülni a kockázatos helyzeteket, mint például az éttermekben vagy ismeretlen környezetben történő étkezést. Ha az érintett gyermekről van szó, fontos az is, hogy az iskolában és az óvodában tájékoztassák az oktatási intézményt az allergiájáról, és biztosítsák, hogy az iskolai menzán is kapjon megfelelő tejmentes táplálékot.

Végső soron, az élelmiszer allergiák, köztük a tejallergia is, súlyosak és életveszélyesek lehetnek, ha nem kezelik őket megfelelően. Az érintetteknek fontos tudniuk, hogy milyen ételek tartalmaznak tejfehérjéket, és hogyan lehet helyettesíteni a tejtermékeket a mindennapi étrendjükben. Az élelmiszer címkék figyelmes átolvasása, a megfelelő tájékoztatás, és az orvosi segítség igénybe vétele  segíthet az érintetteknek az allergiás tüneteket megelőzni, és élvezni az egészséges, tápláló ételeket. Az érintetteknek javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot az allergiával foglalkozó szakemberekkel, akik segíthetnek nekik megtalálni a megfelelő terápiát és életmódot a tejallergia kezelésére.

A tejtartalmú ételek hőkezeléséről

Ha kazein a fő bünös, akkor a tejes élelmiszereket teljes mértékeben, minden formában kerülni kell

Ha viszont a laktalbumin, laktoglobulin okozza az allergiát, akkor a hőkezeléssel (sütés, főzés) készített ételek fogyaszthatók lehetnek

Azért, mert a kazeinek (nBosD8) hőstabilak és enzimstabilak, ezért sokkal ellenállóbbak a konyhatechnológiai beavatkozásokra. Másrészt valószínűsíthető, hogy tovább tart a gyermek gyógyulása – nehezebben „növi” ki a tejallergiáját (tejmentes diétázással), ha a kazein okozza az allergiáját.

Ezzel szemben, ha a laktalbumin (nBosd4), vagy a laktoglobulinok (nBosd5) okozzák az allergiás reakciót, akkor adott esetben a gyermek fogyaszthatja a hőkezelt tejterméket - ugyanis ezek a fehérjék nem hőstabilak, ezért hőkezeléssel már jelentősen veszítenek az allergizáló hatásukból -, illetve könnyebben kezelhető a tejallergiája, várhatóan kevesebb idő szükséges a gyógyuláshoz is.

Fontos megjegyezni azonban, hogy mindkét típusú tejfehérje érzékeny lehet más tényezőkre is, mint például az emésztőenzimekre, és hogy az érzékenységük foka változhat a környezeti tényezőktől is.

Gyakran ismételt kérdések

Mi okozza tejallergiát?

A tejallergia a tejfehérjék által okozott allergiás reakció eredménye, és a legtöbb esetben az allergiás tünetek az immunrendszer túlzott válaszát eredményezik a tejfehérjékkel szemben.

A tejfehérjék két fő típusát kazein és a béta-laktoglobulin alkotják.

A tejfehérjék közül a kazein a legstabilabb, ellenáll a magas hőnek, míg a savófehérjék, mint például az alfa-laktalbumin és a béta-laktoglobulin érzékenyebbek a hőre.

Minden tejallergia egyforma súlyosságú?

Nem, ez egyénenként változó.
Az allergiás reakciók súlyossága a fogyasztott étel mennyiségétől is függ, és nagymértékben változhat. Az enyhe allergiás reakciók közé tartoznak az urticaria (csalánkiütés), az arcbőr és a szemek duzzanata, az orrfolyás, az étkezési nehézségek és a hasi görcsök. Az enyhe allergiás tünetek általában azonnal vagy rövid időn belül jelentkeznek a tejfogyasztás után, és általában néhány órán belül eltűnnek. A súlyosabb allergiás reakciók is előfordulhatnak, amelyek anafilaxiás reakcióként ismertek, és azonnali orvosi beavatkozást igényelnek. Az anafilaxiás reakciók súlyosabbak lehetnek, és akár életveszélyesek is lehetnek. Az ilyen típusú allergiás reakciók magukba foglalhatják az arc, a torok és a nyelv duzzanatát, a nehézlégzést, a szédülést és az ájulást.

Mi a különbség a tejallergia és a laktózintolerancia között?

A tejallergia nem ugyanaz, mint a laktózintolerancia. A tejallergia a tejben található fehérjékre adott kóros immunválasz, ugyanakkor a laktózintolerancia a tejcukor (laktóz) emésztésének csökkenése, amely emésztőrendszeri tüneteket okoz, mint például a hasmenés, a puffadás és az émelygés. A laktóz intolerancia általában nem életveszélyes állapot, és az érintettek általában fogyaszthatnak kis mennyiségű tejtermékeket. Ha a DrSéftől rendelsz mindegy, hogy tejallergiás vagy vagy laktózintoleráns, mert az összes ételük tejmentes és laktózmentes is!
IDE KATTINTS az étlap megtekintéséhez

Mi a teendő tejallergiában?

Tejmentes diéta folytatása. Az élelmiszer allergiák megelőzésének legjobb módja az, ha az élelmiszercímkéket gondosan átolvassuk, és figyeljük az ételek összetevőit. Az érintetteknek javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot az allergiával foglalkozó szakemberekkel, akik segíthetnek nekik megtalálni a megfelelő terápiát és életmódot a tejallergia kezelésére.

Összefoglalás

A tejallergia a tejfehérjék által okozott allergiás reakció eredménye, és a legtöbb esetben az allergiás tünetek az immunrendszer túlzott válaszát eredményezik a tejfehérjékkel szemben.
Az Európai Unió országaiban a tejallergia előfordulási gyakorisága általában 1-2,5% között van, de az adatok országonként eltérőek lehetnek. A tejallergiás súlyossága függ attól, hogy a tejben található fehérjék (kazeinek, laktalbumin, laktoglobulinok ) közül melyik okozza a kóros immunválaszt. EPIPEN (epinefrin injekció) életmentő lehet a súlyos anafilaxiás reakció elhárítására.  A tejallergia terápiája a tejfehérje mentes diéta.

Kiváló, magas minőségű és 100%-ban tejmentes ételeket rendelhetsz a DrSÉF étlapjáról.

AZ ÉTLAPHOZ KATTINTS IDE!

A DrSéf étlapján található összes étel egyszerre gluténmentes, tejmentes, laktózmentes és tojásmentes.

Tejallergia! De milyen?