Slider kép 1

Gluténmentes, tejmentes, cukormentes, laktózmentes, tojásmentes

ÉTEL HÁZHOZ SZÁLLÍTÁS BUDAPESTEN ÉS KÖRNYÉKÉN!

Gluténérzékeny, tejallergiás, laktózérzékeny,
tojásallergiás és minőségi allergénmentes ételt fogyasztóknak

 

Szállítási területek

A DrSéf jó tanácsa

Az elmúlt napokban heves véleménynyilvánításokkal találkozhattunk a social media oldalain az un. IgG és IgG4 antitesteket kimutató vizsgálatok szakmai megítéléséről.


Ezzel kapcsolatban az alábbi gondolatainkat osztjuk meg Önnel:

Mi a DrSéf 11 éve biztosítunk különböző allergénektől mentes (gluténmentes, tejfehérje mentes, tojásmentes) ételeket megrendelőinknek.

A több, mint egy évtized alatt összegyűlt tapasztalataink-, és az orvosszakmai véleményünk alapján azt javasoljuk, hogy táplálékallergia vagy táplálék érzékenység gyanúja esetén fordítson sok időt, energiát és pénzt a pontos diagnózis felállítására!

Ezt leginkább az ételallergiákkal foglalkozó, nagy tapasztalattal rendelkező gyermek- és felnőtt gasztro-enterológusoknál fogja megtalálni.

Az IgG/IgG4 tesztek mögött ma nincs elég bizonyíték.

Hosszú távon a valódi evidenciákon alapuló diagnosztikai vizsgálatokkal teszi a legtöbbet a gyermeke és saját egészségéért.Háttér:

A laikusok egy részének felbőszülését a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) Tudományos Bizottságának elnöke által írt véleménye váltotta ki.


Az írásban többek között az szerepel, hogy idézem:

 „ Az alábbi európai, amerikai szakmai társaságok állásfoglalásai alapján az IgG/IgG4 tesztek nem standardizáltak, nem validáltak egyetlen betegség kimutatására sem, nincsen klinikai hasznuk sem a táplálékallergia (IgE-mediált, sejtes immunválasz, kevert), sem a nemimmunmediált táplálékérzékenységek, diagnosztikájában.”  


Továbbá a véleményben olvasható az is, hogy

„A specifikus IgG4 antitest szint azt mutatja, hogy az atópiás egyén rendszeresen, nagy dózisban találkozik az immunrendszer által idegennek felismert táplálékfehérjével, és nem azt, hogy allergiás rá.”

A szakértő ismerteti a táplálékallergiák megfelelő diagnosztikus eszköztárát:

„a szokásos orvosi anamnézis és fizikális vizsgálatok mellett a Bőr Prick teszt kiegészítő vizsgálatként a táplálékallergének kiderítéséhez, az allergénspecifikus IgE tesztek kiegészítő vizsgálatként a táplálékallergének kiderítéséhez, de megfelelő diagnózist csak az eliminációs diéta és a táplálékprovokáció ad, a kettős vak, placeo kontrollált táplálékprovokáció (DBPCFC) a gold standard.”


Budapest, 2022.02.20.

Dr. Utassy Gábor
a DrSéf Kft.

A DrSéf jó tanácsa