Egy új gluténérzékelő technológia
Tortajada-Genaro és csapata olyan rendszert dolgozott ki, amely egyszerűen és gyorsan észleli a glutént az élelmiszerekben.
Hogyan érzékeli az okostelefon a glutént?
Az eredmény könnyen olvasható, színes formátumban jelenik meg az okostelefonján.
"Minél vörösebb, annál nagyobb a gluténkoncentráció az élelmiszerben" - mondja Tortajada-Genaro.
A rendszer a glutén DNS kimutatásával működik, kevesebb, mint 2 óra alatt megvan az eredmény.
„Egyszerűen vegyen egy élelmiszermintát, őrölje fel, és keverje össze "arany nanorészecskékkel", apró aranydarabokkal, amelyek kémiai reakciókat válthatnak ki. Várjon 10 percet, amíg az arany eltávolítja a glutén DNS-ét. Ezután helyezzen 3 cseppet egy műanyag tárgylemezre, és készítsen képet a telefonjával.”
Miért jó, ha Ön is le tudja ellenőrizni a „gluténmentes” élelmiszereket?
2019-ben publikáltak egy tanulmányt, amely a Nima nevű hordozható gluténérzékelővel 5624, gluténmentesként hirdetett élelmiszert tesztelt az amerikai éttermekben. Az eredmények azt mutatták, hogy a "gluténmentes" pizzák és tészták több mint fele tartalmazott glutént. Az összes "gluténmentes" feliratú élelmiszer harmadában kimutatható volt a glutént.
Mit okoz a glutén?
Hosszú távon a glutén ismételt expozíciója bélkárosodást okozhat, amely krónikusabb bélrendszeri rendellenességekhez, fájdalomhoz és a tápanyagok felszívódásának zavarásához vezethet" - mondja Lebwohl.
Forrás: MedScape
GARANTÁLTAN GLUTÉNMENTES ÉTLAPUNK ITT