Megtudható, mennyire súlyos az ételallergia!!!
pl.: „Földimogyoró allergiája van.”
Ma már ennél jóval többet megtudhat a szülő:
Meg lehet ugyanis állapítani, hogy a földimogyoró allergiát okozó allergének
egyes alkotóelemei közül melyik okozza a bajt. A különböző alkotóemelek,
különböző tulajdonságokkal rendelkeznek.
Egyik jobban allergizál, másik kevésbé.
Az egyiknél súlyos, anafilaxiás reakció várható már kis mennyiségű étel
elfogyasztásakor. Az ilyen fajta ételallergiásnál mindig ott kell lennie az
Epipen injekciónak, az azonnali beadáshoz!,
A másiknál pedig esetleg panaszt sem okoz a „nyomokban földimogyorót
tartalmazhat” feliratú étel elfogyasztása.
vagy „Tejallergiás a gyermek”
Ma már kideríthető, hogy a tejallergiát okozó fehérjék melyike váltja ki az
allergiát. Az egyik hőre szétesik, a másikat nem „zavarja” a magas hőmérséklet.
Az egyik fajta tejallergiában a sütött-, forralt tejes ételeket fogyaszthatja a
gyermek, a másiknál nem segít a hőkezelés, ezért semmilyen formában nem
fogyaszthat tejtartalmú ételeket a gyermek.
Ugyan ilyen finomításokra van lehetőség a mogyorófélék, a tojás, a szója és még
más ételallergiában.
Sőt! Tudomást lehet szerezni a különféle keresztallergiás veszélyekről
(pl. pollen, fizikai terhelés, atka stb.) is az adott gyermeknél.
A fentiek a hazánkban is elérhető un. molekuláris tesztekkel
kimutathatók.
Néhány link, ahol részletesebben tájékozódhat a molekulári tesztekről:
Budai Allergia Központ
Minden érintetted bátorítok, hogy járjon utána részleteknek!
Ezután felkészülten és nyugodtan hajthatja álomra fejét!
Dr. Utassy Gábor
DrSéf