2 DOLOG, AMIT JÓ TUDNOD:
- A TÜNETET MÉG NEM OKOZÓ TEJCUKORMENNYISÉG EGYÉNENKÉNT KÜLÖNBÖZŐ.
Attól függ, hogy az adott egyénnek mennyi tejcukor bontó enzimje van. Ezért például 1 dl tej elfogyasztása után az egyik tejcukor-érzékenynek erős hasfájása, hasmenése lehet, ugyanakkor egy másik tejcukor-érzékenynek semmilyen panaszt nem okoz ez a mennyiség. Az egyénenként tolerálható (tünetet, panaszt nem okozó) mennyiséget mindenkinek saját magának érdemes kitapasztalnia.
- A "LAKTÓZMENTES" PONTOS JELENTÉSE:
Tejcukortól mentesnek (laktózmentes) tekinthető minden olyan élelmiszeripari termék, amely tejcukor tartalma a 0,1 g/100 g vagy a 0,1 g/100 cm3 értéket nem haladja meg. Tehát a laktózmentes élelmiszerek ezen határérték alatti laktóz-mennyiséggel rendelkeznek, ami NEM AZT JELENTI, hogy egyáltalán nem tartalmazhatnak laktózt. Laktózérzékenység = Laktózintolerancia = Tejcukor-érzékenység A tejcukor-érzékenység egy enzimhiányon alapuló táplálékérzékenység. A tejcukor (laktóz) a tejben nagy mennyiségben található szénhidrát. A tejcukor bontásáért a vékonybél bolyhain található enzimek (laktáz) felelősek. A laktózintoleranciát legtöbbször ezen enzimek csökkent mennyisége okozza. A laktóz bontását végző laktáz nevű enzim csecsemőkorban éri el aktivitásának csúcsát, 3 éves kortól mennyisége lassan csökkenni kezd. A laktáz csökkent működésekor mindig van működő enzim is, így csekély mennyiségű tejcukor fogyasztása még lehet tünetmentes. A teljes laktázhiány nagyon ritka. A tejcukor-érzékenység kimutatása egyszerű, szakember (gasztroenterológus szakorvos) felkeresése után biztosan kimutatható és könnyen elkülöníthető más kórképektől. További, friss és pontos információkat itt olvashatsz a tejcukor-érzékenységről: mdosz.hu