Konyhai eszközök- és felületek vizsgálata során igazolódott, hogy a különböző anyagok különböző mértékben gluténmentesíthetők. A kerámia és fém felületek illetve eszközök a legkönnyebben mentesíthetők a gluténszennyeződéstől. A fából készült konyhai eszközök (fakanál, vágódeszka, nyújtódeszka) jelentik a legnagyobb veszélyforrást a lisztérzékenyek számára, mert alapos, mosószeres mosogatás után is kimutatható felületükön a gluténszennyeződés.  Az otthoni ételkészítéseknél, vendéglátásban illetve a közétkeztetésben, ahol GM és normál ételek készítése is történik, használjanak fém- és kerámia eszközöket, a fa- és műanyagfelületek használata pedig tilos. Forrás: MDOSZ Szakmai Konferencia, 2014. szept. 20.
 Az otthoni ételkészítéseknél, vendéglátásban illetve a közétkeztetésben, ahol GM és normál ételek készítése is történik, használjanak fém- és kerámia eszközöket, a fa- és műanyagfelületek használata pedig tilos. Forrás: MDOSZ Szakmai Konferencia, 2014. szept. 20.
 
              
