A gluténmentes diéta és a paleolit táplálkozás közötti kapcsolat keresése logikus, hiszen a paleolit étkezés alapanyagai között nem szerepelnek a glutént tartalmazó gabonák (búza, árpa, rozs és zab). Azonban a glutén számos olyan paleolit alapanyagban előfordulhat, amelyről első látásra nem feltételeznénk. Például a paleolit ételekhez előszeretettel használt mandulalisztben, szezámmag lisztben, gesztenye lisztben, kókuszlisztben. Legtöbbször a lisztek gyártása során történik a gluténszennyeződés. Gluténmentes ételt csak igazoltan gluténmentes alapanyagokból lehet előállítani! Még ekkor sem biztos, hogy gluténmentes étel kerül az asztalára! Ennek oka a gyártási szennyeződés. Leggyakrabban az előállításban használt konyhai gépeknek-, vagy a konyha levegőjének glutén szennyezettsége okozza a bajt. Gyakori a készétel előállítása során bekövetkezett kontakt gluténszennyeződés az edényzet és a konyhatechnikai eszközök szennyezettsége miatt is. Biztosan gluténmentes ételt csak olyan konyhában tudnak előállítani, ahol igazoltan gluténmentes alapanyagokkal dolgoznak és a gyártási szennyeződés 100%-ban kizárt. Ezért a legbiztosabb, ha csak és kizárólag gluténmentes alapanyagokkal dolgoznak az épületben és a konyha összes helyiségében. Ilyen szolgáltatás Budapesten (DrSÉF), amely az országban egyedülálló konyhából, igazoltan gluténmentes ételeket biztosít.
Összegzésképpen: A lisztérzékenyeknek –és ez alatt a gasztroenterológus által megállapított cöliákiát értjük!-, NEM javasolt a paleo ételek fogyasztása csak abban az esetben, ha saját maguknak készítik el azokat. Ugyanis tudomásunk szerint nincs ma olyan szolgáltató Budapesten, amelynek összes paleolit étele igazoltan gluténmentes lenne! Ne kockáztasson az, aki lisztérzékeny!