AMARANT Magas az aminosavtartalma és gazdag kalciumban, vasban és rostokban. Kiváló fehérje- és vasforrás, az egyetlen gabonaféle, ami kétszer annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej, rosttartalma pedig háromszor annyi, mint a búzáé. HAJDINA Kiváló minőségű és könnyen emészthető fehérjeforrás. A hajdina emellett két aminosavban – lizinben és argininben – is gazdag, amelyek fontos szerepet játszanak a szív és az immunrendszer egészséges működésében. Az egészségre gyakorolt hatása jelentős, emellett gazdag ásványi anyag forrás is, mivel magas a vas-, a magnézium-, a foszfor- és rosttartalma. KUKORICA Gazdag a koleszterinszintet csökkentő élelmi rostokban, a vérkeringés fenntartásához fontos folsavban, az agy jó működéséhez szükséges B1-vitaminban és a szervezet számára gyorsan elérhető energiát biztosító szénhidrátokban. KÖLES Magnéziumban és vasban gazdag, kiváló fehérjeforrás (100 grammjában 10 g fehérje van), sok kalciumot, foszfort, cinket, nikkelt is tartalmaz, továbbá magas az E-vitamin és a B-vitaminkomplex tartalma is. A köles lúgos kémhatású gabonaféle (a rák megelőzésében is hatékony, mivel a lúgos kémhatású ételek csökkentik a szervezet savasodását), emellett könnyen emészthető. QUINOA Kiváló magnézium-, vas-, réz- és foszforforrás, emellett a magas lizintartalma serkenti a növekedést é a szövetek regenerációját. Tartalmaz riboflavint (B-vitamin), ami jó hatással van az agy és izomsejtek anyagcseréjére. RIZS A barna vagy hántolatlan rizs sokkal értékesebb, mint a hántolt, fehér rizs. A barna rizsen a héj egy része rajta marad, ezért több tápanyagot tartalmaz: három és félszer több magnéziumot, négyszer annyi B1-vitamint és rostot, ötször annyi nikotinsavat tartalmaz, mint a fehér rizs, és még a folsavtartalma is 1,6-szor magasabb. A külső héj, E-vitaminban gazdag, és szinte valamennyi B-vitamin is megtalálható benne. SZÓJA Nagyon magas a zsír – (19,9%), a szénhidrát – (30,2%) és a fehérje tartalma (36,5%), emellett gazdag A- és B-vitaminban is. A szója azonban egyike a leggyakrabban génmanipulált növényeknek. TÁPIÓKA Nagyon hasznos keményítő forrás, mivel serkenti a hasznos bélbaktériumok szaporodását. A tápióka lisztben lévő B-vitamin komplex energiát biztosít és javítja az immunrendszer működését. Emellett sokféle ásványi anyag is van benne – vas, cink, kalcium, magnézium, kálium és mangán (ami a kötőszövetek és az ízületek egészséges működéséhez szükséges). TEFF Etiópiából származó növény, mákszem méretű magjai gazdagok ásványi anyagokban és fehérjében. A többi gabonafélékhez képest magasabb a kalcium- és C-vitamin tartalma. Magas a fehérje- és vastartalma, a rostjai között pedig több a rezisztens keményítőként ismert típus, ami tudományos kutatások szerint jó hatást gyakorol a vércukor szintre. Szerkesztette: Dr. Utassy Gábor, DrSÉF Kft. Forrás: bit.ly/FocusINCD