Az étrend alapelveinek vizsgálatánál
kitért arra, hogy paleolit kor emberi maradványai alapján őseink átlagosan 40 évig élhettek. Hiányosságnak fogalmazódott meg továbbá, hogy a Földünkön ma élő „ősi népek” rendkívül eltérő táplálkozási szokásokkal élnek.
A paleolit étrend összetevőinél
bemutatta, hogy a paleolit étrend és az érvényben lévő európai orvosi ajánlások összeütközésbe kerülnek. Elsősorban a fehérjével biztosított napi energia bevitel arányát tekintette kritikusnak.
Jó hír a paleolit diéta hívőinek, hogy az előadás harmadik részéből kiderült,
létezik randomizált- kontrollált vizsgálat, amely a paleo diéta élettani hatásait vizsgálja. A bemutatott vizsgálatban (British Journal of Nutrition-ban idén publikált - ez az egyik legtekintélyesebb orvosi szaklap) „aránylag objektív méréssel” vizsgálták a jóllakottság- és az éhségérzés mértékét, amely egyértelműen a paleolit csoportnál volt kedvezőbb.
További jó hír, hogy már van rendezett áttekintő közlemény is (Cochrane tanulmány) a paleolit étrenddel kapcsolatban.
Az előadás végén bemutatott bahreini összegzésből kiderült:
-a csípőkörfogat egyértelműen csökkent a paleolit étrenden lévőknél a kontrollcsoporthoz viszonyítva
-a vérnyomás nem mutatott különbséget
-az éhgyomri vércukorban és az un ”jó zsírban” (HDL) nem találtak különbséget
-egyfajta (triacil-glicerin) „káros-zsír”-szint alacsonyabb volt a paleolit csoport vérében, mint a normálnál, amely hasznos lehet.
Összegzésképpen a szakember elmondta, hogy egyes veszélyeztetett csoportnál jó hatású lehet a paleolit étrend.
A szerző megjegyzése:
Kérdésként felvetődött, hogy a paleolit étrend gluténmentes-e? A válaszban a professzor elmondta, hogy elvileg annak kellene lennie, de az esetleges szennyeződések miatt nem biztos, hogy az. Saját hazai tapasztalatom azt mutatja, hogy a különböző paleolisztek (pl. lenmagliszt, mandulaliszt) gyártásuk vagy csomagolásuk során szennyeződhetnek gluténnel. Amennyiben az üzemben búzalisztet is készítenek a szállóporban lévő glutén szennyezheti a paleo-alapanyagokat, ezért lisztérzékenyeknek (cöliákia) nem ajánlom a paleolit étrendet.
Dr. UG Forrás: MGYGT V. Kongresszusa 2015. 10. 1-3. Orvosszakmai kongresszuson foglalkoztak a paleo-étrenddel
A hét végén orvosszakmai kongresszus egyik témája volt a paleodiéta. Decsi Tamás professzor dolgozta fel a paleo étrendet az orvosi evidenciák tükrében a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság kongresszusán.
Magam is részt vettem a szakmai továbbképzésen és már önmagában is pozitív jelenségnek értékeltem, hogy a Pécsi Orvostudományi Egyetem nagy tekintélyű klinikavezetője részleteiben is foglalkozott a témával.
Előadásában beszélt a paleolit étrend alapelveiről, az étrend összetételéről, majd bemutatott egy friss, randomizált-kontrollált (ezek azok a tudományos vizsgálatok, amelyeket az orvosszakma figyelembe vesz) vizsgálatot. Az előadás utolsó részében olyan eredményekről számolt be, amelyek több (4 db) tudományos vizsgálat összesített elemzéséből számolhatók.
Az étrend alapelveinek vizsgálatánál
kitért arra, hogy paleolit kor emberi maradványai alapján őseink átlagosan 40 évig élhettek. Hiányosságnak fogalmazódott meg továbbá, hogy a Földünkön ma élő „ősi népek” rendkívül eltérő táplálkozási szokásokkal élnek.
A paleolit étrend összetevőinél
bemutatta, hogy a paleolit étrend és az érvényben lévő európai orvosi ajánlások összeütközésbe kerülnek. Elsősorban a fehérjével biztosított napi energia bevitel arányát tekintette kritikusnak.
Jó hír a paleolit diéta hívőinek, hogy az előadás harmadik részéből kiderült,
létezik randomizált- kontrollált vizsgálat, amely a paleo diéta élettani hatásait vizsgálja. A bemutatott vizsgálatban (British Journal of Nutrition-ban idén publikált - ez az egyik legtekintélyesebb orvosi szaklap) „aránylag objektív méréssel” vizsgálták a jóllakottság- és az éhségérzés mértékét, amely egyértelműen a paleolit csoportnál volt kedvezőbb.
További jó hír, hogy már van rendezett áttekintő közlemény is (Cochrane tanulmány) a paleolit étrenddel kapcsolatban.
Az előadás végén bemutatott bahreini összegzésből kiderült:
-a csípőkörfogat egyértelműen csökkent a paleolit étrenden lévőknél a kontrollcsoporthoz viszonyítva
-a vérnyomás nem mutatott különbséget
-az éhgyomri vércukorban és az un ”jó zsírban” (HDL) nem találtak különbséget
-egyfajta (triacil-glicerin) „káros-zsír”-szint alacsonyabb volt a paleolit csoport vérében, mint a normálnál, amely hasznos lehet.
Összegzésképpen a szakember elmondta, hogy egyes veszélyeztetett csoportnál jó hatású lehet a paleolit étrend.
A szerző megjegyzése:
Kérdésként felvetődött, hogy a paleolit étrend gluténmentes-e? A válaszban a professzor elmondta, hogy elvileg annak kellene lennie, de az esetleges szennyeződések miatt nem biztos, hogy az. Saját hazai tapasztalatom azt mutatja, hogy a különböző paleolisztek (pl. lenmagliszt, mandulaliszt) gyártásuk vagy csomagolásuk során szennyeződhetnek gluténnel. Amennyiben az üzemben búzalisztet is készítenek a szállóporban lévő glutén szennyezheti a paleo-alapanyagokat, ezért lisztérzékenyeknek (cöliákia) nem ajánlom a paleolit étrendet.
Dr. UG Forrás: MGYGT V. Kongresszusa 2015. 10. 1-3.
Az étrend alapelveinek vizsgálatánál
kitért arra, hogy paleolit kor emberi maradványai alapján őseink átlagosan 40 évig élhettek. Hiányosságnak fogalmazódott meg továbbá, hogy a Földünkön ma élő „ősi népek” rendkívül eltérő táplálkozási szokásokkal élnek.
A paleolit étrend összetevőinél
bemutatta, hogy a paleolit étrend és az érvényben lévő európai orvosi ajánlások összeütközésbe kerülnek. Elsősorban a fehérjével biztosított napi energia bevitel arányát tekintette kritikusnak.
Jó hír a paleolit diéta hívőinek, hogy az előadás harmadik részéből kiderült,
létezik randomizált- kontrollált vizsgálat, amely a paleo diéta élettani hatásait vizsgálja. A bemutatott vizsgálatban (British Journal of Nutrition-ban idén publikált - ez az egyik legtekintélyesebb orvosi szaklap) „aránylag objektív méréssel” vizsgálták a jóllakottság- és az éhségérzés mértékét, amely egyértelműen a paleolit csoportnál volt kedvezőbb.
További jó hír, hogy már van rendezett áttekintő közlemény is (Cochrane tanulmány) a paleolit étrenddel kapcsolatban.
Az előadás végén bemutatott bahreini összegzésből kiderült:
-a csípőkörfogat egyértelműen csökkent a paleolit étrenden lévőknél a kontrollcsoporthoz viszonyítva
-a vérnyomás nem mutatott különbséget
-az éhgyomri vércukorban és az un ”jó zsírban” (HDL) nem találtak különbséget
-egyfajta (triacil-glicerin) „káros-zsír”-szint alacsonyabb volt a paleolit csoport vérében, mint a normálnál, amely hasznos lehet.
Összegzésképpen a szakember elmondta, hogy egyes veszélyeztetett csoportnál jó hatású lehet a paleolit étrend.
A szerző megjegyzése:
Kérdésként felvetődött, hogy a paleolit étrend gluténmentes-e? A válaszban a professzor elmondta, hogy elvileg annak kellene lennie, de az esetleges szennyeződések miatt nem biztos, hogy az. Saját hazai tapasztalatom azt mutatja, hogy a különböző paleolisztek (pl. lenmagliszt, mandulaliszt) gyártásuk vagy csomagolásuk során szennyeződhetnek gluténnel. Amennyiben az üzemben búzalisztet is készítenek a szállóporban lévő glutén szennyezheti a paleo-alapanyagokat, ezért lisztérzékenyeknek (cöliákia) nem ajánlom a paleolit étrendet.
Dr. UG Forrás: MGYGT V. Kongresszusa 2015. 10. 1-3.

