Slider kép 1

Gluténmentes, tejmentes, cukormentes, laktózmentes, tojásmentes

ÉTEL HÁZHOZ SZÁLLÍTÁS BUDAPESTEN ÉS KÖRNYÉKÉN!

Gluténérzékeny, tejallergiás, laktózérzékeny,
tojásallergiás, biztonsan allergénmentes ételt keresőknek

 

Szállítási területek

Orvosszakmai kongresszuson foglalkoztak a paleo-étrenddel

A hét végén orvosszakmai kongresszus egyik témája volt a paleodiéta. Decsi Tamás professzor dolgozta fel a paleo étrendet az orvosi evidenciák tükrében a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság kongresszusán. Magam is részt vettem a szakmai továbbképzésen és már önmagában is pozitív jelenségnek értékeltem, hogy a Pécsi Orvostudományi Egyetem nagy tekintélyű klinikavezetője részleteiben is foglalkozott a témával. Előadásában beszélt a paleolit étrend alapelveiről, az étrend összetételéről, majd bemutatott egy friss, randomizált-kontrollált (ezek azok a tudományos vizsgálatok, amelyeket az orvosszakma figyelembe vesz) vizsgálatot. Az előadás utolsó részében olyan eredményekről számolt be, amelyek több (4 db) tudományos vizsgálat összesített elemzéséből számolhatók. paleo-diet1 Az étrend alapelveinek vizsgálatánál kitért arra, hogy paleolit kor emberi maradványai alapján őseink átlagosan 40 évig élhettek. Hiányosságnak fogalmazódott meg továbbá, hogy a Földünkön ma élő „ősi népek” rendkívül eltérő táplálkozási szokásokkal élnek. A paleolit étrend összetevőinél bemutatta, hogy a paleolit étrend és az érvényben lévő európai orvosi ajánlások összeütközésbe kerülnek. Elsősorban a fehérjével biztosított napi energia bevitel arányát tekintette kritikusnak. Jó hír a paleolit diéta hívőinek, hogy az előadás harmadik részéből kiderült, létezik randomizált- kontrollált vizsgálat, amely a paleo diéta élettani hatásait vizsgálja. A bemutatott vizsgálatban (British Journal of Nutrition-ban idén publikált - ez az egyik legtekintélyesebb orvosi szaklap) „aránylag objektív méréssel” vizsgálták a jóllakottság- és az éhségérzés mértékét, amely egyértelműen a paleolit csoportnál volt kedvezőbb. További jó hír, hogy már van rendezett áttekintő közlemény is (Cochrane tanulmány) a paleolit étrenddel kapcsolatban. Az előadás végén bemutatott bahreini összegzésből kiderült: -a csípőkörfogat egyértelműen csökkent a paleolit étrenden lévőknél a kontrollcsoporthoz viszonyítva -a vérnyomás nem mutatott különbséget -az éhgyomri vércukorban és az un ”jó zsírban” (HDL) nem találtak különbséget -egyfajta (triacil-glicerin) „káros-zsír”-szint alacsonyabb volt a paleolit csoport vérében, mint a normálnál, amely hasznos lehet. Összegzésképpen a szakember elmondta, hogy egyes veszélyeztetett csoportnál jó hatású lehet a paleolit étrend. A szerző megjegyzése: Kérdésként felvetődött, hogy a paleolit étrend gluténmentes-e? A válaszban a professzor elmondta, hogy elvileg annak kellene lennie, de az esetleges szennyeződések miatt nem biztos, hogy az. Saját hazai tapasztalatom azt mutatja, hogy a különböző paleolisztek (pl. lenmagliszt, mandulaliszt) gyártásuk vagy csomagolásuk során szennyeződhetnek gluténnel.  Amennyiben az üzemben búzalisztet is készítenek a szállóporban lévő glutén szennyezheti a paleo-alapanyagokat, ezért lisztérzékenyeknek (cöliákia) nem ajánlom a paleolit étrendet. Dr. UG  Forrás: MGYGT V. Kongresszusa 2015. 10. 1-3.