
Mogyoró-, földimogyoró allergia - melyek a legveszélyesebb típusok?
Két alapvető tény, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni:
1. A mogyoró és a földimogyoró allergiák a legveszélyesebb ételallergiák közé tartoznak.
2. A legbiztosabb vizsgálat az ételallergiák beazonosítására továbbra is az un. orális terheléses vizsgálat*.
Mogyoró allergia típusok
A legveszélyesebb az rCor a8-as (mogyoró ns lipid-transzfer protein) típus. Ennél a típusú mogyoró allergiánál az anafilaxiás reakció valószínűségi nagyon magas még kis mennyiségű mogyoró szervezetbe jutásakor is. Ráadásul nagyon hasonló a nyírfapollen allergénjéhez is. A keresztreakció miatt erre is ügyelni kell! A komponens alapú vizsgálattal még kimutathatóak az a1, a9 és az a14-es típusok.
Földimogyoró allergia típusok
A földimogyorónál szintén különböző fehérjék okozhatnak ételallergiát. Az Ara h2-es típusnál súlyos klinikai tünetek alakulhatnak ki. Az Ara h8-asnál általában enyhébb allergiás tüneteket tapasztaltak. Ezeken kívül kimutathatóak még az Ara h1, Ara h3 és az Ara h9-es típusok is.
A komponens alapú vizsgálatokkal (CRD-vel) az ételallergiákban a várható kóros reakciók súlyosságát becsülhetjük meg, amely a mogyoró és földimogyoró allergiáknál különösen fontos szempont.
* az ételallergének szájon át történő bevitele (placébó kontrollált vizsgálattal), és a hatás elemzése ételallergiákban gyakorlott gasztroenterológussal, kizárólag kórházi intézményekben!
Forrás: FIGYEGAMU IV., 2017. január 27-28.
Dr. Utassy Gábor
2017.02.13.
