Slider kép 1

Gluténmentes, tejmentes, cukormentes, laktózmentes, tojásmentes

ÉTEL HÁZHOZ SZÁLLÍTÁS BUDAPESTEN ÉS KÖRNYÉKÉN!

Gluténérzékeny, tejallergiás, laktózérzékeny,
tojásallergiás, biztonsan allergénmentes ételt keresőknek

 

Szállítási területek

Az ételintoleranciák vizsgálata

erzekenysegAz ételintoleranciák, más néven táplálék intoleranciák közé számos kórkép tartozik. Leggyakoribbak a tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) és a lisztérzékenység (cöliákia). A tejcukor-érzékenység pontos diagnózisa fontos, elkülönítése a tejfehérje allergiától meghatározó, hiszen a két féle kórképnek kétféle a gyógymódja. A lisztérzékenység pontos megállapítása pedig azért kiemelkedő jelentőségű, mert a cöliákiánál egy egész életre szóló diéta az egyedüli terápiás lehetőség. Szerencsére ma már megbízható eszközök állnak a szakemberek kezében az ételintoleranciák kimutatására. A laktózintolerancia kimutatása  A laktózintolerancia kimutatására jól alkalmazható a hidrogén kilégzési teszt. A vizsgálat hátterét a adja, hogy normális esetben a táplálékkal felvett szénhidrátok lebomlanak és felszívódnak a bélben. laktózintoleranciában a laktózt erjesztő baktériumok bontják, ezért hidrogén gáz és széndioxid keletkezik, amely a vérkeringés által a tüdőbe jut, onnan pedig a kilégzett levegőbe, amit mérni tudunk. A lisztérzékenység kimutatása Egyre biztosabb módszerek vethetők be a cöliákia kimutatására is. A patikákban kiváló gyorstesztek kaphatók előszűrésre. A pontos diagnózis megállapítására pedig a szakorvosok számára rendelkezésre állnak különféle labor vizsgálatok (IgA endomysium ellenanyag-EMA, transzglutamináz IgA-ellenagyag), genetikai vizsgálatok és szövettani vizsgálati lehetőségek is. Az étel intolerancia vizsgálatát érdemes szakemberre (gasztroenterológus szakorovos) bízni, mert a nem megfelelő eredmény hibás diétás megszorításokhoz vezethet, amely  az ételintoleranciás egyén egészségét, gyógyulását kockáztatja.