Az ételintoleranciák, más néven táplálék intoleranciák közé számos kórkép tartozik. Leggyakoribbak a tejcukor-érzékenység (laktózintolerancia) és a lisztérzékenység (cöliákia). A tejcukor-érzékenység pontos diagnózisa fontos, elkülönítése a tejfehérje allergiától meghatározó, hiszen a két féle kórképnek kétféle a gyógymódja. A lisztérzékenység pontos megállapítása pedig azért kiemelkedő jelentőségű, mert a cöliákiánál egy egész életre szóló diéta az egyedüli terápiás lehetőség. Szerencsére ma már megbízható eszközök állnak a szakemberek kezében az ételintoleranciák kimutatására. A laktózintolerancia kimutatása A laktózintolerancia kimutatására jól alkalmazható a hidrogén kilégzési teszt. A vizsgálat hátterét a adja, hogy normális esetben a táplálékkal felvett szénhidrátok lebomlanak és felszívódnak a bélben. laktózintoleranciában a laktózt erjesztő baktériumok bontják, ezért hidrogén gáz és széndioxid keletkezik, amely a vérkeringés által a tüdőbe jut, onnan pedig a kilégzett levegőbe, amit mérni tudunk. A lisztérzékenység kimutatása Egyre biztosabb módszerek vethetők be a cöliákia kimutatására is. A patikákban kiváló gyorstesztek kaphatók előszűrésre. A pontos diagnózis megállapítására pedig a szakorvosok számára rendelkezésre állnak különféle labor vizsgálatok (IgA endomysium ellenanyag-EMA, transzglutamináz IgA-ellenagyag), genetikai vizsgálatok és szövettani vizsgálati lehetőségek is. Az étel intolerancia vizsgálatát érdemes szakemberre (gasztroenterológus szakorovos) bízni, mert a nem megfelelő eredmény hibás diétás megszorításokhoz vezethet, amely az ételintoleranciás egyén egészségét, gyógyulását kockáztatja.