Slider kép 1

Gluténmentes, tejmentes, cukormentes, laktózmentes, tojásmentes

ÉTEL HÁZHOZ SZÁLLÍTÁS BUDAPESTEN ÉS KÖRNYÉKÉN!

Gluténérzékeny, tejallergiás, laktózérzékeny,
tojásallergiás, biztonsan allergénmentes ételt keresőknek

 

Szállítási területek

A cöliákia és az ifjú kor

A cöliákia és az ifjú kor kihívásai: Navigáljunk együtt ezen az úton


Amikor először hallunk a cöliákiáról, gyakran úgy érezzük, hogy egy új, ismeretlen világba léptünk be. Különösen akkor, ha ez a diagnózis a gyermekeinket érinti.


Hogyan tudunk a mindennapi életben a legjobban támogatni őket?


Hogyan segíthetjük őket a különböző életkorok sajátos kihívásaiban?


Nos, éppen ezért vagyok itt, hogy útmutatót nyújtsak ezen a kacskaringós úton!


  


 


Gyermekkori cöliákia: Kezdeti lépések és támogatás


A jó hír: a minél korábban diagnosztizált gyermekek általában jobban alkalmazkodnak a gluténmentes élethez.


De miért is olyan nehéz az első lépések?


A társasági események, óvodai születésnapok vagy iskolai rendezvények mind-mind buktatókat rejtenek a kicsik számára. Tanítsuk meg nekik az étrend fontosságát, adjuk meg a tudást, amire szükségük lehet, és lépjünk közbe, amikor szükséges.Cöliákia serdülő korban: Identitás és önbizalom


A serdülőkor mindenki számára kihívásokkal teli, de a cöliákiás fiataloknak ezen felül még a betegségükkel is meg kell küzdeniük.


Hogy ne érezzék magukat kirekesztettnek, fontos, hogy támogassuk és együttműködjünk velük. Ne hagyjuk, hogy a betegségüket vagy a diétájukat stigmatizálják.


Emellett hangsúlyozzuk a rövidtávú pozitív hatásokat, és próbáljuk motiválni őket a diéta betartására.Az átmenet a serdülőkorból a felnőttkorba: Önállósodás és felelősségvállalás


Az önállósodás időszakában a cöliákiás fiataloknak meg kell tanulniuk, hogyan kezeljék a betegségüket a saját magukért vállalt felelősség keretében.


Az átmeneti időszak fő céljai közé tartozik a kommunikációs és döntéshozatali képességek fejlesztése, az egészséges szokások kialakítása, valamint az egész család aggodalmainak kezelése.


Gyakran ismételt kérdések:


Miért fontos a gluténmentes diéta betartása?


A gluténmentes diéta betartása nélkülözhetetlen a cöliákiás betegek egészségének megőrzése érdekében.


Hogyan segíthetek serdülő gyermekemnek ebben az időszakban?


Legyél támogató, együttműködő, de adj neki teret az önállósodásra is. Kommunikációval, megértéssel és rugalmassággal segíthetsz a legtöbbet.


Összefoglalás:


A cöliákia nem csupán egy étrendi váltást jelent, hanem egy életmódot, amely a gyermekkor, a serdülőkor és a felnőttkor során is különböző kihívásokkal jár. De a támogató közösséggel, a megfelelő információkkal és a közös erőfeszítésekkel ezeket a kihívásokat sikeresen le lehet küzdeni.


Egy lépéssel előrébb:


Érdekelnek garantáltan gluténmentes ételek?


Keresd fel a DrSéf weboldalát, ahol szakértőkkel rendelkező szolgáltatóként biztosíthatjuk, hogy garantáltan (cölibiztos) gluténmentes ételek kerüljenek az asztalodra! Tudj meg többet itt!

A cöliákia és az ifjú kor