Slider kép 1

Gluténmentes, tejmentes, cukormentes, laktózmentes, tojásmentes

ÉTEL HÁZHOZ SZÁLLÍTÁS BUDAPESTEN ÉS KÖRNYÉKÉN!

Gluténérzékeny, tejallergiás, laktózérzékeny,
tojásallergiás és minőségi allergénmentes ételt fogyasztóknak

 

Szállítási területek

Tényleg mérgezed magad a lektinekkel?

A LEKTINEKRŐL számos rémhír terjed. Egyesek szerint méregnek tekinthetők, szerintük a magas lektin-tartalmú élelmiszerekkel egyenesen mérgezzük magunkat.

Valóban így van? Hogyan tudunk védekezni a lektinek ellen?


Tarts velünk, innen megtudhatod!

Miért tartják egyesek mérgezőnek a lektineket

Ha az emésztőrendszerünkbe túlzott mennyiségű lektin kerül, az hasi diszkomfort érzést, akár hányást és hasmenést is okozhat. Sejttenyészetekben, patkányokban és disznókban végzett kísérletek kimutatták, hogy a lektinek a bélfal sejtjeit károsíthatják. Előfordulhat, hogy átjut némi lektin a keringésbe, ami az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki. Ezeket a kísérleteket viszont azért nehéz a gyakorlati táplálkozásunkra vonatkoztatni, mert vagy tisztított lektineket használtak, vagy éppen az állatoknak adott lektin-tartalmú élelmiszer (főleg bab) nem volt megfőzve… És ugyebár ki eszik például nyersen babot vagy búzát? A disznók és a patkányok például természetüknél fogva biztosan.

Embereken azonban nagyon korlátozott mennyiségű kutatás folyik az étellel elfogyasztott aktív lektinek mennyiségéről és azok hosszú távú egészségügyi hatásairól. Az antitápanyagokat, köztük a lektineket, leggyakrabban olyan fejlődő országok étrendjében tanulmányozzák, ahol az alultápláltság elterjedt, vagy ahol az élelmiszerválaszték nagyon korlátozott, és a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek fontos napi alapanyagok.

Mik azok a lektinek

A lektinek fehérjék, a természetben számos különböző lektinmolekula fordul elő. Növényekben, állatokban egyaránt jelen vannak.
A zöldségfélék többségében megtalálhatók. Valójában a növényi lektin számos növénynél természetes rovarölő szerként is működik.
Ezek a fehérjék olyan képességgel rendelkeznek, ami által fehérjéket kötnek össze szénhidrátokkal, azon belül is elsősorban cukrokkal.

 

A lektinek működése – amit ma tudunk

A vérünkben keringő immunsejtek speciális lektineknek köszönhetően hozzá tudnak kapcsolódni az erek falához, hogy ezek a sejtek akár fertőzés, akár sérülés esetén ki tudjanak jutni a véráramból a probléma helyszínére, illetve a gyulladás helyszínéről ne mossa tovább őket az áramló vér.

A magas lektin-tartalmú élelmiszerek

Növények, amelyekben nagyobb mennyiségű lektin található:

búza, kukorica, paradicsom, mogyoró, bab, banán, borsó, lencse, szója, gomba, rizs, burgonya.

Azonban legtöbb növényi élelmiszerben megtalálható a lektin: például a gyakran fogyasztottak közül lektint tartalmaz a cukkini, répa, áfonya, málna, kávé, menta, kókusz is.

 

Mit tegyünk a lektinek semlegesítésére?

A jó hír!

A megfelelően előkészített és hőkezelt lektin-tartalmú ételek nem okozhatnak gondot. Habár bizonyos autoimmun-, illetve emésztőrendszeri betegségekben szenvedő egyének érzékenyebben reagálhatnak rájuk.

A lektineket könnyen ártalmatlanná tehetjük, ha a babot beáztatjuk, az áztatóvizet leöntjük, és legalább 10 percig 91 Celsius-nál magasabb hőmérsékleten főzzük. Az ételekben található lektinek főzés hatására inaktiválódnak. A fermentációs folyamatok (pl. a kenyérkelesztés) is károsítják a lektineket.

A lektin mentes diéta és a gluténérzékenyek

A gluténérzékenyek (cöliákiások) étrendjében fontos szerepet játszanak a növényi élelmiszerek.

A gluténmentes diétában tilos fogyasztani a búzát, a rozst, az árpát, és a nem garantáltan gluténmentes zabot, illetve az ezeket tartalmazó élelmiszereket. Így ezek lektin tartalmának nincs jentősége egy gluténérzékeny számára.

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása különösen fontos a gluténérzékenyek számára a megfelelő rostbevitel (rostpótlás) miatt.

Napjainkban, a paleo diétázók körében terjed, hogy elsősorban (a búzában), és a hüvelyesekben található lektinek mérgek az emberi szervezet számára. Ők mindenképpen a lektin mentes étkezést tartják megfelelőnek.

Fontos felhívni arra a figyelmet, hogy a paleo diéta ugyan alapvetően gluténmentes alapanyagokra épít, mégsem olyan szigorú, mint a cöliákia miatt szükséges gluténmentes étrend.

Ami paleo az nem biztos, hogy garantáltan gluténmentes (pl. számos cukrászda kínál paleo sütit, ami olyan konyhában készítenek, ami nem gluténmentes környezet, így a sütemény nyomokban glutént tartalmazhat – ezt soha nem szabad elfelejtenie egy cöliákiásnak)

Gyakran ismételt kérdések

Miért tartják egyesek mérgezőnek a lektineket?

Mert azt tapasztalható, hogy amennyiben túlzott mennyiségű lektin kerül a szervezetbe, az hasi diszkomfort érzést, akár hányást és hasmenést is okozhat. Előfordulhat, hogy ha a lektin átjut némi lektin a keringésbe, ami az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki. Sejttenyészetekben, patkányokban és disznókban végzett kísérletek kimutatták, hogy a lektinek a bélfal sejtjeit károsíthatják.
Embereken nagyon korlátozott számú kutatás folyik az étellel elfogyasztott lektinekről és azok hosszú távú egészségügyi hatásairól.


Van-e bizonyíték a lektinek mérgező hatására?

Kutatások eddig nem bizonyították, hogy az emberi szervezet számára a lektinek mérgek lennének.

Hogyan tudjuk csökkenteni az értékes élelmiszereink lektin-tartalmát?

Az ételekben található lektinek főzés hatására inaktiválódnak.
A babban található lektineket könnyen ártalmatlanná tehetjük, ha a babot beáztatjuk, az áztatóvizet leöntjük, és legalább 10 percig 91 Celsius-nál magasabb hőmérsékleten főzzük.

Összefoglalás

Egyesek szerint a lektinek egyenesen méregnek tekinthetők, szerintük a magas lektin-tartalmú élelmiszerekkel mérgezzük magunkat.
Kutatások eddig nem bizonyították, hogy az emberi szervezet számára a lektinek mérgek lennének.
Számos értékes – és magas lektin-tartalmú- élelmiszerünk van, amiről nem érdemes lemondanunk.
Az ételekben található lektinek főzés hatására inaktiválódnak, érdemes kihasználni ezt a lehetőséget!

Ha nem akarsz bajlódni a főzéssel, rendelj egészséges gluténmentes főtt ételt a DRSÉF-től!

Tényleg mérgezed magad a lektinekkel?