Slider kép 1

Gluténmentes, tejmentes, cukormentes, laktózmentes, tojásmentes

ÉTEL HÁZHOZ SZÁLLÍTÁS BUDAPESTEN ÉS KÖRNYÉKÉN!

Gluténérzékeny, tejallergiás, laktózérzékeny,
tojásallergiás, biztonsan allergénmentes ételt keresőknek

 

Szállítási területek

Laktáz tabletta

Mi az a laktózintolerancia


A laktózintolerancia vagy laktózérzékenység a laktóz (a tejben és a tejtermékekben megtalálható diszacharid) lebontásának részleges vagy teljes képtelensége. A lebontáshoz szükséges laktáz enzim alacsony szintje vagy hiánya okozza. Világszerte a felnőtt népesség 75%-a nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot. Ez az arány Észak-Európában 5, míg Dél-Európában 71%, de egyes ázsiai és afrikai országokban akár 90% is lehet.


A laktózintolerancia típusai – minden laktózérzékeny egyforma?


A laktózérzékenységnek három fő csoportja van:

   1. Elsődleges laktózérzékenység.
    Csak felnőttkorban jelentkezik és genetikailag meghatározott. Világszinten az emberek többségét érinti. A tejterméket történelmileg nem fogyasztó társadalmakban (pl. Afrika, Ázsia) gyakorisága 90% feletti.

   2. Másodlagos laktózérzékenység.
    Környezetileg előidézett laktózérzékenység, melyet általában akut bélfertőzések, gyulladásos bélbetegségek és a lisztérzékenység idézhetnek elő. Az ideiglenes laktózérzékenység egyik nagyon gyakori esete a gasztroenteritisz, különösen akkor, ha ezt egy rotavírus okozza. Az átmeneti laktózérzékenység egy másik oka a csecsemőknél tapasztalható laktóz-túladagolás. A bélrendszer betegségei mellett a hiányos táplálkozás, az alkoholizmus és bélparaziták is okozhatják.

   3. Veleszületett laktázelégtelenség.
    Genetikai rendellenesség, mely megakadályozza a laktáz enzim termelését. Már a születéskor jelentkezik, a csecsemőkor korai szakaszában diagnosztizálják. Autoszomális recesszív öröklődésű. Ez a ritka betegség nem sokkal a születés után hasmenéssel hívja fel magára a figyelmet.

Az emlősök a szoptatás ideje alatt laktázt termelnek, ami a diszacharid tejcukrot két monoszacharidra, glükózra és galaktózra bontja. A természet eredeti rendje szerint az emlősök a szoptatás abbamaradása után folyamatosan csökkentik a laktáz termelésüket. Ennek időpontja fajonként eltér, az elválasztás idejére a születéskori 5-10%-a marad.
Az embereknél a tejet nem fogyasztó társadalmakban a laktáz termelés eltérő idő alatt, de az első négy év folyamán folyamatosan visszaesik az eredeti 90%-ra. A világon élő emberek többségénél ma is ez a folyamat működik, s náluk a laktóz lebontásért felelős gének felnőttkorukra nagyrészt inaktívvá válnak.A laktózintolerancia kimutatása

   1. Ma az orvosi gyakorlatban leginkább használatos a hidrogén-kilégzéses teszt
A hidrogén-kilégzéses vizsgálat során egy éjszakai böjtöt követően éhgyomorra 50 gramm, vízben oldott laktózt kell lenyelni. Amennyiben a laktóz nem emésztődik meg, akkor ezt a bélrendszer baktériumai bontják le, melynek során hidrogént termelnek. A hidrogén a vérárammal a tüdőbe jut, az pedig kilégzi.
Ezt a metánnal együtt a kilélegzett levegőben a klinikai gázok mérésére szolgáló kromatográffal ki lehet mutatni. Mivel normális esetben a kilélegzett levegőben elenyésző a hidrogéngáz, a kimutatható mennyiségű hidrogén laktózintoleranciára utal.
A vizsgálat 2-3 órát vesz igénybe.


Másik módszer a tejcukorral történt terhelés (megfelelő mennyiségű tejcukor szájon át történő bejuttatásával) utáni vércukorszint mérés, illetve az enzimaktivitás mérés a vékonybél-biopsziás mintából.

   1. A genetikai vizsgálat a laktózintoleranciát nyál vagy vérmintán végrehajtott genetikai teszttel is ki lehet mutatni, mely a C/T-13910 és esetenként a G/A-22018 polimorfizmust vizsgálja.
    A genetikai laktózérzékenység vizsgálat hozzáférhető hazánkban is. A genetikai vizsgálat alapján előre jelezhető – már csecsemő vagy gyermekkorban – esetleges laktózintolerancia későbbi kialakulása. Azonban genetikai laktózérzékenység vizsgálat az aktuális toleranciáról vagy intoleranciáról nem ad felvilágosítást. Ezért a genetikai vizsgálat nem elegendő az aktuális tejcukorbontás megállapítására. A genetikai vizsgálat a hidrogén kilégzési tesztet nem pótolja! Magyarországon a felnőttek 37%-a un. C/C genotípusú. Ez olyan génkombinációt jelent, amelynél kisded- és gyermekkorban nincs laktózérzékenység, viszont az életkor előrehaladtával kialakul a tejcukorintolerancia. Hogy pontosan hány éves korban, arra különböző adatokat találunk a szakirodalomban (9 éves kortól, 12 éves kortól, fiatal felnőttkortól).
 


A laktózintolerancia kezelése – laktáz tabletták


Laktózmentes diéta


A pontos orvosi diagnózis után, a tejcukor-érzékenység kezelésének egyik fontos lépése a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket kivonása az étrendből. Elsősorban ilyenkor a tej és a tejtermékek fogyasztását tiltják, illetve korlátozzák a szakemberek a diéta során.

A diagnózis felállításakor az egyik legfontosabb lépés a tejfehérje-allergia és a laktózérzékenység (tejcukor érzékenység) elkülönítése. A laktózintolerancia típusának meghatározása után következik a megfelelő étrendre történő átállás.


 


A legújabb kezelési mód a laktózmentes diéta és a laktáz enzim pótlása, laktáz rágótablettákkal


 


Hazánkban is forgalomban vannak különféle laktázt tartalmazó készítmények; laktáz rágótabletták, laktáz tabletták, laktáz kapszulák, laktáz cseppek (csecsemők részére).

Fontos, hogy a megfelelő laktáz enzimet tartalmazó készítmény kiválasztása és az adagolás pontos módjának meghatározása mindig az orvos feladata.

Laktáz enzim pótlására egyedüli vényköteles gyógyszer hazánkban jelenleg a laktáz rágótabletta (Lactase rágótabletta). Ezen kívül kapható a Lactase Comfort csepp, illetve a Co-Lactase Baby csepp.

Sokféle -leginkább étrend-kiegészítőként- forgalmazott laktáz tabletta és laktáz rágótabletta is kapható még. Legtöbbjüket a DM, illetve Rossmann üzletekbe, illetve a patikákban érhetők el.

Népszerűek például a MillandJoy laktáz rágótabletta és a JutaVit laktáz enzim tabletta

Tabletta vagy rágótabletta? Érdemes tudni!

A laktáz tartalmú tablettáknál figyelembe kell venni a szétesési időt. Ezt meg kell várni: bevételük után 20-30 perc. Csak ezután érdemes a tejcukor tartalmú ételeket, italokat fogyasztani. Ezzel ellentétben a laktáz tartalmú rágótablettáknál a szétrágásuk után azonnal megkezdhető a laktáz tartalmú élelmiszerek fogyasztása, mert ezek gyakorlatilag a szétrágásuk után azonnal hatnak.A laktáz enzimkiegészítők típusai és használatuk


Laktózérzékenység kezelésére szolgáló folyékony laktáz enzim kiegészítő: • Különösen ajánlott három év alatti gyermekeknek,

 • Olyan személyeknek, akik nem képesek kommunikálni vagy mozgáskorlátozottak,

 • Műtétet követően, amikor a páciens fizikailag gyenge, nehezére esik a rágás,

 • Idős emberek számára, akiknek problémái vannak a megfelelő rágással,

 • Könnyedén hozzáadható laktózt tartalmazó, nem meleg ételekhez és italokhoz (pl. puding, kakaó, tej, zöldségkrém).Laktáz enzimpótló por: • Laktózt tartalmazó ételek fogyasztása előtt közvetlenül, vagy az étkezés során két harapás között kell használni. A port vagy az ételhez keverjük, vagy közvetlenül a szájba szórjuk, ahol feloldódik,

 • Kellemes ízű,

 • Az ételek hőmérséklete ne legyen forró


Kapszulás laktáz enzimpótló: • Laktózt tartalmazó ételek fogyasztása előtt, közvetlenül a folyékony ételhez keverjük, vagy a szilárd étel tetejére szórjuk,

 • Az étel hőmérséklete ne lépje túl az 50 °C-t,

 • Az étel rövid időn belül, körülbelül 5-10 percen belül fogyasztható a kiegészítő hozzáadása után,

 • A laktáz enzim hőre érzékeny, így hozzáadása után az ételt nem szabad tovább melegíteni,

 • A kapszulában lévő por nem befolyásolja az étel ízét vagy állagát.


Laktáz enzim rágótabletta: • Három évnél idősebbek számára, akik képesek biztonságosan rágni,

 • Szükséges mennyiségű rágótablettát kell szétrágni és lenyelni a fogyasztott laktóz mennyiségétől függően. Egy tabletta általában körülbelül 10 g laktóz (körülbelül 200 ml tej) feldolgozására elegendő, bár ez termékenként változhat.


Laktáz enzim beszerzési lehetőségei: • Receptre kapható termékek, amelyek ára kedvezőbb, de csak igazolt laktózintolerancia esetén írhatók fel. Ezek TB támogatással és közgyógyellátással is elérhetőek gyógyszertárakban,

 • Recept nélkül kapható termékek, amelyek drogériákban, gyógyszertárakban és online áruházakban is kaphatók

 • Néhány termék egészségpénztári kártyával is megvásárolható,

 • A csomagoláson feltüntethetik, hogy a termék mentes-e bizonyos allergénektől, így információt nyújthat arról, hogy fogyasztható-e például glutén- vagy tejfehérje-intolerancia esetén.


Laktózmentes ételek, laktózmentes italok


Alapvető, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mit értünk laktózmentes alatt.
Tejcukortól mentes (laktózmentes) az élelmiszer, ha a gyártása során a lent felsorolt anyagok/termékek egyike sem került az élelmiszerbe, illetve ha mérési adatokkal alátámasztva a termék tejcukor (laktóz) tartalma nem haladja meg a 0,1 g/100 g vagy a 0,1g/100cm3  értéket.

Melyek a tejcukrot (laktózt) tartalmazó termékek/anyagok: Megtudhatod, kattints ide!


A laktózmentes étrend


A laktózérzékenyek számára a napi menü tervezése gondos előkészítést igényel.


A legjobb, ha a főzéshez mindig frissen vásároljuk az alapanyagokat, de nem árt, ha néhány alapvető élelmiszer mindig van a hűtőben. Ilyen például a tejföl, a tejszín és a sajt, persze minden laktózmentes változatban. A tejföl helyett használhatunk szójajoghurtot is, a tejszínt pedig rizs- vagy zabkrémmel válthatjuk ki.


Laktózmentes mintaétrend


A laktózintolerancia mindenkinél más mértékben jelentkezik. Vannak, akik a vajat, a joghurtot és bizonyos sajtokat meg tudnak enni, másoknak pedig semmilyen tejterméket nem tolerál a szervezetük. Ezzel érdemes tisztában lenni, figyeljük testünk jelzéseit egy-egy tejtermék elfogyasztása után, és amelyiknél nem jelentkezik probléma, azt nyugodtan fogyaszthatjuk.

Lássunk egy mintaétrendet, mely alapvetően nem különbözik az egészséges táplálkozás étrendjétől, csupán nincs benne laktóz.


Reggeli


Együnk müzlit joghurttal és friss gyümölcsökkel, hogy a kellő vitaminhoz is hozzájussunk. Melléje megihatunk egy csésze gyógyteát.


Tízórai


Reggeli után vágjunk össze néhány gyümölcsöt, és vigyük el magunkkal munkahelyünkre. Tízórai gyanánt kiváló alternatíva, frissít, energiával és folyadékkal lát el.


Ebéd


A legideálisabb, ha natúr vagy sült húst eszünk zöldségekkel, salátával. Megfelelően vitalizálják szervezetünket. A salátához a dresszing legyen tejtermékmentes. A legegyszerűbb, ha olívaolajat egy kevés balzsamecettel és citromlével elkeverünk, és ezzel locsoljuk meg a zöldségeket. A legkönnyebben elkészíthető dresszing és szinte bármelyik salátához jól illik. Ha joghurtos öntetet kívánnánk meg, a szójajoghurt kiváló választás. Adjunk hozzá egy kevés friss zöldfűszert és fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk.


Uzsonna


Uzsonnára kiváló nassik lehetnek az olajos magvak, a dió, a mandula vagy az aszalt gyümölcsök. Ha édességre vágyunk, azt is uzsonnára a legideálisabb elfogyasztani. Laktózérzékenyként nehéz kész édességet, tejmentesen kapni. Ezért készítsünk otthon magunknak kekszeket, süteményeket, amiket ilyenkor magunkkal vihetünk.

Nem kell mindig otthon bajlódnod a főzéssel, mert szerencsére van olyan étel házhoz szállító vállalkozás, amely magas minőségű laktózmentes finomságokat is biztosít neked, ez a DrSéf.


Gyakran ismételt kérdések


Mik a laktózintolerancia szinonimái?
laktózérzékenység, tejcukor érzékenység

Milyen szerepe van a laktáz enzimnek a laktózintolerancia kialakulásában?
Az enzim mennyisége és hatékonysága az életünk előrehaladtával egyre csökken.

Lehet-e pótolni a laktáz enzim hiányát?
Igen, erre alkalmas gyógyszerkészítmény, (Lactase rágótabletta), vagy számos étrendkiegészítő (pl. MillandJoy laktáz rágótabletta, JutaVit laktáz tabletta) elérhető.
Fontos, hogy a megfelelő laktáz enzimet tartalmazó készítmény kiválasztása és az adagolás pontos módjának meghatározása mindig az orvos feladata.


Összefoglalás


A laktózintolerancia vagy laktózérzékenység a laktóz (a tejben és a tejtermékekben megtalálható diszacharid) lebontásának részleges vagy teljes képtelensége. A lebontáshoz szükséges laktáz enzim alacsony szintje vagy hiánya okozza.
Az enzim hiányát laktózmentes diétával és enzimpótlással kompenzálhatjuk. Laktáz enzim pótlására a legmegfelelőbb formák a laktáz enzim rágótabletták (Lactase rágótabletta – vényköteles gyógyszer, MillandJoy laktáz rágótabletta), mert ezek gyakorlatilag azonnal kifejtik hatásukat. Ezen kívül léteznek laktáz enzim tabletták is (JutaVit laktáz tabletta), de ezek bevétele után ki kell várni a táplálkozással a 30 percet, hogy a tabletták hatékonyakká válhassanak.
Fontos, hogy a megfelelő laktáz enzimet tartalmazó készítmény kiválasztása és az adagolás pontos módjának meghatározása mindig az orvos feladata.

Laktózmentes diétás étel házhoz szállításhoz válaszd a DrSéfet!


Kapcsolódó cikkek:

Laktózérzékeny

Laktózérzékenység - a genetikai vizsgálat rossz tanácsot adhat!

Mennyi tejcukrot fogyaszthat egy laktózérzékeny???

Laktózintolerancia és lisztérzékenység

Laktáz tabletta